zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/13 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-003 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/04 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Technické prostředky v požární ochraně
Název: PowerPoint DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_12
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Změna objemu při změně teploty těles
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Teplota a měření Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Objemové změny těles s teplotou
Úvod do fyziky opakování
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
zpracovaný v rámci projektu
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
zpracovaný v rámci projektu
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Třída 3.A 14. hodina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Teplotní objemová roztažnost
Závislost elektrického odporu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy:. ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:. Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Zvukové jevy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Jméno autora: Ing. Puršová Jaroslava Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/21.1886 Šablona: 32 Sada: F6/16 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno autora: Ing. Puršová Jaroslava Škola: ZŠ Ústí nad Labem, Hluboká 150

MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN Název vzdělávacího materiálu: MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN   Téma hodiny: Teplotní objemová roztažnost Klíčová slova: Teplota, změna objemu, roztažnost, anomálie vody. Anotace: Prezentace v PowerPointu digitálně zpracovává téma „Teplotní objemová roztažnost“. Materiál seznámí žáky s objemovou roztažností těles způsobenou změnou teploty.

Změna objemu kapaliny při zahřívání baňka s vodou uzavřená gumovou zátkou s trubičkou

baňku začneme zahřívat voda stoupá do trubičky zvětšuje svůj objem

Teplotní objemová roztažnost kapalné těleso zahříváním zvětšuje svůj objem při ochlazování svůj objem naopak zmenšuje tomuto jevu říkáme teplotní objemová roztažnost tento jev se uplatňuje nejen u kapalin, ale také u plynů a pevných látek

máme baňky s různými druhy kapalin (např. voda a rtuť) po zahřátí se hladiny v trubičkách mění různě objem kapalných těles z různých látek se při zahřívání za stejných podmínek mění různě

Co se děje s tělesem při zařívání? při zahřívání se: zvětšuje objem tělesa hmotnost tělesa zůstává stejná zmenšuje se hustota látky, ze které je těleso vyrobeno

Anomálie vody voda je mezi kapalinami výjimkou zahříváme-li vodu z teploty 0°C na teplotu 4°C, zmenšuje se její objem teprve od teploty 4°C se voda chová jako ostatní kapaliny - s rostoucí teplotou objem zvětšuje hustota vody je tedy při teplotě 4°C největší  voda s touto teplotou se nachází v zimě na dně rybníků a jezer (umožňuje přežít zimu rybám), blíže k hladině má voda nižší teplotu (a nižší hustotu)

ZÁPISKY Teplotní objemová roztažnost Jev, při kterém dochází ke změně rozměrů tělesa při změně jeho teploty . Při zahřívání se objem tělesa zvětšuje, při ochlazování se objem tělesa zmenšuje. Tento jev platí pro kapalná, plynná i pevná tělesa. Objem těles z různých látek se při zahřívání za stejných podmínek mění různě . Při zahřívání se zvětšuje objem tělesa, hmotnost tělesa zůstává stejná, zmenšuje se hustota látky, ze které je těleso vyrobeno.

Př.: kapalina v uzavřené baňce s trubičkou: při zahřívání kapalina v trubici stoupá

CITACE Microsoft Office – PowerPoint: www.office.microsoft.com Clipart ETC: http://etc.usf.edu/clipart/