Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Toman Anarchistický buřič.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Toman Anarchistický buřič."— Transkript prezentace:

1 Karel Toman Anarchistický buřič

2 Život Vlastním jménem se jmenoval Antonín Bernášek. Narodil se v rolnické rodině v Kokovicích u Slaného (* ). Je autorem lyrické, milostné a meditativní poezie. Byl to český básník, novinář a překladatel francouzštiny a též představitel tkz. Generace anarchistických buřičů. Ve školních lavicích se seznámil s Hanušem Jelínkem, který tehdy redigoval studentský časopis. Na podzim roku 1896 přichází do Prahy na práva.. studium však nedokončil. Žil ve Vídni a hodně cestoval do zahraničí. Po první světové válce spolupracoval s Lidovými novinami. Zemřel 12. června 1946 v Praze.

3 Dílo Byl to lyrik, který patřil k demokratickému proudu naší literatury. Nejčastěji byl řazen do generace anarchistických buřičů. Dílo Karla Tomana opírá svou působnost o bezprostřední prožívání individuálního a později i kolektivnímu osudu, vyrůstá z odevzdanosti jistotu.

4 Dílo Pohádky krve (1898) – Zaměření k vnitřním problémům člověka vymaňujícího se z pout měšťanské společnosti a její morálky. Sluneční hodiny (1913) – Reakce na soudobé politické události, prohlubují snahu zachytit prožitek prověřený časovým odstupem. Hlas ticha (1923) – Reakce na domácí společenské rozpory v prvních letech republiky. Stoletý kalendář (1926) – Poslední sbírka Tomana. Do popředí zde vstupuje napětí domova a tuláctví.

5 Ukázka z díla Měsíce Září Můj bratr dooral a vypřáhl koně. A jak se stmívá, věrnému druhu hlavu do hřívy položil tiše, pohladil šíji a zaposlouchal se, co mluví kraj. Zní zvony z dálky tichým svatvečerem, modlitba vesniv stoupá chladným šerem. Duch země zpívá, úzkost, víra, bolest v jediný chorál slily se a letí k věčnému nebi. Svatý Václave nedej zahynouti nám mi budoucí.

6 Rozbor díla Inspirací pro napsání této poezie byli jeho lásky k rodné vlasti. Námět byl i též i kvůli cestování po Evropě. Hlavní myšlenka sbírky byla oslava rodné země a též i přírody.


Stáhnout ppt "Karel Toman Anarchistický buřič."

Podobné prezentace


Reklamy Google