Planetky – „malé planety“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gravitační pole.
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
Planetky, měsíce planet
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
HISTORIE ZEMĚ.
Jupiter.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
ASTROFYZIKA.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vesmír a sluneční soustava
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Sluneční soustava.
Meziplanetární hmota.
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
VESMÍR.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi.
Sluneční soustava.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
JUPITER.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Saturn Planeta s prstenci.
Uran.
Merkur BARBORA Nováková.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR 2 VY_32_INOVACE_XVII-C-06.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Planetky – „malé planety“ Miroslav Brož, AÚ MFF UK, Onšov, 6. 10. 2008 Planetka (243) Ida a její měsíček Dactyl fotografované sondou Galileo v roce 1993.

Jak vypadají planetky na obloze? „Malé hvězdičky“ = asteroidy, slabší než planety, neviditelné očima (jen (4) Vesta). Nejsou na nich přímo vidět podrobnosti, u většiny známe jen dráhu a jasnost (velikost). Pohybují se vůči vzdáleným hvězdám o ~1 úhlovou minutu za hodinu.

Kde se na obloze nacházejí? Všude, ale soustřeďují se podél ekliptiky (základní roviny sluneční soustavy). Trojané jsou o 60° před a za Jupiterem.

Jak vypadají dráhy planetek? Elipsy s větší výstředností než u planet. Typické sklony drah 0 až 30° k ekliptice. Nejčastější oběžné doby okolo 3 až 5 roků.

Hlavní pás planetek Nejvíce planetek je známo mezi 2,1 až 4 AU (astronomická jednotka), tj. mezi Marsem a Jupiterem. Asi 1 milión planetek větších než 1 km; menších planetek je více.

Struktury v hlavním pásu Mezery ← gravitační rezonance s Jupiterem. Shluky (rodiny) ← úlomky po srážkách.

Kolizní rozpady planetek Pravděpodobnost vzájemné srážky planetek je skoro „nula“ (přesněji 3,1·10-18 km2/rok). Během 4,5 miliard let došlo k ~40 velkým rozpadům → vznikly rodiny planetek.

Jak se planetky (meteority) dostávají z hlavního pásu k Zemi? Jarkovského síla (emise tepelného záření s povrchu planetky) mění jejich velkou poloosu. Gravitační rezonance zvyšuje excentricitu dráhy natolik, že začne křížit dráhy planet.

Proč se mění jasnost planetky? Otáčení okolo vlastní osy → mění se velikost plochy osvětlené Sluncem a plochy pozorované → světelná křivka (graf jasnost versus čas).

Rotace planetek Perioda rotace = perioda světelné křivky. Limit gravitační pevnosti je 11 otáček za den.

Planetky – „zbytky“ po vzniku planet Terestrické planety: akrece (postupné spojování prachu → planetesimál → planetárních embryí) Obří plynné planety (Jupiter a Saturn): navíc proběhl gravitační kolaps.