Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc."— Transkript prezentace:

1 CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.

2 Co je to cholesterol? Jak se dostane do lidského těla? K čemu je nutný? Jak se jeho nadbytku zbavíme?

3

4 v organismu vzniká v řadě tkání, v játrech, střevě,
přichází s potravou, je součástí lipoproteinů kolujících v krvi (tak se dostává do cílových tkání), je nutnou součástí buněčných membrán (mozku), jediným zdrojem tvorby žlučových kyselin, přenášejících mastné kyseliny (tuky), stavební látkou pro vitamin D (cholekalciferol), základní látkou pro syntézu hormonů

5 Hladina: do 5 mM/litr (nad 6,50 mM/litr riziko)
Výskyt: HDL – lipoproteinové částice s vysokou hustotou „dobrý“ (uvolňuje cholesterol do jater), LDL – lipoproteiny s nízkou hustotou „zlý“ (tvořen v játrech + apoliporotein B), VLDL – lipoproteiny o velmi nízké hustotě (v játrech, střevu, váže triacylglyceroly), Příjem: tolerováno max. 300 mg/den v potravě Ukazatel: aterogenní index (< 0,11 (nejnižší riziko), 0,11–0,21 (střední), > 0,21 (nejvyšší))

6 Cholesterol je vázán s lipoproteiny, a proto je zásah úspěšnější tehdy, pokud se zasahuje i do zvýšené hladiny lipoproteinů (LDL, VLDL) Familiární kombinovaná hyperlipidemie (FKH), geneticky podmíněná, vzestup triacylglycerolů, i cholesterolu, LDL i VLDL. Strategie: snížit syntézu cholesterolu v játrech a střevu, zabránit v co nejvyšší míře projevům FKH (změnit metabolismus lipoproteinů), snížit vstřebávání cholesterolu

7 Snížení syntézy cholesterolu v játrech
Červená rýže: Monascus purpureus, Monascus ruber – lovastatin Extrakt z listů artyčoku snížení syntézy cholesterolu a a hladiny v krvi, snížení plaku v cévách, ochrana buněčných membrán-prevence aterosklerózy, zvýšená tvorba žluči a odstranění dyspepsie

8 Snížení syntézy cholesterolu v játrech
Červená rýže Artyčok

9 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Rýžové otruby inhibice cholesterolesterasy a celkového cirkulujícího CH, kompetice na vazebných místech pro cholesterol, kompetitivní inhibice resorpce ve střevě, Plod siraitie grosvenorovy nekalorické sladidlo snižující cholesterol List gymnemy lesní snížení hladiny krevní glukózy, CH, LDL a VLDL

10 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Saponiny sóji luštinaté snižují hladinu CH, LDL vazbou v buněčných membránách, zvyšují vylučování žlučových kyselin, interakce s proteiny v buněčné stěně střeva Saponiny a β-glukany ovesných plev Polysacharidy ze semen pískavice řeckého sena snížení hladiny kolujícího cholesterolu Saponiny juky mohavské sekvestrace cholesterolu a žlučových kyselin ve střevě

11 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Saponiny a β-glukany ovesných plev Saponiny juky mohavské

12 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum) Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum) Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis) Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Niacin

13 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Semeno blešníku chmelíkového (Psyllium afra) (Plantago ovata) (Psyllium Husk, „jitrocel blešník“)

14 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Plody kustovnice bradaté (Lycium barbarum)

15 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Cibule česneku setého (Allium sativum) Nať česneku medvědího (Allium ursinum)

16 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Plodnice housenice čínské (Cordyceps chinensis)

17 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Dekofeinovaný extrakt ze zeleného čaje

18 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Extrakt z exokarpu oliv (Olea europaea) + olej Složení 2 tobolek Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg; Složení 1 tobolky: Oleum olivae virginale (panenský olivový olej) 1.000 mg;

19 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Rybí olej (mastné kyseliny typu n-3) Olej z mořských ryb 1.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 400 mg a dokosahexaenovou (DHA) 200 mg; Olej z mořských ryb 2.000 mg: obsahuje kyselinu eikosapentaenovou (EPA) 360 mg a dokosahexaenovou (DHA) 240 mg;

20 Změna metabolismu lipoproteinů a cholesterolu
Niacin

21 Snížení vstřebávání cholesterolu
β-Sitosterol, β-Sitostanol kompetitivní inhibice vstřebávání cholesterolu ze střev Chitosan sekvestrace žlučových kyselin

22 Různé účinky

23 nízký IA (cholesterol, triacylglyceroly) = nízké riziko KVCh:
zanechání kouření, snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě), pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně, 30–45 minut), úprava stravování (preference ryb, bílého masa), omezení konzumace alkoholu (kromě červeného vína), používání doplňků stravy

24


Stáhnout ppt "CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google