Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UHERSKÝ BROD.
Advertisements

Památky Uherského Brodu
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Významné stavby v České a Slovenské republice Vendula Dujková Gymnázium Boskovice 2012.
TEREZA PAROBKOVÁ, 9. A, 2015/2016 ÚKOL Č. 26 NEJSTARŠÍ ZMÍNKY O VESELSKÉM HRADU POSTUPNÁ PŘESTAVBA HRADU NA ZÁMEK, MAJITELÉ, ARCHITEKTURA VYTVÁŘENÍ ZÁMECKÉHO.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Putování po Plzeňsku s Akademií třetího věku o.s. TOTEM, naše zastavení v Plzni na Roudné, kostel Všech svatých.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o kulturních památkách. Je určeno pro práci na interaktivní tabuli.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ. CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Kateřina Sobková XI.A 2015/16. Lednicko-Valtický areál je jedním z největších pokladů České republiky a světového a kulturního dědictví vůbec nejrozsáhlejší.
•Rakovník královské město•
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy: Základní škola Městec Králové
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
Druh učebního materiálu
Klasicistní architektura v Čechách
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-14
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Poutní místa na jižní Moravě
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Anotace: Klíčová slova:
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
Přírodní podmínky na území Slovácka
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
1 PhDr. Tomáš Jeřábek Gotika na Moravě.
Svitavské památky – sochařství
Druh učebního materiálu
Zuzka poznává Mariánské Lázně
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Regionální dějiny Památky Uherského Brodu

Uherský Brod na dobovém obraze

Odkud pochází název města?

Poznáte významné stavební památky Uherského Brodu?

1. Radnice Renesančně a barokně přestavěná pozdně gotická budova představující společenskou i architektonickou dominantu města. Symbol staleté městské samosprávy

2. DOMINIKÁNSKÝ KOSTEL A KLÁŠTER NANEBEVZETÍ PANNY MARIE Jedna z nejstarších a největších památek města. Původně gotický klášterní kostel z pol. 14. století.

3. FARNÍ KOSTEL Chrám Neposkvrněného početí Panny Marie představuje vynikající barokní architekturu. Byl postaven podle plánů kounicovského italského architekta Domenica Martinelliho.

4. MUZEUM - SLOUPOVÝ SÁL Na místě gotického hradu zaniklého v 17. století, měl podle plánů Domenica Martinelliho vzniknout velkorysý zámecký komplex. Byl však vybudován pouze objekt konírny, jako fragment původní rozlehlé zámecké stavby, která nebyla realizována.

5. PANSKÝ DŮM Rozsáhlá barokní budova palácového charakteru (projekt D. Martinelli) s dochovaným goticko- renesančním a renesančním jádrem s řadou zajímavých architektonických detailů.

OPEVNĚNÍ MĚSTA Město Uherský Brod bylo ve 13. stol opevněno jednoduchou, ale silnou hradební zdí, jejíž zbytky se dodnes zachovaly v jižní a severní části města. Hradební zeď byla 1, 7 m široká, 10 m vysoká a její celková délka činila 2 109 m. Vstupovalo se čtyřmi branami. 6.

DALŠÍ VÝZNAMNÉ PAMÁTKY Kostel mistra Jana Husa - Nejstarší dochovaná gotická sakrální architektura ve městě pozměněná renesanční přístavbou věže a raně barokní přestavbou v 17. století. Kašna se sochou sv. Floriana - z roku 1756 stojí na místě původní městské radnice zbourané v roce 1717. Socha sv. Floriana patří k vrcholným dílům sochaře Josefa Antonína Winterhaltera. Mariánský sloup - velmi hodnotná barokní památka z roku 1785. Sloup stál původně ve středu Mariánského náměstí. Na dnešní místo byl přemístěn po roce 1922. Nadační dům - původní budova se připomíná již v roce 1569. Vzhledem k tomu, že svou velikostí nevyhovoval, byl v roce 1710 zbořen, v letech 1711- 1713 znovu postaven jako špitál - útulek pro staré a chudé měšťany. Za Marie Terezie sloužil jako kasárna. Dům je ozdoben městským znakem a nápisem na kamenném ostění starého portálu, udávající v chronogramu, že tento útulek byl vybudován roku 1713 za primátora Pavla Hájka.

Zdroje: http://www.ub.cz/pages.aspx?rp=5&id=29&expandMenu=6