Studium fytoestrogenních látek v ruminální tekutině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Kultura a památková péče v Pardubickém kraji v letech
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Energeticky bohatá poživatina,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Vedlejší jatečné produkty
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Název projektu: Moderní škola
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vznik a vývoj života.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Diabetes mellitus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Sacharóza – výroba cukru
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
TIENS KANGLI.
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola, Hradec Králové
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Prezentace – výklad učiva
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
princip extrakce DNA (jahody)
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
VLASTNOSTI KAPALIN
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Diferencované stravování
Estrogenní látky.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Seminář o stavebním spoření
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Studium fytoestrogenních látek v ruminální tekutině Martin Štěpánek Vedoucí práce: Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph. D. Ve svojí diplomové práci budu volně navazovat na svoji bakalářskou práci ve které jsem se věnoval hladinám isoflavonů v jogurtech.

Fytoestrogeny Sekundární metabolity rostlin – ochrana Hlavní zdroj – čeleď bobovité – jetel, sója Zájem o studium – 40. léta – neplodnost ovcí Podobná struktura na 17-β-estradiol Vazba na ERα a ERβ – etrogenně aktivní Základní členění: isoflavonoidy (isoflavony), flavonoidy, stilbeny (resveratrol) a lignany Na tomto snímku můžeme vidět základní informace o fytoestroegenech, což jsou látky rostlinného původu, které v rostlině působí jako ochranné látky vůči škůdcům ale i proti UV záření. Svému názvu také vděčí jejich podobné struktuře na 17-β-estradiol, díky ní se také dokáží vázat na estrogenní receptory a tím vyvolat danou reakci. Hlavním zdrojem fytoestrogenů jsou rostliny čeledi bobovité, do které paří sója a jetel. Zájem o jejich studium začal v 40. letech kdy se zjistilo, že ovce, které se živily především červeným jetelem bývají často neplodné. Fytoestrogeny můžeme rozdělit jak je výše uvedeno a z toho nejzajímavější skupinou jsou isflavonoidy.

Isoflavony Nesteroidní polyfenolické látky z skupiny Glykosylované formy – rostliny – biologicky neaktivní Aglykony – přeměněny v zažívacím traktu bakteriemi (β - glukosidasa) – biologicky aktivní (lepším přechod přes stěnu žaludku) – dále jsou v těle metabolizovány Isoflavony jsou jednou z nejzajímavějších a nejprobádanějších skupin fytoestrogenů. Jedná se o nesteroidní polyfenolické látky se základní strukturou kterou můžeme vidět výše. V rostlinách se objevují v glykosylované formě (mají na sobě navázanou glukózu), tato forma není biologicky aktivní jelikož se nedokáže dostat do krevního oběhu přes stěnu zažívacího traktu do oběhu. Tzv. aglykony je forma isoflavonů, kterým je enzymaticky odštěpena glukóza, tato forma je dále metabolizována v těle.

Metabolismus Na tomto snímku můžeme vidět metabolismus isoflavonů a již dříve zmíněné odštěpení cukerné složky. Daidzein je dále metabolizován na Equol.

Celková koncentrace(mg/100g ) Zdroje Produkt Celková koncentrace(mg/100g ) Daidzein Genistein Sójové boby 128,34 46,46 73,76 Sójová mouka 177,89 71,19 96,83 Natto 58,93 21,85 29,04 Miso 42,55 16,13 24,56 Tempeh 43,52 17,59 24,85 Tofu 22,70 8,00 12,75 Sójové mléko 9,65 4,45 6,06 Isoflavony jsou hlavně zastoupeny v sóje a výrobcích z ní. Je zajímavé srovnat koncentrace isoflavonů v tofu a temehu. V tempehu je vyšší koncentrace díky fermentační úpravě.

Zdravotní účinky Schopnost odstraňovat volné radikály Redukce příznaků menopauzy Stimulace osteoblastů Příznivé účinky na hladinu HDL/LDL – cholesterolu Bohatá strava na sóju v Asii – menší míra výskytu rakoviny prsu Na tomto snímku můžeme vidět jedny z kladných zdravotních účinků isoflavonů. Některé výzkumy ohledně kladných zdravotních účinků isoflavonů si protiřečí.

Analyzované látky Daidzein – vzniká buďto z daidzinu nebo demethylací prekurzoru formononetiu nejvíce zastoupeným isoflavonem, prekurzorem Equolu Genistein – prekurzor biochanin A, inhibuje proliferaci rakovinných buněk rakoviny prsu a prostaty Glycitein – málo probádaný, 5 – 10 % isoflavonů v sóji Výše můžeme vidět látky, které budu analyzovat v ruminální tekutině. Kromě daidzeinu a genisteinu budu zkoumat i jejich prekurzory formononetin a biochanin A.

Equol Metabolit daidzeinu Nejvyšší estrogenní aktivita Equol producenti 30 – 50 % populace (v Asii vyšší procento) Přežvýkavci 100 % Skvělý antioxidant Equol je jedna z nejzajímavějších látek z skupiny fytoestrogenů, jelikož má vysokou afinitu k ER. Jedná se o metabolit daidzeinu. Pouze 30 – 50 % populace umí metabolitovat daidzein na equol a vyšší procento těchto lidí žije v Asii. (Pravděpodobně vyšší konzumaci sóji a výrobků z ní). Přežvýkavci ovšem umí všichni metabolizovat equol a ten se dále i s ostatními isoflavony dostane do mléka, čehož se dá využít.

Analýza Centrifugace pro odstranění nečistot Přidání vnitřního standardu (4-HBP) Extrakce 2 x 5 ml ethylacetátu Zmražení – odstranění tuků Odpaření na vakuové odsparce Příprava na měření – rozpuštění odparku v 50% methanolu Měření pomocí HPLC-MS-TOF Přesný postup analýzy vzorků ještě nevím ale takhle zhruba by to mělo vypadat.

Cíl Sledování přeměny formononetinu a biochaninu A na daidzein, equol a genistein v ruminální tekutině

Děkuji za pozornost