Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/21.3806 III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk a literatura ROČNÍK: 8. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_19_3Č-Máj AUTOR: Mgr. Hana Kafková DATUM TVORBY: Duben 2014 OVĚŘENÍ: 28. dubna 2014 ANOTACE: Prezentace se zaměřuje na nejvýznamnější dílo K.H.Máchy Máj. Seznamuje žáky s jeho vznikem, strukturou, dějem a jazykovými prostředky. Snaží se rozvíjet žákovu práci s textem a porozumění uměleckému dílu.

2 Máj Karel Hynek Mácha

3 Máj lyrickoepická báseň skládá se ze 4 zpěvů a 2 intermezz
(intermezzo = mezihra) ve své době špatně přijata kritikou dnes považována za vrchol české poezie

4 Děj: Vůdce loupežníků Vilém zabije svého soka v lásce
Ve skutečnosti zabije svého otce, který ho kdysi vyhnal z domova V noci před popravou přemýšlí Vilém o svém osudu Uprostřed májové přírody se loučí s milovanou zemí Jeho milá Jarmila spáchá sebevraždu Na konci přichází po letech na místo popravy sám básník a je mu smutno z Vilémova osudu

5 Úryvek (přečti si pozorně)
Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj. O lásce šeptal tichý mech; květoucí strom lhal lásky žel, svou lásku slavík růži pěl, růžinu jevil vonný vzdech. Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasná světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky.

6 Zamysli se! Co tyto verše oslavují?
V jakém ročním období se báseň odehrává? V jaké části dne se odehrává úryvek? Najdi pro svoje tvrzení důkaz v textu. Najdi v úryvku personifikaci (= zosobnění, připisování lidských vlastností neživým věcem, rostlinám či živočichům)

7 Řešení: Oslavují májovou přírodu. Na jaře v květnu.
V noci. Slunce jasná světů jiných = hvězdy O lásce šeptal tichý mech

8 Úryvek (přečti si pozorně)
Po modrém blankytu bělavé páry hynou, lehounký větřík s nimi hraje, a vysoko – v daleké kraje bílé obláčky dálným nebem plynou, a smutný vězeň takto mluví k nim: Vy, jenž dalekosáhlým během svým co ramenem tajemným zemi objímáte, vy hvězdy rozplynulé, stíny modra nebe, vy truchlenci, jenž rozsmutnivše sebe, v tiché se slzy celí rozplýváte, vás já jsem posly volil mezi všemi. Kudy plynete u dlouhém dálném běhu, i tam, kde svého naleznete břehu, tam na své pouti pozdravujte zemi. Ach zemi krásnou, zemi milovanou, kolébku mou i hrob můj, matku mou, vlasť jedinou, i v dědictví mi danou, šírou tu zemi, zemi jedinou!

9 Zamysli se! Z jaké části básně asi tento úryvek pochází a proč?
Co tento úryvek oslavuje?

10 Řešení: Z části, která popisuje Vilémovu
popravu uprostřed krásné přírody. Vězeň ji a oblaka oslovuje a vzpomíná na svou zemi. Oslavuje právě českou zemi. Přitom Máchovu Máji byl v době jeho vydání vyčítán právě nedostatek vlastenectví!!!!

11 Úryvek ze závěru básně Dalekoť jeho sen, umrlý jako stín,
obraz co bílých měst u vody stopen klín, takť jako zemřelých myšlenka poslední, takť jako jméno jich, pradávných bojů hluk, dávná severní zář, vyhaslé světlo s ní, zbortěné harfy tón, ztrhané strůny zvuk, zašlého věku děj, umřelé hvězdy svit, zašlé bludice pouť, mrtvé milenky cit, zapomenutý hrob, věčnosti skleslý byt, vyhasla ohně kouř, slitého zvonu hlas, mrtvé labutě zpěv, ztracený lidstva ráj, to dětinský můj věk. Nynější ale čas jinošství mého – je, co tato báseň, máj. Večerní jako máj ve lůně pustých skal, na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal.

12 Zamysli se! Najdi v textu oxymorón (= spojení slov,
jejichž význam se zdánlivě vylučuje). Proč je Mácha využil? Co mají vyjadřovat? Vyhledej verš, který vyjadřuje Máchův životní pocit.

13 Řešení: Např. mrtvé milenky cit
Vyjadřuje tím, že jeho dětství naprosto skončilo. Na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal. = navenek je bezstarostný, ale vnitřně se trápí

14 Závěrečný úkol: Vyber si kterýkoliv úryvek z Máje a
nauč se jej na příští hodinu recitovat.

15 Zdroje a citace: Úryvky: Ilustrace – kliparty MS Office
MÁCHA, Karel Hynek. Máj. Praha: Československý spisovatel, 1983, ISBN Ilustrace – kliparty MS Office Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Kafková.


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2"

Podobné prezentace


Reklamy Google