VY_32_INOVACE_16_Literatura 19. století Národní obrození

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha.
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Vztahy ve dvojici – láska, partnerství
Čtenářský deník jarkamani.
ve fondech Památníku národního písemnictví
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Karel Hynek Mácha „…na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal…“
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Karel Hynek Mácha ( – ) Máj
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1. řádek – Mácha 2. řádek – jaké téma je 3. řádek – co téma dělá 4. řádek – věta o čtyřech slovech shrnující napsané – slogan 5. řádek –co téma dělá (opoziční.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1. máj - lásky čas.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Poezie ve třetí etapě národního obrození II Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE.
Karel Hynek Mácha.
Karel Hynek Mácha Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha – 6. listopadu 1836 Litoměřice) byl český básník a prozaik, představitel českého romantismu.
( Praha - † 5./ Litoměřice)
Název Mácha, Karel, Hynek: Máj Předmět, ročník
Karel Hynek Mácha Život a dílo.
Vypracovala: Lucie Hejčová Konzlutant : Mgr. Věra Chlupová
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Vývoj českého pravopisu
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
K. H. Mácha: MÁJ Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Karel Toman Anarchistický buřič.
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Procvičování českého romantismu
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
český básník,jeden z největších představitelů českého romantismu,zakladatel moderní české poezie životopisci bývá popisován jako samotářský.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Hynek Mácha 1810 Praha Litoměřice. Život Básník, prozaik,ochotnický herec Vášnivý cestovatel většinou chodil pěšky, vyhledával hrady, zříceniny.
KAREL HYNEK MÁCHA Mgr. Michal Oblouk
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_266_ČJ8
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_32 KAREL HYNEK MÁCHA 1810 –
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_52_Karel Hynek Mácha
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Dělení literatury.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Máj Karel Hynek Mácha. Něco málo o spisovateli ( ) Karel Hynek Mácha byl českým básníkem, prozaikem, představitelem českého romantismu a zakladatel.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_16_Literatura 19. století Národní obrození Karel Hynek Mácha

Datum vytvoření projektu únor 2012 Ročník 8. Popis prezentace Žáci se seznámí s osobností Karla Hynka Máchy, s jeho životními příběhy a básnickým dílem.

Zakladatel moderní české poezie Karel Hynek Mácha 1910 - 1936 Zakladatel moderní české poezie Romantický básník

Jak vypadal? „V jeho cestovním pasu z roku 1834 je zapsáno, že Mácha je vysoké postavy, podlouhlého obličeje, modrých očí, velkých úst, prostředního nosu a hnědých vlasů.“

M Á J Nejznámější a literárně nejcennější Máchova lyricko-epická báseň. Vyznačuje se hudebností a jako hudební skladba je také komponována: má 4 zpěvy a dvě intermezza. Její děj je zasazen do májové přírody, v níž vyniká jezero a v pozadí se rýsují modravé hory.

Ústřední postavou básnické skladby je Vilém - „strašlivý lesů pán“.

Děj básně: Vilém zabil muže, jenž kdysi svedl jeho milou, dívku Jarmilu. Netuší však, že se tak stává otcovrahem. Za tento čin je odsouzen k smrti a čeká na svou popravu. Když se o zatčení dozví Jarmila, spáchá sebevraždu skokem do jezera.

Ilustrace M. Alše Dívka Jarmila u jezera

Poslední noc před popravou uvažuje vězeň o vině a nevině Poslední noc před popravou uvažuje vězeň o vině a nevině. Má pocit křivdy. Vilém byl totiž v dětství z domova vyhnán. Žil jako loupežník, a proto si svého otce nepamatoval. Vinu za svůj krutý osud nedává sobě, nýbrž otci a společnosti.

Vilém je ve vězení a čeká na svoji popravu.

Úryvek z básně dobovým pravopisem: „Až posléz láska k růži zvadlé nejvejš roznítí pomstu jeho, a poznav svůdce dívky padlé, zavraždí otce neznaného. Protož jest u vězení dán; a kolem má být odpraven již zítra strašný lesů pán…“ "Od svého otce v svět vyhnán v loupežnickém tam roste zboru. Později vůdcem spolku zván, dovede činy neslýchané, všude jest jméno jeho známé, každémuť: "Strašný lesů pán!"

Titulní list Máchova rukopisu Máje (v původním pravopise)

Báseň začíná strhujícím popisem májového večera:

Dobovým pravopisem: Byl pozdnj wečer – prwnj mág – Wečernj mág – byl lásky čas. Hrdliččin zwal ku lásce hlas, Kde borowý zawáněl hág. O lásce šeptal tichý mech; Kwětaucj strom lhal lásky žel, Swau lásku slawjk růži pěl, Růžinu gewil wonný wzdech. Gezero hladké w křowjch stinných Zwučelo temně tagný bol, Břeh ge obgjmal kol a kol; A slunce gasná swětů giných Blaudila blankytnými pásky, Planaucj tam co slzy lásky. Přepis: Byl pozdní večer – první máj – Večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, Kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; Květoucí strom lhal lásky žel, Svou lásku slavík růži pěl, Růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných Zvučelo temně tajný bol, Břeh je objímal kol a kol; A slunce jasná světů jiných Bloudila blankytnými pásky, Planoucí tam co slzy lásky.

