IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
Advertisements

IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky. Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Ing. Petr Bačík, Ph.D.. Jsou peněžním vyjádřením opotřebení dlouhodobého majetku a především jsou významným zdrojem financování. Opotřebením ztrácí majetek.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_242_TÉMA_ Doklady a evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Financování činnosti korporací
Pojem přeměna obchodní společnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
IAS 17 Leasingy.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Výrobní faktory v organizaci
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Zpráva o uplatňování ÚP
Abeceda Mikroekonomie
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financování činnosti korporací
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Výkazy ve finančním řízení II.
Poměr v základním tvaru.
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Majetek podniku - Aktiva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Charakteristika daňové evidence
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Filip Hampl IAS 36 Snížení hodnoty aktiv IAS 37 Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva Filip Hampl
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Pozemky, budovy, zařízení
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Poměr v základním tvaru.
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
Rezervy x rezervní fond
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Seminář o stavebním spoření
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

IAS 36 Snížení hodnoty aktiv

Cíl standardu Zajistit, aby aktiva v účetnictví nebyla vedena ve vyšší částce než je jejich zpětně získatelná částka. Specifikovat, kdy nastane snížení hodnoty aktiv.

Působnost standardu Standard se zabývá snížením hodnoty všech aktiv kromě: zásob (IAS 2), aktiv vyplývajících ze stavebních kontraktů (IAS 11), odložených daňových aktiv (IAS 12) apod.

Základní pojmy Zpětně získatelná částka Hodnota užití aktiva Vyšší z čisté prodejní ceny a hodnoty užití aktiva. Hodnota užití aktiva Současná hodnota budoucích peněžních toků vyplývajících z využívání aktiva a jeho prodejní cena na konci životnosti. Čistá prodejní cena Částka, kterou lze získat prodejem aktiva mezi nezávislými stranami minus náklady na prodej za obvyklých podmínek.

Základní pojmy - pokračování Penězotvorná jednotka Nejmenší identifikovatelná skupina aktiv, která v souvislosti s používáním generuje peněžní příjmy a ty jsou nezávislé na peněžních příjmech ostatních aktiv. Celopodniková aktiva Aktiva kromě goodwillu, která přispívají k budoucím peněžním tokům sledované penězotvorné jednotky a ostatních penězotvorných jednotek a samy o sobě negenerují peněžní příjmy.

Kdy nastane snížení hodnoty aktiv??? Pokud ocenění v rozvaze je vyšší než zpětně získatelná částka.

Příklad Účetní hodnota aktiva je 300. Prodejní cena 350, náklady spojené s prodejem 40. Hodnota z užívání 290. Prodejní cena 320, náklady spojené s prodejem 40. Hodnota z užívání je 290.

Základní ustanovení K datu účetní závěrky prověřit náznaky. Vnitřní a vnější zdroje informací.

Příklad Tržby podniku klesají v důsledku fúze dvou významných konkurentů, kteří nabízejí vyšší ceny. Tržby podniku klesají kvůli neschopnosti managementu. Tržby cestovní kanceláře klesají z důvodu zhoršení bezpečnostní situace v některých zemích.

Měření realizovatelné hodnoty Hodnota z užívání & čistá prodejní cena (není třeba zjišťovat obě).

Uznání ztráty ze snížení hodnoty SHA nastává, když je účetní hodnota vyšší než zpětně získatelná částka. SHA je nákladem ve výsledovce. Pokud bylo aktivum dříve přeceněno nahoru, snížením fondu z přecenění. Po uznání ztráty ze snížení hodnoty se upraví odpisový plán.

Příklad Účetní hodnota aktiva je 100, roční odpis 20, doba životnosti aktiva 5 let. Ve druhém roce firma identifikovala snížení hodnoty aktiv na 45.

Penězotvorné jednotky Stanovují se tehdy, jestliže nelze identifikovat peněžní toky související s provozem individuálního aktiva.

Účetní hodnota penězotvorné jednotky = Účetní hodnota těch aktiv, která mohou být přiřazena na rozumném a konzistentním základě. Nezahrnuje hodnotu závazků s výjimkou, kdy zpětně získatelná částka nemůže být bez hodnoty závazku stanovena.

Příklad Společnost X vyrábí jeden druh výrobků a vlastní závody A, B, C. A vyrábí součástky, které se montují v B a C. Výrobky ze závodů B a C jsou určeny pro konečného spotřebitele. Co je penězotvorná jednotka pro závod X v případě že: Pro výrobky závodu A existuje aktivní trh? Pro výrobky závodu A neexistuje aktivní trh?

