NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_19: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE _ D.9.A.31_kvetnove_povstani_zide_v_protektoratu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název: PowerPoint DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_12
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_04
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Romantismus.
VY_32_INOVACE_Jir_I_29 J.Prévert Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_14 Český romantismus
Název projektu: Moderní škola
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Autor: Andrea Kolářová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
VY_32_INOVACE_199 Tomáš Nový osmý Kraje ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Věcné učení Přírodní zajímavosti z našeho okolí
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Česká hymna a její tvůrci
Téma (název prezentace)
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_13 Romantismus Amerika
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Revoluce v evropských zemích 1848
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1082 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_8A_10_K.H.Mácha – posmrtné osudy, památky v Litoměřicích TÉMA SADY: Litoměřicko literární ROČNÍK: 4. ročník DATUM VZNIKU: únor 2013 AUTOR: Petr Bašus

Anotace Výukový materiál je určený pro využití na středních školách. Vzhledem k tématu především školám na Litoměřicku. Je možné i jeho využití na školách základních. Je vhodný pro doplnění výuky českého jazyka a literatury, dějepisu či základů společenských věd. Je složen z krátkého úvodu, ale především textových a obrazových materiálů, vztahujících se k tématu. Po jejich prostudování je v závěru stanoven úkol, který umožňuje kreativní přístup k tématu. Je možné ho využít pro práci ve škole i jako domácí úkol. Ve výsledku je tak materiál místopisnou pomůckou umožňující žákům poznat „máchovské Litoměřice“ a posmrtné osudy básníka. Časová náročnost: 45 minut. K plnému využití výukového materiálu je nezbytný přístup k internetu.

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy

Karel Hynek Mácha základní životopisné údaje Narodil se 16.11.1810 v Praze na Újezdě Studoval gymnázium, později filosofii a práva na UK Navštěvoval přednášky J.Jungmanna, který ho nadchl pro českou literaturu Během studií hrál ochotnicky divadlo, kde poznal svoji snoubenku – Eleonoru Šomkovou Často navštěvoval české hrady a zámky, vykonal i pěší potě do Krkonoš a do Itálie Svou literární činnost začal německými básněmi, od r.1830 psal česky – lyriku, prózy, pokusy o dramata V dubnu 1836 vydal svou nejslavnější skladbu – Máj 30.září 1836 přichází do Litoměřic, kde žil a pracoval až do své smrti – 6.listopadu 1836 Je považován za zakladatele moderní české poezie a nejvýraznějšího autora českého romantismu

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy I. Mácha zemřel v Litoměřicích 6.11.1836 ve věku 26 let. Jeho pohřeb se konal 8.11.1836. Pohřben byl na městském hřbitově (viz foto). V roce 1846 navštívil Litoměřice Karel Havlíček Borovský. Máchův hrob byl v té době již zpustlý. Na Havlíčkův návrh, aby básníkovi byl zbudován důstojnější náhrobek, došlo roku 1846 k osazení nové náhrobní desky s máchovským veršem: „Dalekáť cesta má, marné volání!“

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy II. Dnes však na litoměřickém hřbitově zmiňovaný náhrobek již nenajdeme (nachází se na Vyšehradě – viz dále). Proto je na Máchově hrobě pouze deska připomínající osud jeho ostatků (viz foto).

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy III. Teprve když došel Mácha docenění v generaci májovců, byl na litoměřickém hřbitově roku 1861 vztyčen pseudogotický kenotaf (symbolický hrob bez ostatků) – viz foto.

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy IV. Dramaticky zasáhly do osudu Máchova hrobu události spojené s Mnichovskou dohodou. Protože Litoměřice spadaly do německého záboru, byly 1.10.1938 Máchovy ostatky vyzdviženy, převezeny do Bohušovic a následně do Prahy. Druhý Máchův pohřeb se tak konal 7.května 1939 v Praze. Jeho ostatky byly uloženy na vyšehradském hřbitově. Hrob byl osazen původní náhrobní deskou z hrobu v Litoměřicích (viz foto).

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy V. Při příležitosti 100.výročí Máchova úmrtí byla v blízkosti divadla instalována bronzová socha Karla Hynka Máchy od sochaře Vratislava Blažka.

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy VI. Nejslavnější Máchovou sochou je však Myslbekův Mácha z roku 1912. Byla původně určena pro Litoměřice. Údajně se ale Pražanům natolik zalíbila, že zůstala na svazích Petřína natrvalo. Její kopie byla odlita a instalována v Litoměřicích pod Mostnou horou 21.11.2010 (viz foto). Zajímavostí je, že byla z velké části zaplacena z veřejné sbírky mezi občany města.

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy VII. Řada míst v Litoměřicích nese jméno slavného básníka. K nejznámějším patří divadlo (viz foto vlevo) a knihovna (foto vpravo)

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích,posmrtné osudy VIII. Známým místem setkávání jsou také Máchovy schody (viz foto nahoře). Máchovo jméno nese také ulice (foto dole), v níž Mácha žil a zemřel.

Karel Hynek Mácha památky v Litoměřicích, posmrtné osudy IX. 1/ Pokuste se na základě prezentace, internetových zdrojů, knižních publikací apod. navrhnout program jednodenní exkurze s názvem „Po Máchových stopách v Litoměřicích“.

Zdroje Všechny fotografie – vlastní archiv autora