Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
Advertisements

Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Vánoční symboly a zvyky Občanská výchova 6. ročník
ŠTEDRÝ DEN ZVYKY A POVĚRY DĚTI RÁNO JEDLY CHLÉB S MEDEM, ABY BYLY SLADKÉ(HODNÉ) CELÝ ROK VAŘILA SE POLÉVKA ŠTĚDRAČKA, ABY BYLO VŽDY V CHALUPĚ DOSTATEK.
Vánoce.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Robin Drahoš Martin Fousek
VY_32_INOVACE_06_Lidé a čas
Vánoční prezentace Honza Pospíšil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Oprava chybné prezentace
Vánoce a vánoční zvyky.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
Vánoční zvyky v Maďarsku
Advent 2014 Hradištko Jako každý rok, sešli jsme se opět všichni u našeho vánočního stromu a zapálili první svíci na adventním věnci.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
SVATÝ ONDŘEJ 30. LISTOPADU OCHRÁNCE A PATRON ZAMILOVANÝCH A NEVĚST PRVNÍ UČEDNÍK JEŽÍŠE. BYL TAKY UKRIŽOVÁN, ALE NA KŘÍŽI VE TVARU X- ONDŘEJSKÝ KŘÍŽ ZVYKY.
Pohádkové Vánoce přejeme vám Vánoce jako z pohádek,
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Téma Svátky v roce Téma Svátky v roce Název DUM Prosinec - Vánoce Popis Zvyky, Štědrý den pranostiky Ročník třída Autor Bc. Hana Štěpková Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Kateřina Vergu NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČLOVĚK A JEHO SVĚT TEMA: Lidé a čas ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Vypracovali: Martin Madaj a Lukáš Dostál
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Hodně štěstí v novém roce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: Zeměpis- 6. ročník VY__32_INOVACE_07_IV_Z6_tropy_subtropy.
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_06_IV_Z6_mírný_pás.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_III.Vu_ZVÍŘATA.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_III.Vu_ZIMNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Helena Fialová
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_14_Násobilka 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_II.JKGM_ALTERNATIVNÍ.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_III.Vu_VÁNOČNÍ TRADICE A ZVYKYII. Téma : Vu – 6. ročník – VÁNOČNÍ TRADICE A ZVYKY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3407

ANOTACE MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 6. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ TABULI INOVACE: INTERAKTIVNÍ ZPŮSOB UČENÍ, ZÍSKÁNÍ INFORMACÍ O VÁNOCÍCH METODICKÉ POKYNY: ČTENÍ A VYSVĚTLENÍ JEDNOTLIVÝCH ZVYKŮ, SYMBOLŮ, POVĚR; ODPOVĚDI NA OTÁZKY

VÁNOČNÍ ZVYKY A TRADICE : HÁZENÍ BAČKOROU KRÁJENÍ JABLKA SEKERA POD STOLEM ŘETĚZ KOLEM STOLU LITÍ OLOVA TALÍŘ PRO HOSTA ŠUPINA V PENĚŽENCE ZDOBENÍ STROMEČKU ADVENTNÍ VĚNEC BARBORKY

JMELÍ PŘINÁŠÍ ŠTĚSTÍ, POUZE KDYŽ JE DAROVANÉ ZAMILOVANÍ SI POD NÍM DÁVAJÍ POLIBEK, ABY JIM PŘINESLO ŠTĚSTÍ A LÁSKU JE PŘIROZENĚ ZELENÉ, DÁ SE KOUPIT NABARVENÉ STŘÍBRNĚ NEBO ZLATĚ

BARBORKY 4.12. – 20 DNÍ PŘED ŠTĚDRÝM DNEM SE OŘEZAJÍ VĚTVIČKY TŘEŠNÍ NEBO VIŠNÍ DAJÍ SE DO VÁZY S VODOU MLADÉ DĚVČATA, KTERÝM BARBOKA ROZKVETE, SE DO ROKA A DO DNE VDAJÍ

HÁZENÍ PANTOFLÍ DĚVČATA ZA SEBE HÁZÍ PANTOFLÍ KDYŽ ŠPIČKA UKAZJE SMĚREM KE DVEŘÍM, DÍVKA DO ROKA ODEJDE Z DOMU

ŘETĚZ KOLEM STOLU ZLATÉ PRASÁTKO KOLEM NOHOU STOLU, NA KTERÉM SE POŘÁDÁ ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE, SE UVÁŽE ŘETĚZ, ABY CELÁ RODINA ZŮSTALA POHROMADĚ OCHRAŇUJE RODINU OD ZLÝCH DUCHŮ ZLATÉ PRASÁTKO KDYŽ SE VYDRŽÍ CELÝ ŠTĚDRÝ DEN AŽ DO VEČEŘE NEJÍST, OBJEVÍ SE ZLATÉ PRASÁTKO

KRÁJENÍ JABLKA VEZME SE JABLKO A ROZKROJÍ SE V PŮLI POKUD SEMÍNKA JSOU VE TVARU HVĚZDY, PŘINESE TO ŠTĚSTÍ

ŠTĚSTÍ přináší : ČERSTVÝ CHLÉB UPEČENÝ 25.12. - VEJCE SNESENÁ 25.12. MAJÍ MAGICKOU MOC ŠTĚDRÝ DEN V PONDĚLÍ = DOBRÁ ÚRODA, HODNĚ MEDU ŠTĚDRÝ DEN V ÚTERÝ = DOBRÁ ÚRODA, HODNĚ VÍNA BOŽÍ HOD VE ČTVRTEK = PODAŘILO SE VÝHODNĚ PRODAT DOBYTEK BOŽÍ HOD V PÁTEK = BUDE HORKÉ LÉTO A KRÁSNÝ PODZIM

SMŮLU PŘINÁŠÍ : PŘED PŮLNOČNÍ MŠÍ SE NESMÍ ŠÍT, PLÉST - PROTOŽE BY PAK MYŠI DÍLO ZNIČILY NA ŠTĚDRÝ DEN SE NESMÍ ČISTIT CHLÉVY A STÁJE, PAK BY DOBYTEK KULHAL NA ŠTĚDRÝ DEN SE NESMÍ PRÁT, PŘINÁŠÍ TO SMŮLU A NEŠTĚSTÍ DO DOMU NA ŠTĚDRÝ DEN NEPIŠTE SVÉ MILÉ - MILÉMU ZAMILOVANÉ PSANÍ, JINAK BY TO MOHLO ZNAMENAT ROZCHOD

JAKÉ ZVYKY DODRŽUJETE DOMA? zAKROUžKUJ:

Dostupné z WWW : http://www. etescoma Dostupné z WWW : http://www.etescoma.cz/images/tescoma_o brazky/jablko.jpg jablko.jpg [cit. 2011–12– 15] Dostupné z WWW : www.office.microsoft.com Obr.sněhulák, prase, jmelí, strom, bota, barborka, sníh [cit. 2011–12–15]