Příklad Účetní jednotka se skládá ze dvou závodů, účetní hodnota závodu 1 je 1000, účetní hodnota závodu 2 je 1200. Každý ze závodů je samostatnou penězotvornou jednotkou, zpětně získatelná částka závodu 1 je 850, zpětně získatelná částka závodu 2 je 1250.

Příklad Účetní jednotka se skládá ze dvou závodů, účetní hodnota závodu 1 je 1000, účetní hodnota závodu 2 je 1200. Oba závody dohromady tvoří penězotvornou jednotu, zpětně získatelná částka celé penězotvorné jednotky je 2100.

GOODWILL Negeneruje peněžní toky. K datu akvizice přiřazen ke každé penězotvorné jednotce nabyvatele, u kterých se očekává, že jim kombinace přinese prospěch. Při vyřazení činnosti v rámci penězotvorné jednotky, ke které byl goodwill přidělen, zahrnout goodwill do účetní hodnoty vyřazené činnosti a ocenit v poměru zpětně získatelné částky vyřazené činnosti a hodnoty zbývající penězotvorné jednotky.

Testování penězotvorné jednotky na SHA Goodwill nebyl přidělen ZZČ < ÚH (bez goodwillu) = SHA Goodwill byl přidělen ZZČ < ÚH (s goodwillem) = SHA

Příklad Účetní jednotka se skládá ze dvou závodů, účetní hodnota závodu 1 je 1000, účetní hodnota závodu 2 je 1200. Oba závody dohromady tvoří penězotvornou jednotku, zpětně získatelná částka celé penězotvorné jednotky je 2100. K penězotvorné jednotce byl přiřazen goodwill v hodnotě 200.

Příklad Účetní jednotku tvoří dva závody, každý z nich je samostatnou penězotvornou jednotkou. Účetní hodnota závodu 1 je 1000, účetní jednotka závodu 2 je 1800. Závodům je přiřazen goodwill v hodnotě 100. Účetní jednotka se rozhodla prodat závod 1 za 1500. Zpětně získatelná částka závodu 2 je 1900.

Celopodniková aktiva Nevytváří samostatné peněžní toky Jejich ZZČ nemůže být určena s výjimkou aktiv, určených k prodeji.

Celopodniková aktiva Celopodniková aktiva lze přiřadit ZZČ < ÚH (včetně celopodnikových aktiv) = SHA Celopodniková aktiva nelze přiřadit Porovnat ZZČ zkoumané penězotvorné jednotky s její účetní hodnotou (nezahrnující celopodniková aktiva) – případně rozpoznat SHA Určit nejmenší skupinu penězotvorných jednotek, které zahrnují zkoumanou penězotvornou jednotku a ke které lze na rozumném základě přiřadit celopodniková aktiva Porovnat ZZČ skupiny penězotvorných jednotek s jejich účetní hodnotou (zahrnující celopodniková aktiva) – případně rozpoznat SHA

Rozdělení ztráty ze SHA v rámci penězotvorné jednotky Snížení účetní hodnotu v tomto pořadí: goodwill přidělený penězotvorné jednotce, ostatní aktiva jednotky v poměru účetních hodnot aktiv v jednotce. Účetní hodnota aktiva nemůže být snížena pod nejvyšší z: čisté prodejní ceny, hodnoty z užívání, nuly.

Zrušení ztráty ze snížení hodnoty Každoročně ověřit. Vnitřní a vnější zdroje informace.

Zrušení ztráty ze snížení hodnoty u jednotlivých aktiv Výnos ve výsledovce, pokud aktivum není přeceněno. U přeceněného aktiva ve prospěch vlastního kapitálu. Účetní hodnota (způsobená zrušením ztráty ze snížení hodnoty) nesmí převyšovat účetní hodnotu která byla stanovena kdyby v předchozích letech nebyla uznána žádná ztráta ze snížení hodnoty aktiva. Nutno upravit odpisy.

Příklad Účetní jednotka vlastní dlouhodobé aktivum, pořizovací cena 1000, doba použitelnosti 10 let. Ve třetím roce použitelnosti provedla test na snížení hodnoty aktiva, zpětně získatelná částka je 560. V sedmém roce životnosti aktiva je zpětně získatelná částka 320.

Zrušení ztráty ze snížení hodnoty u penězotvorné jednotky Zrušení ztráty ze snížení hodnoty přiřazeno v tomto pořadí: aktivům v poměru jejich účetních hodnot. Účetní hodnota se nemůže zvýšit nad nižší z: jeho zpětně získatelné částky, účetní hodnoty, která byla stanovena, kdyby v předchozích letech nebyla uznána ztráta ze snížení hodnoty.

Příklad

Zrušení snížení hodnoty