Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Prvouka, Jaro Autor: Mgr. Vendula Janešová Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Jméno autoraMgr. Vojtěch John Datum vytvořeníBřezen 2013 Ročník6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Přírodní vědy Fyzika (DUM 36) Tlak Téma – název.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika Autor: Mgr. Martina Durinová VESMÍR = VELKÁ ČÍSLA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.33_Prumerna_rychlost_graficke_znazorneni.
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Rovnice ve slovních úlohách II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Měření délky pevného tělesa
Pohyb těles Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti Autor: Pavla.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_90_M8
NEROVNOMĚRNÝ POHYB 2 Název školy
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pohyb těles-fyzika hrou
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Obvody a obsahy rovinných obrazců 3.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Neživá příroda - horniny.
Název školy: Speciálnízákladníškola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_04_IV_Z6_pohyby_země.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Čísla a početní operace, Násobilka.
Úvod do fyziky opakování
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Astronomické jednotky délky
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
OBSAH KRUHU VY_42_INOVACE_15_02.
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
Délka kružnice, obvod kruhu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název vzdělávacího materiálu Tělesa a jejich rychlosti
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
Člověk a jeho svět, Prvouka, Stavba stromu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Zábavné úlohy - rychlost Autor: Kamil Bujárek,
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Období: září – prosinec 2011
Tělesa –Pravidelný šestiboký hranol
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a v prostoru,
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_32_INOVACE_06/VII. SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Země ve vesmíru. Období: leden - květen 2012

Pohyby těles ve Sluneční soustavě - pečlivě si prostudujte následující typový příklad - zjistěte si na internetu všechny potřebné údaje; například pomocí vyhledávačů jako: Google.cz, seznam.cz; či na encyklopediích (wikipedia atp.)

Typový příklad Vypočtěte rychlost oběhu Země kolem Slunce víte – li, že je Země vzdálena od Slunce průměrně 149,6 mil. km a jeden oběh trvá jeden rok. Jedná se v podstatě o výpočet rychlosti ze známé dráhy a času, čili šestý ročník ZŠ:-) Problémem jsou velká čísla a odvození délky dráhy Země na cestě kolem Slunce. Dráha Země je pro zjednodušení kružnice s poloměrem 149,6 mil. km.

Typový příklad - pokračování Vzorec pro obvod kružnice je O = 2.π.r Pak tedy: O = 2.3,14.149 600 000 km O = 939 488 000 km Máme tedy délku oběžné dráhy Země kolem Slunce... Doba oběhu je v hodinách 365.24 = 8 760 hodin Vzorec pro výpočet rychlosti je v = s/t. Pak tedy: v = 939 488 000/8 769 km/h v = 107 247,49 km/h (zaokrouhleně)

Typový příklad - dokončení Jak vidno, řítíme se vesmírem rychlostí přesahující 100 000 kilometrů za hodinu. Je to další důkaz relativity pohybu. Protože jsme pevně svázáni se zemí, tak tento pohyb, jehož rychlost nejsme schopni ani vyvinout, nevnímáme. Jsme schopni ho pouze postřehnout při porovnávání změn hvězdného pozadí v průběhu jednotlivých nocí... Teď samostatně spočtěte následující příklad:

Příklad samostatně Vypočtěte rychlost pohybu planety Merkur kolem Slunce, využijte typový příklad, potřebná data nalezněte s vhodnou přesností na internetu. Výsledek porovnejte s výsledkem typového příkladu a pokuste se vyslovit zákonitost závislosti rychlosti planet a jejich vzdálenosti od Slunce! Hodně štěstí:-)

Použité zdroje: http://www.zemepis.com/Zeme.php