Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: Úvod do práce s MS Excel Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: Tabulkový procesor, MS Excel, buňka, list Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí se základními informacemi o tabulkovém procesoru MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace je úvodem do práce s tabulkovým procesorem MS Excel a představuje žákům základní informace o této aplikaci z balíčku Microsoft Office. Datum vytvoření: 19. března 2013

4 Úvod do práce s MS Excel

5 Úvod Kancelářská aplikace MS Excel je tabulkový procesor vyvinutý americkou softwarovou firmou Microsoft, používaný v operačních systémech Microsoft Windows a na počítačích Macintosh. Tento procesor byl původně vyvinut jako samostatná aplikace, ovšem dnes se dodává převážně jakou součást kancelářského balíčku Microsoft Office (spolu s MS Word, MS PowerPoint, MS Outlook a dalšími). Kromě MS Excel mají uživatelé k dispozici i jiné tabulkové procesory, zejména Calc z balíčku OpenOffice.org, což je svobodně (mj. zdarma) šířený software. MS Excel si však přesto uchovává dominantní postavení.

6 Využití Tabulkový procesor Microsoft Excel se používá zejména k následujícím účelům:  Jednoduchý zápis údajů do tabulkové mřížky – což je zejména u začátečnických neobeznámených uživatelů často jediný způsob využití této kancelářské aplikace.  Jednoduché matematické výpočty v rámci jedné buňky; s využitím hodnot zapsaných v různých buňkách.  Pokročilejší operace s využitím různých matematických, statistických a mnoha jiných funkcí.  Vytváření grafů jako vizuálních výstupů tabulkových dat.

7 Základní terminologie Aplikace Microsoft Excel používá pro ni specifickou terminologii. Zcela nejzákladnějšími termíny jsou: Sešit – soubor vytvořený v aplikaci MS Excel (podobně jako v MS Word je to „dokument“ a v MS PowerPoint „prezentace“). Tabulky v různých sešitech lze navzájem propojovat. List – každý sešit může sestávat z několika samostatných listů (byť vzorce na nich uložené je samozřejmě také možné navzájem propojit). Buňka – základní část tabulkové mřížky. Každá buňka má své jedinečné souřadnice. Pás karet – pás se skupinami příkazů.

8 Pás karet Po spuštění tabulkového procesoru MS Excel se otevře nový sešit, který bude obsahovat jen prázdnou mřížku buněk a nad ní tzv. pás karet, obsahující různé příkazy. Tento pás karet nahradil (počínaje verzí MS Excel 2007) dřívější panely nástrojů. Např. na obrázku výše vidíte různé skupiny příkazů na kartě „Domů“. Vedle této pak následují karty „Vložení“, „Rozložení stránky“ a další. Blíže se s nimi seznámíme v jiných lekcích.

9 Buňka Prázdný sešit MS Excel obsahuje jen tabulkovou mřížku sestávající z jednotlivých buněk, do nichž lze zapisovat různé údaje.  Čísla – MS Excel pracuje s přesností na patnáct desetinných míst, což je obvykle více, než potřebujeme. Číselné výstupy proto většinou různými metodami zaokrouhlujeme.  Odkazy – na jiné buňky (pomocí jejich adres), a to i mezi listy či dokonce sešity.  Vzorce – Obvykle sestávající z kombinací čísel a odkazů na hodnoty v jiných buňkách.  Text – Může být i součástí vzorce (např. jako požadovaný výstup), v takovém případě musí být uveden v uvozovkách.

10 Buňka Každá buňka má svou adresu, danou souřadnicemi, sestávajícími z písmene sloupce a čísla řádku. Např. zvýrazněná buňka na obrázku vpravo dole má adresu A1. Množství buněk sice není nekonečné, ale je mnohem větší, než běžný uživatel dokáže využít. Jeden list sešitu verze MS Excel 2007 může obsahovat až 2 20 (tj. 1 048 576) řádků a 2 14 (tj. 16 384) sloupců.

11 Použité zdroje: Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-03- 19]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support.http://office.microsoft.com/cs-cz/support


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google