Složitá obsluha fondue Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Andrea Mišurcová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TEO.1120.2B Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Služby Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Složitá obsluha Druh učebního materiálu Prezentace, test Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s pokrmy připravovanými u stolu hosta, druhy , inventářem Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Fondue, druhy fondue Datum Datum vytvoření – 28. 02. 2013
Fondue Složitá obsluha
Fondue Specialita, kterou si hosté u stolu hosta připravují sami Z franc. fondre - tavit vyslovováno jako fondü s německým ü) je původně pokrm z nad ohněm roztaveného sýra, pocházející ze Savojska a francouzské části Švýcarska Dnes se tento pojem užívá pro více pokrmů - i z jiných potravin
Fondue podle základních surovin Slané sýrové Fondue z kousků masa Fondue se zeleninou Sladké čokoládové
Fondue Existuje mnoho dalších variací, zejména čínské fondue (fondue chinoise), kde se různé druhy masa, ryb, drůbeže a krabů připravují v polévce (bujónu) obdobné japonské fondue šabu šabu, kde se na rozdíl od čínské fondue používá zejména více druhů zeleniny a také hub a tofu
Inventář Hrnec se stojánkem Kahan (tepelný zdroj) Sada vidliček s držadly(různých barev) Talíře na odkládání a konzumaci Misky na omáčky (dipy) a přílohy Dělené talíře Příbory - dle druhů Ingredience k ochucování
Sýrové fondue - Neuchateloise Původní švýcarská specialita: kameninová pánvička vytřená česnekem 1 -3 druhy nastrouhaných sýrů suché bílé víno sůl, pepř, muškátový oříšek škrob na zahuštění třešňovice
Sýrové fondue Sýrové fondue - na vidličku se napíchne kousek chleba a ponoří do hrnce Zatočí se kostkou chleba v sýru Chléb na fondue krájíme na větší kousky chleba, aby zbytečně nepadal do sýru Snažíme se, aby na každém kousku byla kůrka, která bude chleba držet pohromadě
Fondue z masa známá jako fondue bourguignonne, se připravuje z nejlepších částí masa, z vepřového a hovězího filé, jsou známy i variace s drůbeží pro přípravu u stolu se používá nádoba (hrnec), ve kterém je rozpuštěn horký dobrý tuk, stojící jako i u předchozí fondue na lihovém hořáku
Masové fondue masové fondue napichujeme na vidličku kousek masa a ponoříme do rozpáleného oleje k masovému fondue se obvykle podává mnoho druhů omáček, zeleniny a jiných pochoutek maso krájíme na tenké plátky, aby jeho příprava nebyla dlouhá
Fondue s vývarem Chinoise nebo Hot –pot Druh vývaru podle použité suroviny: hovězí, rybí, drůbeží Můžeme založit polévkové šálky a lžičky na konzumaci vývaru
Fondue ve vývaru: Maso uvaříme v zeleninovém nebo masovém vývaru toto jídlo je méně kalorické než předešlé dvě verze ve vývaru můžete také vařit brambory nebo malé kousky mořských ryb
Fondue jako dezert: sladké fondue se staly velmi populární do rozpuštěného čokoládového fondue můžeme namáčet ovoce (banány, jahody,ananas, mandarinky..) kousky sušenek, ořechů
Kontrolní otázky: 1.Kde se fondue připravuje? 2.Jaký inventář budeme potřebovat? 3.Jaké druhy fondue znáš a jaké suroviny se využívají?
Zdroje: ČERNÝ, J. SRKALA, A. Moderní obsluha. 1. vyd. Praha: Merkur, 1993. ISBN 80-70-32-961-0 SRKALA, A. ČERNÝ, J. Práce číšníka u stolu hosta. 1. vyd. Praha: Merkur, 1982. ISBN 51-349-82 SALAČ, G. Stolničení. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168- 333-7 http:// wikipedia. org