Proč Máj vznikl, vykládá Mácha sám: "Následující báseň jest oučel hlavní, slaviti májovou přírody krásu; k tím snadnějšímu dosažení oučelu tohoto postavena jest doba májová přírody proti rozdílným dobám života lidského...“ „Děj se koná u města Hiršberg (Doksy) mezi horami, na nichž hrady Bezděz, Pernštejn, Houska a v dálce Roll (Ralsko), k východu západu, polední a půlnoci okazují…“

Bezděz O prázdninách navštívil jednadvacetiletý Mácha s přítelem Hindlem poprvé zříceniny Bezdězu.

Bezděz na kresbě Karla Hynka Máchy

Jeho život: Mácha velmi rád cestoval, nejčastěji pěšky. S přáteli nebo sám podnikal výlety na osamělé hrady a zříceniny, do divoké přírody, k jezerům a skalám. Navštěvoval Krkonoše, Doksy a Bezděz. Podnikal také pěší výlety přes alpské vrcholky až do severní Itálie a do Benátek.

Máchovo jezero

Perlička z básníkova života: „Rád chodil oděn ve světle šedý, téměř bílý plášť s červenou podšívkou a s límcem červenou felbou vyloženým… A tak se stalo, že když přijel roku 1936 do Litoměřic a procházel náměstím, považoval jej hlídkující vojín u kasáren za očekávaného arcivévodu Františka Karla, který měl téhož dne přijet do Litoměřic na zapřenou. Spatřiv přicházet mladého muže v plášti, co připomínal uniformu, zavelel "do zbraně" - a Mácha zmaten raději zabočil do postranní uličky…“

Máchovy lásky: V Kajetánském divadle, kde také hrál, se v roce 1833 seznámil se Márinkou Štechovou. Později však zjistil, že to není jeho pravá láska a rozešli se. Jeho další, už doživotní láskou se stala Eleonora Šomková, jíž tehdy bylo sedmnáct let. Život s Máchou ovšem neměla vůbec lehký. Projevoval se jako tyran a žárlivec. Rád podnikal pěší túry, a tehdy se Lori nesměla hnout z domu.

Roku 1836 dopisoval básník své nejslavnější dílo – Máj. Dílo vyšlo 23. dubna 1836 a Lori čekala dítě. Svatbu naplánoval na 8. listopadu a mezitím se 1. října narodil syn Ludvík…

Požár v Litoměřicích: „Dne 23. října vypukl v Litoměřicích veliký požár, který zachvátil 11 stodol s obilím (v místech samoobsluhy Na Kocandě). Mácha v tu dobu pobýval na Radobýlu, kde psal své poslední verše. Jakmile zahlédl oheň, 3/4 hodiny běžel z Radobýlu, aby pomohl hasit. U ohně byl jako jeden z prvních a nehledě na své zdraví vylezl na střechu stodoly a poléval ji aby nechytila. Jak sám píše svým rodičům, pro velké horko vždy než vodu vylil, omyl se a vody se napil (voda z městské kanalizace)…“

„Po této události Mácha ještě pracoval a připravoval se na svatbu dne 8. listopadu s milovanou Lori. Nebylo mu však již dobře a stěžoval si na ochuravění. 4. listopadu mu lékař nařídil aby ulehl. V noci z 5. na 6. listopad však Mácha umírá (dle úmrtního listu, vystaveného kaplanem Josefem Pilzem to bylo hodinu před půlnocí, podle ostatních svědectví vydechl naposledy až před třetí hodinou ranní)…“

V úmrtním listě bylo sice napsáno, že zemřel na zápal plic, ale ve skutečnosti to byla asi cholera nebo salmonelóza. Byl pochován v Litoměřicích v den plánované svatby s Lori. Pohřbu se zúčastnil pouze jeho bratr a ani hrobník netušil, že pochovává později slavného básníka.

Dílo Karla Hynka Máchy: povídka Křivoklát Deník: Deník na cestě do Itálie Próza: Cikáni - (vydáno posmrtně) Pouť krkonošská lyrickoepická skladba Máj

Dílo Karla Hynka Máchy: povídka Deník: Próza: (vydáno posmrtně) lyrickoepická skladba Křivoklát Deník na cestě do Itálie Cikáni - Pouť krkonošská Máj

Petřín – socha Karla Hynka Máchy

http://www.obrazky.cz/?q=Karel%20Hynek%20M%C3%A1cha&fulltext http://www.kosmas.cz/knihy/145988/maj/ http://www.auktiva.cz/karel-hynek-macha---maj--stare-vydani--ilustrace-m--ales--a244423.html#picture http://cs.wikipedia.org/wiki/Máj_(Karel_Hynek_Mácha) http://www.litomerice-info.cz/cz/mesto-litomerice/vyznamni-rodaci/spisovatele-a-basnici/karel-hynek-macha/ http://knihy.bazac.cz/z/442666-maj-k-h-macha/ http://druidova.mysteria.cz/TAJEMNO/MACHUV_MAJ.htm http://www.praguecityline.cz/osobnosti/karel-hynek-macha http://www.divadlo-kostym.cz/repertoar-karel-hynek-macha-mag.cz http://foto.mapy.cz/86180-Petrin-socha-Karla-Hynka-Machy http://librarius.cz/bmz_cache/a/a73540e983b620da6af737574af21ba9.image.120x166.jpg http://www.machovo-jezero-koupani.cz/images/content/karel-hynek-macha-02-s.jpg http://czechfolks.com/plus/2010/05/20/milan-richtermoc-skoda-ze-ted-nejste-v-praze-22/ ;