Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice Autor Ing. arch. Jiří Mysliveček Tematický celek Architektura Ročník ročník Datum tvorby Anotace Výukový materiál – prezentace Metodický pokyn Lze použít při výuce jako výklad Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Architektura starověkého Egypta
Vedoucí práce: Ing.arch. Jiří Mysliveček Vypracoval: Nikola Koleňáková

3 Architektura starověkého Egypta zahrnuje monumentální stavitelství říše faraonů od počátku Staré říše (asi 2800 př. n. l.) až do dobytí Egypta Alexandrem Velikým roku 332 př. n. l. Zachované památky jsou především kamenné chrámy, paláce a hrobky, mezi nejznámější patří egyptské pyramidy.

4 Pyramidy Nejznámějšími památkami egyptské architektury jsou pyramidy - kamenné náhrobní stavby ve tvaru čtyřbokého jehlanu. Ty se patrně vyvinuly ze stupňovitých pyramid, jako je nejstarší Džoserova vSakkáře (kolem 2650 př. n. l.) 

5 Stupňovitá Džoserova pyramida v Sakkáře
JERZYSTRZELECKI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Vrcholné období stavby pyramid je doba 4
Vrcholné období stavby pyramid je doba 4. dynastie, kdy vznikl známý komplex pyramid v Gíze u Káhiry. Je tvořen třemi velkými a několika menšími kamennými pyramidami, které obklopují další doprovodné stavby, včetně Velké sfingy.

7 Model komplexu pyramid v Gíze
YAIR HAKLAI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 RICLIB; IKIWANER. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22. 4. 2013]
RICLIB; IKIWANER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Velká sfinga DANIEL MAYER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Největší Chufuova či také „Velká“ pyramida má přesně čtvercovou základnu o straně m a původní výškou 146,5 m byla nejvyšší stavbou na světě až do stavby Eiffelovy věže. Stojí na pečlivě vyrovnané skalní plošině a je postavena z asi 2 milionů přesně opracovaných vápencových kvádrů o váze asi 1,5 tuny. Pyramida je přesně orientována ke světovým stranám a uvnitř má tři pohřební komory, k nimž vede složitý systém chodeb

11 Chufuova pyramida RAUL6. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Chrámy Chrámy a chrámové komplexy byla kultovní místa, "obydlí bohů", často spojená s pohřebišti. S jejich provozem byl spojen i hospodářský život a v přilehlých sídlištích žily stovky lidí. Velké komplexy mají vstupní alej soch, mohutnou bránu a vlastní chrám, často se sloupovou síní. Řady mohutných sloupů s hlavicemi a vodorovnými překlady patrně odkazují ke starší dřevěné architektuře.

13 Z největších a nejznámějších komplexů je nejstarší Karnak u Luxoru, pohřebiště panovníků už od 2. dynastie. Postupně od 20. století př. n. l. vznikl Chrámový komplex v Thébách (dnešní Luxor) Velkým stavitelem chrámů byl Ramesse II., který budoval chrámy v Abú Simbel i tzv. Ramesseum u Luxoru.

14 Kompex Karnak u Luxoru VELOCICAPTOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

15 Luxor MJJR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Abú Simbel KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

17 Ramesseum OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22. 4. 2013]
OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

19 Významný chrámový komplex Philae, vznikl až kolem roku 700 př. n. l
Významný chrámový komplex Philae, vznikl až kolem roku 700 př. n. l. na ostrově na horním Nilu, těsně pod moderní Asuánskou přehradou.  Sloužil jako poutní místo až do římské císařské doby, podobně jako ještě mladší chrám v Edfu, asi 100 km jižně od Asuánu.

20 chrámový komplex Philae
OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 chrám v Edfu TIMSDAD. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 DUDUBOT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 22. 4. 2013]
DUDUBOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

23 Zdroje obrázků: JERZYSTRZELECKI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: YAIR HAKLAI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RICLIB; IKIWANER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DANIEL MAYER. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAUL6. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VELOCICAPTOR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MJJR. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KARELJ. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: OLTAU. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TIMSDAD. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DUDUBOT. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google