Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org."— Transkript prezentace:

1 PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PLANETY VY_32_INOVACE_1

2 Hodně zdaru, právě začínáme !!!
Ahoj kluci a holky. Jmenuji se Amálka a budu vás provázet zábavnými cvičeními a pomáhat vám při soutěžních hrách. Dnes si povíme něco o planetách Sluneční soustavy. Hodně zdaru, právě začínáme !!!

3 Troška teorie nikoho nezabije:
Středem naší sluneční soustavy je SLUNCE. Kolem něj v různé vzdálenosti obíhají hvězdy – zvané planety. Planety jsou tělesa, která nezáří svým vlastním světlem. Obíhají kolem Slunce a to jim dává světlo a ohřívá je.

4 Planetami naší Sluneční soustavy jsou / od nejbližší po nejvzdálenější ke Slunci / Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Nejteplejší a nejmenší planetou je Merkur. Nejstudenější planetou je Neptun. Největší planeta je Saturn s krásným prstencem obíhající mlhoviny a kamení. Jedinou planetou, na které je v naší sluneční soustavě život je planeta Země.

5 Hádej, jaké číslo mám ? Merkur – Celý je posetý krátery, je na něm strašné horko, obíhá slunce nejrychleji, je nejmenší planetkou soustavy. 1 Saturn – Je známý pro své krásné prstence, které tvoří mnoho prachu, kamenů potažených ledem obíhající kolem planety. 6 3 Země – živá planeta, má vodu, vhodnou teplotu i kyslík na dýchání. Jediná známá planeta, na které je život. Jupiter – Říká se mu pruhovaný obr. Je největší planetou soustavy. Barevné pásy jsou mračna a mohutný vítr obíhající kolem planety. 5 [cit ].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

6 Mars – Načervenalá planeta, která se nejvíce podobá Zemi
Mars – Načervenalá planeta, která se nejvíce podobá Zemi. Chybí ji však tekoucí voda a vzduch. Je na ní větší zima. 4 Uran – planeta, která je velmi daleko od Slunce, je možné ji spatřit pouze dalekohledem. 7 Venuše – Horká planeta s pustou krajinou zahalenou do jedovatých mraků. Na obloze je vidět jako Večernice nebo Jitřenka. 2 8 Neptun – poslední, nejvzdálenější planeta od Slunce. Nejstudenější, modro-zelená. [cit ].Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

7 Poznáš, o které planety se jedná ? Přiřaď kliknutím na název planety.
Země Venuše Saturn

8 U N VE Slunce JU ZE NE ME MA SA

9 ÚKOL : List č. 8 – odříkej správně pořadí planet pomocí zkratek, při kliknutí na ně zmizí. Pak klikni na Slunce – planety se postupně opět objeví a roztočí se jako na obloze. Zpět na list 8 se vrátíš kliknutím na Úkol. Číslo sady: 3 Číslo DUM v sadě: 1 Téma sady: Zkouším, bádám .. Název DUM: Planety Autorka: Helena Jordánová, Mgr. DUM využijete při procvičení názvů planet Sluneční soustavy Žáci se pokusí vyjmenovat planety naší soustavy a odpovědět na zvídavé otázky Amálky. Zpět na úvod


Stáhnout ppt "PLANETY ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org."

Podobné prezentace


Reklamy Google