ODHADOVÉ METODY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1807_SLOVNÍ_ÚLOHY_O_SMĚSÍCH Téma: Řešení.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_2C_01_úvod do organické chemie.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
VY_32_INOVACE_3_1_7 Ing. Jan Voříšek  Při probírání učiva z anorganické chemie jsme vyjadřovali složení jednotlivých sloučenin pomocí chemických vzorců.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Energetická hodnota potravin (EH)
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Vytápění Tepelné ztráty
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Ropa.
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Přírodní zdroje na Zemi
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Období: leden až květen 2012
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
3. Metody pedagogické diagnostiky
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná a anorganická chemie
Měření elektrického proudu
Digitální učební materiál
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Digitální učební materiál
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ROPA Ropa je směsí stovek sloučenin od methanu po těžké polyjaderné aromatické uhlovodíky. Malá množství S, N2, O2 a kovů jsou přítomna. Ropa se zpracovává.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

ODHADOVÉ METODY

KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD Teorie a empirické rozšíření teorie Teorém korespondujících stavů Skupinové příspěvky „Počítačová“ chemie Empirické a kvantitativně strukturní vztahy vlastností (QSPR) Molekulární simulace

TEORIE A EMPIRICKÉ ROZŠÍŘENÍ TEORIE Vlastnosti ideálního plynu, např. tepelná kapacita (Rowley R. L.: Statistical Mechanics for Thermophysical Property Calculations, Prentice-Hall,EnglewoodCliffs, N.J. 1994) Obvykle menší chyba při extrapolaci S „rozšířením“ teorie se setkáváme při zavedení empirických modelů/parametrů, které nemůžeme rigorózně spočítat. Parametry získáme statistickým vyhodnocením experimentálních dat, např. ln P°=A – B/T.

KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD POKRAČOVÁNÍ 1 Teorém korespondujících stavů (je probráno v Odhadové metody 6) Skupinové příspěvky (probírá Ing. Zdeňka Kolská, PhD.) „Počítačová“ chemie (komerční software pro řešení Schrödingerovy rovnice - vlnové funkce; především vlastnosti ideálního plynu)

KLASIFIKACE ODHADOVÝCH METOD POKRAČOVÁNÍ 2 Empirické QSPR korelace (fyzikální vlastnosti jsou korelovány s molekulárními deskriptory, které charakterizují molekulární a elektronovou strukturu molekuly. Metoda je přesná pro skupinu, pro kterou byla vytvořena korelace. Extrapolace může být s větší chybou než u skupinových příspěvků. Použití pro uhlovodíky je předmětem přednášek.) Molekulární simulace (řeší se Newtonovy rovnice pro pohyb malého počtu molekul; ve vývoji).

ODHADOVÉ METODY SE ZAMĚŘENÍM NA UHLOVODÍKY Ropa a dehtové frakce Charakterizace uhlovodíkových frakcí Odhady vlastností pro celé frakce (palivářské vlastnosti) Odhady vlastností pro úzké řezy / individua Výpočty vlastností směsí (mísení)

ZÁKLADNÍ UČEBNICE

DOPORUČENÁ LITERATURA PRO HLUBŠÍ STUDIUM

ZDROJE INFORMACÍ – SVĚTOVÝ STANDARD

ROPNÉ/DEHTOVÉ FRAKCE Ropa/dehet je směsí stovek sloučenin od methanu po těžké polyjaderné aromatické uhlovodíky. Malá množství S, N2, O2 a kovů jsou přítomna. Ropa/dehet se zpracovává v „rafineriích“ na řadu produktů.

DEZA, a.s., Valašské Meziříčí Zpracování surového dehtu na: Smolu (46%) – využití do uhlíkatých materiálů a na výrobu elektrod Těžké dehtové oleje (36%) – využití jako prací oleje a pro výrobu sazí Lehké dehtové oleje (18%) – využití pro výrobu lehkých aromátů, naftalenu, fenolů, ftalanhydridu a ftalátových změkčovadel

ROZDĚLENÍ ZPRACOVÁNÍ ROPY DO DVOU OBLASTÍ a) těžba, přeprava, skladování (upstreams) b) zpracování na žádané produkty (downstreams) Potřeba fyzikálně chemických vlastností se liší mezi těmito oblastmi. V obou případech ještě požadavky na ochranu životního prostředí určují další potřebné fyzikálně chemické údaje.

RAFINERIE LITVÍNOV

AREÁL LITVÍNOV

BEZPEČNOSTNĚ TOXIKOLOGICKÉ CHARAKTERISTIKY LÁTEK

POKRAČOVÁNÍ

PREDIKČNÍ TOXIKOLOGIE Predikční toxikologie se zabývá metodami stanovení toxicity a toxických indexů chemických látek, které dosud nebyly testovány experimentálně. Záměrem těchto metod je získat informaci o nebezpečnosti chemických látek pro zdraví rychle, levně a s co nejmenším utrpením pokusných zvířat. (Quantitative Structure-Activity Relationships, analýza kvantitativních vztahů mezi chemickou strukturou a biologickou účinností)