Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb."— Transkript prezentace:

1

2 Zákon akce a reakce

3 ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles
Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb nafouknutého balónku

4 Vzájemné silové působení
tělesa na sebe navzájem působí silou tělesa se dotýkají nebo se nemusí dotýkat např. gravitační, magnetická, elektrická síla jedno těleso působí na druhé a opačně síly jsou stejně velké opačného směru

5 Zákon akce a reakce Dvě tělesa na sebe navzájem působí stejně velkými silami opačného směru. Každá akce vyvolává stejně velkou reakci. obě síly současně vznikají a zanikají, každá síla působí na jiné těleso a proto nenastává rovnováha sil

6 Užití zákona akce a reakce
raketový motor lodní šroub ryby dělo, zbraně bruslení loďky

7 Otázky k procvičení 1.Co znamená vzájemné silové působení těles? Tělesa na sebe navzájem působí stejnou silou opačného směru. 2.Jak zní zákon akce a reakce ? Dvě tělesa na sebe navzájem působí stejně velkými silami opačného směru. Každá akce vyvolává stejně velkou reakci. 3.Kde se využívá zákona akce a reakce ? raketový motor, pohyb, brusle, loďky, magnety..

8 Použitá literatura a zdroj obrázků :
TESAŘ, Jiří; JÁCHYM, František . Fyzika 2 pro ZŠ : Síla a její účinky. Vyd. 1. Praha : SPN, s. ISBN


Stáhnout ppt "Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb."

Podobné prezentace


Reklamy Google