Osteoporóza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Advertisements

Rozdělení minerálních látek podle zastoupení v potravinách  Prvky (ML) majoritní – tvoří více než 1% - C,N,S,P,O,H  Prvky (ML) minoritní – tvoří 0,05.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
ŽIVOTNÍ STYL. Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Osteoporóza a pohybový aparát
Anémie.
Osteoporóza.
Vitamíny.
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Obezita.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
TIENS KANGLI.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Vitamíny rozpustné ve vodě
Jak stárnout úspěšněji
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Problematika osteoporózy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Osteoporóza

Definice řídnutí kostí tichý zloděj kostí syndrom švédské sekretářky systémové (metabolické) onemocnění skeletu charakterizované absolutním úbytkem kostní hmoty, spojené s poruchou mikroarchitektury kosti, a tím vzniká zvýšené riziko zlomenin

Výskyt každá třetí žena a každý pátý muž starších 55 let 10 % populace do 65 let, nad 65 let potom dokonce u 30 – 50% 50 % žen a 30 % mužů starších 65 let postihne typická zlomenina významným způsobem zvyšuje nemocnost i úmrtnost pacientů ve věkové skupině nad 65 let

Příčina rizikové faktory neovlivnitelné rizikové faktory ovlivnitelné „syndrom švédské sekretářky“ rizikové faktory neovlivnitelné rizikové faktory ovlivnitelné

Rizikové faktory neovlivnitelné věk – maximum ve věku 25. let pohlaví - ženy genetické vlivy rasa – nejméně rasa černá

Rizikové faktory ovlivnitelné dostatečný dietní příjem vápníku pravidelná pohybová aktivita přiměřený dietní příjem bílkovin tělesná konstituce

Klasifikace osteoporózy fyziologická (involuční) primární - I. typ (postmenopauzální), II. typ (senilní) sekundární – endokrinní, léky, různé

zlomenina krčku stehenní kosti Primární osteoporóza Typ Věk Pohlaví (Ž : M) Místa zlomenin Další známky I. typ 55 - 75 6 : 1 obratle Collesova fr. ztráta zubů II. typ ↑ 70 (ženy) ↑ 80 (muži) 2 : 1 zlomenina krčku stehenní kosti dorsální kyfóza

Varující signály osteoporóza je obvykle bezpříznaková necharakteristické bolesti v zádech velmi bolestivé zlomeniny předloktí a obratlů zlomenina stehenní kosti (po mnoha letech řídnutí) – 10 000 žen a 3 000 mužů ve věku nad 55 let v ČR

Léčba přívod vápníku a vitaminu D fyzická aktivita léky nehormonální léčba, snižující rychlost úbytku kostní hmoty (antiresorpční léčba) léky zvyšující množství kostní hmoty (anabolické léky)

Výživové faktory vápník fosfor další minerální látky vitamin D fytoestrogeny

Vápník hlavní minerál 800 – 1200 mg funkce – kalcémie (2,25 – 2,75 mmol.l-1) regulační mechanismy – vitamin D, parathormon, tyroxin, androgeny, estrogeny, kalcitonin vstřebatelnost asi 30 % kapacita resorpce se v průběhu života snižuje největší význam mléko a mléčné výrobky zelenina, ořechy, mák, sardinky

Fosfor hlavní minerál anorganická forma (kosti, zuby), organická forma (fosfolipidy, fosfoproteiny, nukleové kyseliny) denní příjem se odhaduje kolem 1g/den deficience se prakticky nevyskytuje - zastoupen prakticky ve všech potravinách obrovský dietní příjem (uzeniny, tavené sýry, „kolové“ nápoje)

Hořčík hlavní minerál 270 – 400 mg pro muže a 280 – 300 mg pro ženy asi 70 % hořčíku je v těle přítomno v anorganické formě v kostech stavba kostí a zubů, vliv na hladké svalstvo, snižuje nervosvalovou dráždivost, metabolismus obecně zelené části rostlin (chlorofyl), mléko, maso, mořské ryby, obiloviny, luštěniny, ořechy

Ostatní minerální látky zinek mangan měď bór

Vitamin D vitamin rozpustný v tucích ergokalciferol (D2), cholekalciferol (D3) účinky hormonální povahy 5 – 10 µg, 350 – 400 m. j. (1 m. j. = 0,025 µg) v potravinách poměrně vzácný (rybí tuk) syntéza v organismu (cholesterol) křivice (rachitis), osteomalácie, osteoporóza průjem zvracení poškození ledvin

Fytoestrogeny látky rostlinného původu, které mají podobné účinky jako ženský pohlavní hormon ze skupiny estrogenů – estradiol nejznámější skupina fytoestrogenů je obsažena zejména v luštěninách další méně významné deriváty fytoestrogenů jsou v rýži, mrkvi, různých semenech, brokolici, žampionech, česneku, kávě a čaji.

Prevence osteoporózy dostatečný přísun vápníku omezit nadměrnou konzumaci bílkovin, sodíku a fosfátů v potravě dbát na pravidelnou fyzickou aktivitu omezit příjem alkoholických nápojů, kofeinu. Nekouřit. udržovat si přiměřenou tělesnou hmotnost (v rozmezí BMI). Při nižší tělesné hmotnosti se doporučuje její mírné zvýšení, nikoliv však obezita.

DĚKUJI ZA POZORNOST