Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Sluneční soustava Slunce
ZEMĚ A PLANETY.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Téma: Vesmír a sluneční soustava Předmět: Člověk a jeho svět Klíčová slova: Vesmír, Země, planety sluneční soustavy.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Sluneční soustava 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
Vesmír.
Informační technologie-prezentace
Práce s atlasem - Vesmír
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Planety.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Vesmír a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
ANOTACE Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o Sluneční soustavě. Materiál rozvíjí čtenářskou a informační gramotnost. Materiál je inovativní.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Země – podmínky života.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Název školy: ZŠ Netvořice
Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Ing. Dana Sobotková
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
NEŽIVÁ PŘÍRODA voda vzduch teplo a světlo horniny a nerosty půda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo VY_32_Inovace_3341 Název Země – modrá planeta Téma hodiny Země Předmět Prvouka Ročník/y/ 3. Anotace Materiál obsahuje informace o naší planetě Zemi ( tvar, podmínky života, rostliny, živočichové). V závěru jsou opakovací otázky, křížovka. Očekávaný výstup Seznamuje se s planetou Zemí, s jejím tvarem, podmínkami života na Zemi, rostlinami , živočichy. Získané informace využívá při odpovědích na otázky, luští křížovku. Vyhledává důležité informace. Druh učebního materiálu Prezentace

Země – modrá planeta Na fotografii z vesmíru vypadá Země jako modrá „duhová kulička“. Většina povrchu Země je pokryta vodou. Jen menší část zemského povrchu tvoří pevnina neboli souš. Země obíhá kolem Slunce (naše nejbližší hvězda) jako třetí planeta. Trvá jí to 365 dní. Zeměkoule Je Země kulatá? Miloš Kratochvíl Země měří okolo – rovníku – 40 075 km. Kdybyste šli dnem i nocí, ušli byste tolik Vyprávěli kosmonauti, za více než rok. že málokdo tuší, jak to naší zeměkouli Ve středu Země je velmi horko – více než ve vesmíru sluší. 5 000°C. To je asi stopadesátkrát tepleji než v opravdu teplém letním dni. Dívali se na ní z výšky, zdála se jim maličká Všechna tělesa jsou přitahována ale barvy prý má krásné přitažlivou silou Země. jak duhová kulička. Modrá moře, hnědé pouště, lesy jasně zelené, bílý sníh se v horách střídá s šedou barvou křemene.

Díky příznivým podmínkám – půdě, vzduchu, dostatku vody, teplu a světlu ze Slunce mohl na Zemi vzniknout život. Půda- rostliny z ní čerpají živiny, upevňuje jejich kořeny. živočichové v ní žijí(krtek), pohybují se po ní. lidé ji obdělávají a pěstují užitkové rostliny Zemi obklopuje vysoká vrstva vzduchu – atmosféra. Chrání Zemi před nebezpečným zářením Slunce. Obsahuje kyslík. Vzduch je v půdě, ve vodě. Teplo a Světlo Voda se na Zemi vyskytuje sladká a slaná. Vodu obsahují všechna těla rostlin, zvířat i lidí.

Země Neživá příroda vytvořila na Zemi podmínky pro život. má dostatek vody, vhodnou teplotu i kyslík v ovzduší. Proto mohou na Zemi růst rostliny, žít zvířata a lidé. Země je jedinou známou planetou, na které je život. Rostliny: Najdi si byliny, keře, stromy. Víš, která bylina je léčivá?

Živočichové: Rozděl si živočichy na ty co žijí na souši, ve vodě, ve vzduchu. Pojmenuj jednotlivé skupiny. Člověk

Země patří do sluneční soustavy. Je to zvláštní a zajímavé království. Na jeho „trůně“ sedí Slunce – zlatá horká hvězda. Je tu ze všech těles největší a nejtěžší. Všichni jeho „poddaní“(planety a planetky) kolem něj krouží. Planety jsou jako „dvorní dámy“. Mají také svoje „služebníky“. Jsou to jejich přirozené družice – měsíce. Měsíce krouží kolem planet a spolu s nimi obíhají kolem Slunce. Slunce osvětluje a zahřívá celé svoje království. URAN MARS JUPITER SATURN ZEMĚ NEPTUN VENUŠE MERKUR

Dovedeš rozluštit zašifrované názvy planet? PTNUNE, UŠNEEV, NURAST, MUREKR, SAMR, PETRJUI, NARU, MĚZE Jak se také říká naší planetě si vylušti: Jakou barvu má Země z vesmíru? 2. Doba, za kterou Země oběhne Slunce 3. Doba, za kterou se Země otočí kolem osy 4. Myšlená čára kolem nejširší části Země 5. Země se kolem své osy .. Jednou za čtyři roky je rok Naše nejbližší hvězda 8. Plynný obal Země, který ji chrání 9. Než Země oběhne kolem Slunce vystřídají se 4 10. Země je jedna z osmi … 11. Síla, kterou Země vše přitahuje, je zemská … 12. Většinu povrchu Země pokrývá .. 1. 2. 3. E X A C 4. V 5. T 6. Ř Ý 7. S 8. F 9. O 10. 11. P Ž 12.

Řešení: NEPTUN, VENUŠE, SATURN, MERKUR, MARS, JUPITER, URAN, ZEMĚ Křížovka: Modrá planeta

Použité zdroje: Archiv autora www.office.microsoft.com VĚRA ŠTIKOVÁ. Já a můj svět: prvouka pro 3. ročník. druhé vydání. Brno: Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-266-2. HANA MÜHLHAUSEROVÁ. Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník. Znojmo: Tiskárna Sládek. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg