Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyb tělesa opakování
Advertisements

Pohyb tělesa.
Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
MECHANIKA.
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
POHYB A KLID.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jak můžeme popsat pohyb?
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
Digitální učební materiál
Jan Stibůrek Miroslav Štěpánek Michaela Richterová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Pohyb a klid.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_158_rov a nerov. pohyb-otázky Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tuhé těleso, moment síly
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Trajektorie a dráha Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník7. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaPohyb tělesa Název výukového.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-02 Ročník: VII. r. Vzdělávací oblast:
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Směr svislý a vodorovný
Jak můžeme popsat pohyb.
Ing. Michaela Štainbruchová
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_16_FYZIKA
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Fyzikální veličiny - opakování
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
KLID A POHYB TĚLESA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pohyb těles-fyzika hrou
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
MECHANIKA.
Trajektorie a dráha VY_32_INOVACE_FYZ_1_23
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Co je pohyb?.
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Klid a pohyb tělesa NÁZEV ŠKOLY
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník: CZ . 1 . 07 / 1. 4. 00 / 21 . 07 06 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_05_úvod do fyziky Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: I. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Základy přírodních věd Tematický okruh: Základy fyziky Téma: Pohyb těles a síla Název autora: Mgr. Lucie Červenková Vytvořeno dne: Květen 2013 Anotace DUM určený žákům praktické školy k úvodu do učiva o tělesech a pohybu těles ve fyzice Klíčová slova: Těleso, směr pohybu, trajektorie, síla

METODICKÝ POPIS Výklad látky a úkol pro žáky s následným řešením na téma: POHYB TĚLESA + SÍLA

Pohyb tělesa Řekni větu, ze které je jasně poznat, že se nějaké těleso HÝBE. Proč si myslíš, že se opravdu hýbe? Těleso, které se hýbe, mění polohu vzhledem k ostatním tělesům v jeho okolí. Těleso je v pohybu. Př. Sedíš v jedoucím autobuse. JSI V POHYBU?

Urči: Cestující sedí v jedoucím autobusu. Je v klidu, nebo v pohybu? a) vzhledem k sedadlu b) vzhledem k řidiči autobusu c) vzhledem ke stromu na okraji silnice d) vzhledem k protijedoucímu motocyklu e) vzhledem k automobilu, který jede před autobusem stejnou rychlostí

Druhy pohybů Všechny polohy, kterými těleso při svém 1/ Přímočarý a křivočarý Všechny polohy, kterými těleso při svém pohybu projde, nazýváme trajektorií tělesa. Jaký pohyb může konat těleso podle tvaru trajektorie? ROZHODNI O JAKÝ DRUH POHYBU SE JEDNÁ: A) kulička padající k zemi B) míč vržený svisle vzhůru C) kriketový míček při hodu na cíl D) koncový bod ručičky hodin

Druhy pohybů 2/ Posuvný a otáčivý Posuvný pohyb se vyznačuje tím, že všechny body tělesa se pohybují po trajektoriích stejného tvaru i délky.

Při otáčivém pohybu se všechny body tělesa pohybují po kružnicích, jejichž společný střed je na ose otáčení. otáčivý – body tělesa opisují oblouk kružnice různé délky v závislosti na vzdálenosti od osy otáčení

3/ Rovnoměrný a nerovnoměrný Těleso, které urazí za stejné doby vždy tytéž dráhy, se pohybuje rovnoměrným pohybem. Při nerovnoměrném pohybu urazí těleso za stejné doby různé dráhy.

Které z uvedených pohybů jsou rovnoměrné a které nerovnoměrné? A) pohyb vody v Ploučnici, jejíž šířka nebo hloubka se mění… B) pohyb automobilu po ulici, když řidič zpozoroval červené světlo na semaforu… C) pohyb eskalátoru v obchodním domě nebo v metru… D) pohyb konce minutové ručičky u náramkových hodinek… E) pohyb tramvaje mezi dvěma zastávkami…

Shrnutí: Tělesa se pohybují vzhledem k jinému tělesu nebo jsou v klidu. Těleso se pohybuje, mění-li svoji polohu vzhledem k jinému tělesu. Tělesa se pohybují vzhledem k jinému tělesu, nebo jsou v klidu. Totéž těleso může být v klidu vzhledem k jednomu tělesu a současně v pohybu vzhledem k druhému tělesu. Např.: *sedící v jedoucím autě vzhledem k autu * sedící v jedoucím autě vzhledem k okolní krajině za oknem auta

Trajektorie – čára, kterou těleso při pohybu opisuje (stopa letadla na obloze, pohyb kuličky). Dráha – délka trajektorie, kterou pohybující se těleso opíše za určitou dobu

Síla – účinky síly na těleso Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru ? Jak nazýváme tělesa s trvalou změnou tvaru ?

Síla a pohybový stav tělesa Najdeš příklady, kdy síla uvádí těleso do pohybu? Vysvětli je. Fotbalista kope do míče. Které síly působí na míč v okamžiku kopnutí a co způsobují? Které síly působí na letící míč?

Účinky síly na těleso deformační - síla mění tvar tělesa -plastelína, mačkání papíru, zlomení, řezání, natažení ,deformace po nárazu …. pohybový - síla uvádí těleso do pohybu nebo klidu, může měnit rychlost a směr pohybu tělesa -kopnutí, házení, kolo, automobil, bruslení, srážka, zastavení, chycení míče….

Otázky k opakování 1.Jaké znáš účinky síly ? ……………………………………………………………… 2.Uveď a vysvětli deformační účinek síly. 3.Uveď a vysvětli pohybový účinek síly. 4.Doplň do tabulky o jaký jde účinek síly : krájení chleba, mávání rukou, psaní, ořezávání tužky, skok do dálky, broušení nože deformační pohybový

Řešení: deformační krájení ořezávání broušení pohybový mávání psaní 1.Jaké znáš účinky síly ? deformační a pohybové 2.Uveď a vysvětli deformační účinek síly. 3.Uveď a vysvětli pohybový účinek síly. 4.Doplň do tabulky o jaký jde účinek síly : krájení chleba, mávání rukou, psaní, ořezávání tužky, skok do dálky, broušení nože deformační krájení ořezávání broušení pohybový mávání psaní skok

POUŽITÉ ZDROJE Použitá literatura a zdroje obrázků : TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František . Fyzika 2 pro ZŠ : Síla a její účinky. Vyd. 1. Praha : SPN, 2008. 88 s. ISBN 978-80-7235-381-1. MARŠAK, Jan. Fyzika pro 7. a 8. ročník základní školy. 1.vydání. Prometheus, 1993. ISBN 80-8555570-29-7 BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl. 1. vydání. Prometheus, 1992. ISBN 80-04-26025-X s. 37 – 38. Všechny použité obrázky: www.office.microsoft.com [online].