Nová závěrečná zkouška Komentář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
ECVET v Programu celoživotního učení
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VE STŘEDNÍM OBCHODNÍM ŠKOLSTVÍ ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
NOVÁ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA PRO VŠECHNY ŽÁKY UČEBNÍCH OBORŮ Závěrečná konference,
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Praha, 26/08/ Kontext projektu : systémy odborného vzdělávání a kurikula Olga Kofroňová.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Dokumentace informačního systému
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Moderní personalistika Úvod
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Nová závěrečná zkouška oboru Pekař Konference Hotel Step, Praha
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2011 Ing. Dana Štěpánová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2012 Ing. Dana Štěpánová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Rozvoj výuky cizích jazyků
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
tisková konference CERMAT dne
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Hlavní manažér SP Kvalita I
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
Maturity 2018/2019 listopad 2018 L. Jíša.
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Samostatná odborná práce H/01 Podkovář a zemědělský kovář
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Nová závěrečná zkouška Komentář Konference Nová závěrečná zkouška 8. března 2012 Ing. Jaromír Coufalík, CSc., NVF

Struktura Jednotnost závěrečné zkoušky (ZZ) Struktura ZZ Specifika ZZ Implementace ZZ Porovnání ZZ s maturitní zkouškou Využití výsledků ZZ

Jednotnost ZZ Důvody: dřívější odlišný obsah zkoušky odlišná náročnost zkoušky nesrovnatelnost zkoušky na národní úrovni Důsledky: chybějící údaje o kvalitě vzdělávání

Jednotnost ZZ Podmínky pro jednotnou ZZ: vysoký počet odlišných oborů (sektory, žáci) dvoustupňové kurikulum specifika jednotlivých škol decentralizované řízení škol omezené zdroje (lidské, časové, finanční) mezinárodní souvislosti (learning outcomes)

Struktura ZZ Vliv obsahu vzdělávání (všeobecné, odborná teorie, odborná praxe) Vliv druhu výsledků vzdělávání (vědomosti, dovednosti) Vliv prezentace výsledků vzdělávání (písemné, ústní) Vliv proporcí výsledků vzdělávání v oborech H, E

Struktura ZZ 3 základní části ZZ: písemná, praktická, ústní - osvědčené Možné další části ZZ: svět práce samostatná odborná práce Možné jiné varianty ZZ: jiní examinátoři, elektronicky

Specifika ZZ Odlišné požadavky na ZZ: požadavky vzdělavatelů (kdo je reprezentuje, jak je zjišťovat) požadavky zaměstnavatelů požadavky zřizovatelů Problém koordinace různorodých a odlišných požadavků

Implementace ZZ Koncepční část: vypracování návrhu ZZ Realizační část: vypracování zadání, stanovení koncepce a počtu témat vypracování mnoha konkrétních zadání

Implementace ZZ Organizace vypracování zadání – autoři, odpovědné osoby, utajení Problém udržitelnosti – opakování témat Způsob zveřejňování Informační systém

Implementace ZZ Optimální pracnost ZZ: snahy o dokonalost zvyšují rozsah prací a nákladů na ZZ snahy o jednoduchost snižují zbytečnou pracnost ZZ Certifikace ZZ: národní požadavky mezinárodní požadavky

Porovnání ZZ s MZ Hlavní rozdíly: struktura – zařazení praktické části požadavky – MZ bez požadavků zaměstnavatelů organizace – MZ je kratší, jednodušší, snadnější Implementace - MZ s menší účastí škol

Využití výsledků ZZ V příštích obdobích vyřešit: které údaje o složených ZZ využívat jak údaje zjišťovat a zpracovávat jak a k čemu údaje o složených ZZ využívat (problém zveřejňování, kdo má být příjemcem výsledků) zda, popř. jak ZZ propojit se systémem ECVET

Děkuji za pozornost. Kontakt: coufalik@nvf.cz