Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Med - vlastnosti Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastnostmi a vady medu, skladováním a použitím medu. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování, je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Konzistence, plásty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_08
Med - vlastnosti Obr.2 Obr.1
Vlastnosti: Barva – světlá až tmavohnědá Vůně – charakteristická podle květů nebo šťáv, ze kterých pochází Chuť – sladká s aromatickou příchutí Konzistence – přiměřeně hustá
Vady medu: Zjišťují se smyslovým posouzením vzhledu, vůně a chuti. Vzhled: Špatné vyčištění – zbytky plástů, části mrtvých včel Nakvašování – pěna na povrchu, při skladování ve vlhku Řídký med – nedostatečně vyzrálý med Voda Vůně: špatně vyčištěný včelín, vykuřování Chuť Obr.3
Druhy medu: Lipový Akátový Jetelový - vojtěškový Podle druhu nektaru sladké šťávy: Lipový Akátový Jetelový - vojtěškový Z květů ovocných stromů Řepkový, vřesový, pohankový
Skladování: Ve skleněných, kamenných, porcelánových nádobách dobře uzavřených Sklady suché, čisté, teplota do 2O ºC, vlhkost max. 70 %
Použití: Prostředek k rychlé regeneraci sil při únavě a nemoci → rychle se vstřebává do krve K výrobě trvanlivého pečiva, perníku, sušenek, piškotů, sucharů K výrobě medových bonbonů a karamel Výroba nápojů a medoviny, medové pivo, víno a ocet
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2012-11-17]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Apis_mellifera_bi.jpg Obr. 2: [online].[ cit 2012-12-17]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bienen_mit_Brut_2.jpg Obr. 3: [online].[ cit 2012-12-17]. Dostupné z www: http://www.hemel.cz/files/008321.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.