Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Jak vyhrát nad pochybnostmi Bůh může skrze Tebe udělat o hodně více, než jsi si schopen uvědomit či představit, ALE nesmíš pochybovat !!! • Pochybnosti.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Hodnotová orientace svobodné generace
Láska a sexualita v trvalém vztahu Yvon Dallaire Portál 2009
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Shrnutí I. - III. přikázání. Shrnutí I. - III. přikázání I. přikázání Spojení lidských práv – svobody – prvního přikázání – svoboda zakotvena v Bohu (který.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Dosáhni cíle!.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Poznávat Boží moudrost a charakter
Důstojnost člověka ve zdraví a v nemoci Viola Svobodová Hospic sv
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Psychologie štíhlé postavy
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Jsem přijat(a) za vlastní(ho). Způsoby chápání křesťanství Křesťanství zákona (povinností, řádu) Křesťanství akce, výkonu a pojistky.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
AC Ivanovice n.H Verše pro rok 2015 Žalmy 46:9 Pojďte se podívat, co Hospodin umí, jak hrozné divy činí na zemi!9 Žalm 18:32 Vždyť kdo je.
Před Boží tváří Služte Hospodinu v bázni, a veselte se s třesením. (Ž 2, 11 K) Služte Hospodinu s bázní a jásejte s chvěním. (Ž 2, 11 E + ČSP)
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Neviditelná realita – cesta k záchraně Vyškov, Viktor Baláž.
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Jakým chci být mužem, až budu starý ?
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Psychoterapie a náboženství
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Základní filozofické otázky
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014

Mluvení o Bohu Je vždy nepřímé a obrazné Obraz Boha se podobá určité mozaice, ze které dokážeme vnímat vždy jen určité části – dílčí obrazy Boha V podstatě je Bůh jakási „syntéza“ všech těchto obrazů je soudce a zároveň je i milosrdný je laskavý a přesto je i náročný je muž a zároveň žena Problém nastane, když jeden nebo více z těchto obrazů začnou u věřícího člověka dominovat

Mluvení o Bohu cesta afirmativní: Boha poznáváme z jeho účinků ve světě cesta negativní: Boha nelze zcela pochopit v prostředí konečného a stvořeného světa: „Bůh není přísný, špehující, trestající…“ cesta eminentní: Bůh je nejvyšší krása, absolutní dokonalost: „Bůh je vždy větší, než naše představy o něm“

Karikatury Boha

Karikatury Boha Hlídač, policajt Neustále člověka kontroluje „Má radost“, když ho nachytá při činu a pak ho potrestá Často u úzkostných jedinců, kteří nedokáží zpracovat pocit viny Kořeny v přísné výchově, často ve výchově, která se lacině odvolává na Boží přikázání

Karikatury Boha

Karikatury Boha Zloděj Chce člověka okrást o jeho radosti, úspěchy Často se úzkostní lidé bojí, že je Bůh obere o jejich jistoty To může vézt k rezignaci na život až k depresi Kořeny v výchově – Bůh je představován jako ten, kdo nechce štěstí člověka

Karikatury Boha

Karikatury Boha Obchodník“ Člověk mu dá modlitby, posty, sebezápory a on mu za to dá, co chce Člověk skrze vlastní snahu dostane od Boha to, co chce Někdy u narcistní disharmonie Je to víra „naruby“ – místo, aby se člověk připodoboval Bohu, se má Bůh přizpůsobit jedincovým přáním

Karikatury Boha

Karikatury Boha Čaroděj, kouzelník Vyřeší za člověka to, co se mu nechce dělat Zařídí, aby se nerozpadlo manželství, aby se člověk přestal trápit depresí… - BEZ NÁMAHY Bůh za člověka nedělá to, co může člověk udělat sám

Karikatury Boha

Karikatury Boha Dekoratér, ozdoba Víra v Boha, chození do kostela jako „doplněk“ jedincova osobního designu Často u narcistní disharmonie Účelem může být „schovat se“ za morální předpisy, když se to člověku hodí

Karikatury Boha

Karikatury Boha Bůh jako „prostor“ útěku od života, od vlastních problémů Člověk si nechce přiznat své problémy a potřebu řešit je, a tak se utíká do různých modlitebních akcí, poutí, kde zažívá duchovní euforii - často u histrionské disharmonie Nebo se jedná o útěk do minulosti k různým přežitým rituálům a pobožnostem - často u úzkostné disharmonie Bůh člověka neodvádí od jeho konkrétního života, ale je s ním v jeho konkrétních problémech

Karikatury Boha

Karikatury Boha Účetní, který to jednou „spočítá“ Takový Bůh jednou položí na váhu vše dobré a špatné, co člověk udělal Člověk se celý život obává, aby to nakonec „dobře“ dopadlo Často u úzkostné disharmonie – takový člověk může přijít k psychologovi např. kvůli problémům s alkoholem „Spása“ je Boží dar, ne výsledek lidské snahy

Karikatury Boha

Karikatury Boha “Šílený“ trenér, vyžadující nelidské výkony Bůh věčně náročný a nespokojený Dokud člověk nepadá vyčerpáním, tak není spokojený Často prvorození jedinci Lidé s touto karikaturou Boha přicházejí k psychologovi až ve stavu úplného vyčerpání Miluj bližního JAKO sám sebe Bezpodmínečná Boží láska

Karikatury Boha V podstatě je Bůh jakási „syntéza“ všech těchto obrazů je soudce a zároveň je i milosrdný je laskavý a přesto je i náročný je muž a zároveň žena Problém nastane, když jeden nebo více z těchto obrazů začnou u věřícího člověka dominovat

Karikatury Boha Věřící lidé se bojí jít k psychologovi, protože se bojí, že by je připravil o víru Psycholog je však může připravit jen o „karikaturu víry“, ne o víru skutečnou

Závěr Bůh je dobrý a miluje člověka jen tak – zadarmo, protože chce Vědomí nepodmíněné lásky může mít obrovský terapeutický účinek Zdravá sebeláska je jedním z pilířů víry Čím zralejší jedinec, tím menší nebezpečí, že se jeho víra bude projevovat patologickým způsobem

Seznam použité literatury Frielingsdorf, K. (2010). Falešné představy o Bohu. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří. Lachmanová, K. (2014). Karikatury Boha. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří.