Portable Document Format

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Advertisements

Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Ing. Jaroslav Parma.  Instalace programu ABBYY Fine Reader 10 Trial  Co to je PDF soubor  Práce s PDF dokumenty  Programy pro práci s PDF dokumenty.
Textový procesor (MS Word)
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Tvorba webových stránek
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Ing. Bohuslava Vitekerová
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
(další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – č tení a tvorba)
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Tabulkový procesor.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Brno Jan Mach Radka Tichá Jak na převody do pdf Jan Mach, VŠE Radka Tichá, ZČÚ.
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Programové vybavení počítače
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Internetový prohlížeč
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Opakování učiva pro 8. ročník
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer.
Počítačová grafika a prezentace
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Referát č.8 Daniela Venusová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PDF formát dokumentů Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Informační a komunikační technologie PDF Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Studijní obor: Sociální péče Ročník: 4.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 Jak zaměstnanci tráví pracovní dobu?  Zneužívají vaši techniku k vlastnímu podnikání?  Tisknou soukromé dokumenty?  Vynášejí interní data ke konkurenci?
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Software Programové vybavení počítače. Operační systém Je nejdůležitějším software prvkem v počítači Zajišťuje komunikaci mezi uživatelem a hardware „program“
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Rozdělení software podle účelu 2
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

Portable Document Format © Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie, www.Openoffice.cz

Portable Document Format Možná se vám někdy stalo, že jste si chtěli na cizím počítači vytisknout dokument nebo ho jenom zobrazit v jiném programu, než ve kterém jste ho vytvořili. Výsledek této činnosti byl přitom jiný, než jste čekali – dokument byl divně posunutý, obrázky byly menší než doma apod.

Portable Document Format - *.pdf PDF - Portable Document Format . V češtině = přenosný formát dokumentů. Formát souboru vyvinutý pro ukládání a posílání dokumentů nezávislý na softwaru i hardwaru, na kterém byly pořízeny. Dokument vypadá stejně na každém počítači na kterém jej otevřeme. Dokument vypadá stejně na monitoru i na tiskárně.

Portable Document Format - *.pdf Formát vyvinutý firmou Adobe Soubor typu PDF může obsahovat text i obrázky, přičemž tento formát zajišťuje, že se libovolný dokument na všech zařízeních zobrazí stejně. Formát pdf je velice rozšířený a hojně využívaný.

Portable Document Format Výhodou PDF dokumentů je to, že se zobrazují na všech počítačích stejně. Jediné, co k tomu potřebujete, je prohlížeč PDF souborů. Při tisku nedochází ke změnám ve formátování. Tak, jak vidíte dokument na monitoru, tak se vytiskne na papír.

Portable Document Format Další výhodou je, že Vámi zaslaný dokument nelze „jednoduše“ pozměnit. Toto může být ovšem někdy i nevýhodou. Existují sice programy, které to umožňují, ale mezi uživateli nejsou běžné. Po převodu dokumentu do PDF si ponechme v záloze i originální soubor.

Vytváření pdf souborů Vytvářet PDF dokumenty lze v Acrobatu od Adobe (licencovaný a celkem drahý program). Vytvářet PDF dokumenty lze ale i v dalších programech. Volně šiřitelný je např.: OpenOffice. Konverzi do PDF nabízejí i některé webové servery.

Čtení pdf souborů Prohlížení - čtení je bezproblémové. Existují volně dostupné prohlížeče pro mnoho platforem. Nejznámějším je oficiální prohlížeč mateřské firmy Adobe Reader. Existuje rovněž v Portable verzi.

Export do *.pdf v Open Office Spusťme Open Office Writer. Otevřme v něm požadovaný dokument, může být i typu *.doc Z Nabídky soubor vyberme Export do PDF. Vyzkoušejme, v čem se otevře nově vytvořený soubor.

28. 10. 2012 © Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie, www.Openoffice.cz Konec 28. 10. 2012 © Mgr. Petr Loskot zdroje: Wikipedie, www.Openoffice.cz