Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 9 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – největší a nejmenší hodnoty Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, funkce, MIN, MAX, LARGE, SMALL Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s možnostmi vyhledávání hraničních hodnot v tabulkách aplikace MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s funkcemi sloužícími k vyhledávání nejmenších a největších hodnot v tabulkách aplikace MS Excel, včetně řešeného příkladu jejich využití. Datum vytvoření: 19. dubna 2013

4 MS Excel – největší a nejmenší hodnoty

5 Úvod V minulé lekci jsme se seznámili s existencí funkcí v aplikaci MS Excel, přičemž blíže jsme probrali funkci automatický součet. Nyní se podíváme na některé další poměrně běžně používané funkce, které nám pomohou stanovit největší a nejmenší hodnoty v prohledávaném souboru údajů. Jsou to funkce:  MIN  MAX  LARGE  SMALL Více na následujících snímcích.

6 Minimum a maximum Potřebujeme-li zjistit, jaká je největší hodnota v určité oblasti tabulky, použijeme k tomu funkci Maximum, obvykle označovanou výrazem MAX. Naopak nejmenší hodnotu určíme pomocí funkce Minimum, obvykle označovanou výrazem MIN. Obě tyto funkce mají většinou jen jeden argument – oblast, v níž chceme nejvyšší či nejnižší hodnotu nalézt. Více argumentů bychom uvedli pouze v případě, že bychom prohledávali více oblastí. Funkce můžeme vzhledem k jednoduchosti zápisu snadno zapsat ručně, nebo je také najdeme ve shrnutí nejběžnějších funkcí vpravo na kartě Domů, viz obrázek:

7 Minimum a maximum Kromě toho obě funkce můžeme rovněž nalézt v seznamu všech funkcí v kategorii „statistické funkce“. Tímto způsobem vyvoláme dialogové okno (zobrazené vpravo). Prohledávané oblasti zapisujeme do kolonek číslo, případně číslo2, číslo3…

8 Funkce Large a Small Pokud nás kromě zcela největší a nejmenší hodnoty zajímají také další hodnoty v pořadí, můžeme použít ještě funkce LARGE a SMALL, které mají dva argumenty: kromě prohledávané oblasti ještě číslo, které udává, kolikátou nejvyšší (či nejnižší) hodnotu hledáme. Toto číslo musí být větší než 0, jinak bychom obdrželi jen chybové hlášení. Například číslo 2 ve druhém argumentu funkce LARGE zajistí, že se nám vrátí druhá nejvyšší hodnota dané oblasti. Pokud bychom do druhého argumentu zapsali číslo 1, výsledek by se nijak nelišil od výsledku, který obdržíme pomocí funkce MAX.

9 Funkce Large a Small Funkci LARGE (nebo SMALL) je rovněž snadné zapsat ručně, nebo ji lze najít v kategorii statistických funkcí a její argumenty vyplnit v otevřeném okně jako na obrázku vpravo:

10 Příklad Pro vytvoření kolíkového spoje máme k dispozici několik různých kolíků o různých průměrech d a výškách s (viz tabulka na dalším snímku). U každého z těchto kolíků máme vypočtený tlak p, kterému je vystaven, pokud na něj působí síla F = 15 000 N. Dovolený tlak pro daný materiál p D = 70 MPa. Úkol: Najděte dva nejvíce a dva nejméně vyhovující rozdíly p D – p.

11 Příklad – řešení Nejprve sestavíme tabulku, např. podobnou té na obrázku vpravo: Do příslušných buněk zapíšeme vzorce s funkcemi, které nám vygenerují žádané výsledky (na obrázku jde o buňky B13–B14 a B16–B17).

12 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

13 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-04-19]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google