Senioři – NNO v ČR Jana Jungerová Ústav antropologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Zákon o sociálních službách
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Finanční možností svépomocných skupin
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Koncepce péče o staré občany
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Aktivní senior v České Skalici.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Sociálně aktivizační služby
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Senioři – NNO v ČR Jana Jungerová Ústav antropologie Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita

Participace seniorů ve veřejném životě problematika starších lidí je u nás značně podceněna tím, že téměř neexistují programy, které by aktivně zapojovaly seniory do veřejného života většina programů se soustředí téměř výhradně na poskytování sociálních a zdravotních služeb, případně nabízí např. univerzity třetího věku

Občanské sdružení Život 90 díky svému širokému záběru služeb a aktivit se řadí mezi přední organizace zaměřené na seniorskou veřejnost v Evropě sídlo v Praze, pobočky v Hradci Králové, Jihlavě a Zruči nad Sázavou poslání: „Jsme tu proto, abychom zlepšovali kvalitu života celé společnosti tím, že budeme přispívat svou humanitární činností k řešení problémů seniorů, kterým umožníme aktivně a smysluplně žít v jejich vlastním domově tak dlouho, jak je to jen možné a budeme je provázet podzimem života tak, aby se nikdo za své stáří nemusel stydět.“

Občanské sdružení Život 90 sdružení poskytuje nejrůznější humanitární služby seniorům jako např. tísňovou péči AREÍON, Dům seniorů PORTUS, krizovou nonstop linku Senior telefon, půjčovnu kompenzačních pomůcek, respitní (odlehčovací) lůžkové centrum, právní a poradenský servis, Divadlo 90 – U Valšů, internetovou školu a kavárnu

Občanské sdružení Život 90 Tísňová péče AREÍON: již od r. 1992; monitorováno cca 1 000 lidí z šesti krajů ČR (Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Královéhradecký kraj, Jihočeský kraj a Vysočina) prostřednictvím čtyř dispečinků v Praze, Kutné Hoře, Hradci Králové a Jihlavě komplexní sociální služba určená pro seniory a zdravotně postižené občany; jedná se o nepřetržitou hlasovou a elektronickou komunikaci s osobami, které jsou v důsledku snížení soběstačnosti v oblasti osobní péče vystaveny stálému, vysokému riziku ohrožení zdraví nebo života v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nebo schopností službu finančně podporuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, příslušné kraje a obce; klienti platí měsíčně 400,- Kč; rozvoj služby finančně podpořila Nadace rozvoje občanské společnosti (PHARE) a Nadace České spořitelny

Občanské sdružení Život 90 Tísňová péče AREÍON: v r. 2005 udělena cena Makropolus - uděluje se mimořádnému a v praxi osvědčenému projektu řešícího zdravotní a zdravotně sociální potřeby seniorů v České republice; Ministerstvo zdravotnictví chce pomáhat touto cestou měnit stereotypy v přístupu ke stáří a stimulovat rozvoj nových zdravotně sociálních služeb určených seniorům

Občanské sdružení Život 90 Další činnosti občanského sdružení: vydává dvouměsíčník Generace – časopis nejen pro seniory každý měsíc Zpravodaj Domu Portus, který informuje o pořádaných kulturních akcích a o aktuálních událostech v občanském sdružení správce internetového portálu www.seniorum.cz členem Evropské federace seniorů EURAG, Evropské platformy starších lidí AGE a mnoha dalších spolupracuje také s velkým počtem zahraničních organizací – např. HelpAge International, Help the Aged, The American Association of Retired Persons a dalšími

Občanské sdružení Život 90 Další činnosti občanského sdružení: ve spolupráci s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity se stalo řešitelem projektu s názvem „Povaha a prevence diskriminace seniorů v ČR“; projekt je podpořen z prostředků nadace Open Society Fund Praha a jeho snahou je přispět k vyjasnění základních otázek o chápání diskriminace seniorů v české společnosti

Nadace Open Society Fund Praha založena v roce 1992 jako součást mezinárodní sítě Sorosových nadací George Soros - americký finančník a filantrop je zakladatelem a prezidentem mezinárodní sítě nadací, které podporují vytváření otevřených, demokratických společností, založených na vládě práva, transparentní veřejné správě, svobodě tisku a respektu k lidským právům v současné době je síť neziskových organizací rozšířena do více než 60 zemí světa nadace v České republice představuje významnou nezávislou organizaci, která je podporována soukromým zahraničním dárcem, což jí umožňuje flexibilně reagovat na aktuální potřeby společnosti

Nadace Open Society Fund Praha programové oblasti nadace: budování právního státu (opatření k odstranění korupce, posilování role práva), stipendia pro studenty a stáže, lidská práva (soužití většinové společnosti s menšinami, migrace, podpora rozvoje paliativní péče v ČR, kampaň pro rovnost šancí), posilování a rozvoj občanské společnosti, mezinárodní spolupráce (sociální ekonomika, Společně proti drogám, Senioři vítáni) mezi hlavní partnery Nadace OSF Praha dlouhodobě patří: Národní dobrovolnické centrum, Člověk v tísni, Gender studies o. p. s., Liga lidských práv, Nadace České spořitelny a mnoho dalších

Nadace Open Society Fund Praha Program Senioři vítáni zaměřený na podporu aktivního stáří realizován v období srpen 2007 – červenec 2008 za finanční podpory Nadace České spořitelny kladl si za cíl podpořit projekty zaměřené na tvorbu nabídky pro uplatnění aktivních starších lidí formou nejrůznějších dobrovolných aktivit cílová skupina: senioři, kteří se chtěli aktivně participovat na veřejném životě, byli ochotní se angažovat v určitém typu veřejně prospěšných prací, kde mohli využít svých profesních a životních zkušeností

Nadace Open Society Fund Praha Program Senioři vítáni projekt nabídl možnost institucím, jako jsou knihovny, NNO, obce atd. připravit projekt, který zapojil aktivní seniory do nejrůznějších typů aktivit a umožnil jim aktivně participovat na veřejném životě účastníky programu byly: Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm, Masarykova veřejná knihovna Vsetín, Městská knihovna Sedlčany, Město Vítkov, Město Nové Hrady, Komunitní centrum Českého Švýcarska – Město Krásná Lípa, Chaloupky o. p. s., Český svaz ochránců přírody Vlašim, Občanské sdružení Chalupění, Občanské sdružení Frýdlantských Romů, Hospic sv. Jana N. Neumanna, Domov Sue Ryder, Lékořice – dobrovolnické centrum

Zdroje: www.zivot90.cz www.nadacecs.cz www.seniorum.cz www.casopisgenerace.cz www.osf.cz

Děkuji za pozornost!