Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi."— Transkript prezentace:

1 Planetky

2 Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi dráhami Marsu a Jupitera ve vzdálenosti 2,1 – 3,1 AU od Slunce.

3 Pás planetek V pásu dochází k častým srážkám, jejich rozbíjení na malé úlomky a drcení na jemný prach. Úlomky – meteoroidy – vyvolají v zemské atmosféře světelný jev – meteor.

4 Planetky Mathilde 50 km 100 bilionů tun Ida 58 km x 23 km 100 bilionů tun Dactyl 1,6 km x 1,2 km Eros 15 km x 40 km 5 bilionů tun Gaspra 19 km x 12 km 10 bilionů tun

5 PLANETKA IDA a JEJÍ MĚSÍČEK DACTYL Byla pojmenována podle víly, která v jeskyni na Krétě vychovávala mladého Dia. Krátery jsou pojmenovány podle jeskyní z celého světa. Malá tečka – měsíček Dactyl.

6 Planetka Sylvia a její dva měsíčky nazvané Romulus a Remus. Pravděpodobně vznikly odtržením od planetky Sylvie.

7 Planetka Eros patří k blízkozemním planetkám – většinu času se pohybuje mezi Zemí a Marsem. Je to protažená skála 13m x 13 m x 33 m pokrytá mnoha krátery.

8 DVOJPLANETKA ANTIOPE Materiál řady planetek je křehký s malou pevností. Proto se rychle rotující planetky roztrhnou a vytvoří dvojplanetku. Je jich známo asi sto. Obíhají společné těžiště jako dvojhvězdy. Jsou zhruba stejně velké. Je-li však druhá část dvojité planetky malá, hovoříme o měsíci planetky.

9 Planetka Gaspra U některých planetek bylo zjištěno kolísání jasnosti, což svědčí o rotaci kolem osy a jejich nepravidelném tvaru.

10 V seznamu planetek nechybí ani česká jména. Antonín Mrkos se od poloviny sedmdesátých let minulého století na Kleti zabýval pozorováním malých planetek. Objevil a pojmenoval řadu planetek, např. Kleť, Šumava, Sázava, Komenský aj.

11 Dnes astronomové znají dráhy kolem 150 tisíc planetek a dovedou určit jejich polohu do budoucnosti. Jejich poznatky mají základní důležitost pro bezpečnost pozemšťanů.


Stáhnout ppt "Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi."

Podobné prezentace


Reklamy Google