Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

princip extrakce DNA (jahody)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "princip extrakce DNA (jahody)"— Transkript prezentace:

1

2 princip extrakce DNA (jahody)
Jak lze snadno získat DNA z celého organismu? Advanced Genetics, s.r.o.

3 Jak získat DNA z jahody? rostlinná buňka jádro: DNA s bílkovinnou
cytoplasma: bílkoviny a další látky buněčná membrána: lipidy s bílkovinami buněčná stěna: celulóza a bílkovinný základ Advanced Genetics, s.r.o.

4 drcením jahody se naruší buňky a membrány
Co najdeme homogenátu? shluky celých buněk a jader buněčné membrány: lipidy a bílkoviny organely obsahující taktéž bílkoviny buněčnou stěnu rostlinné buňky: celulózu a bílkoviny DNA navázanou na bílkoviny Advanced Genetics, s.r.o.

5 PŘIDÁNÍ DETERGENTU A NaCl Jak působí detergent a NaCl (kuchyňská sůl) na buňky a jejich části?
detergent rozpouští buněčné membrány a narušuje strukturu bílkovin (např. JAR či mýdlo) ionty Na+ oddělí bílkovinu od DNA, kladně nabitý iont Na(+) přitahuje záporně nabitou DNA Advanced Genetics, s.r.o.

6 FILTRACE oddělení nerozpuštěných částí
velké shluky buněčného odpadu se zachytí na povrchu filtru malé molekuly procházejí skrz filtr do filtrátu (přefiltrovaná tekutina) lze použít běžný kávový filtr Advanced Genetics, s.r.o.

7 VYSRÁŽENÍ DNA STUDENÝM ALKOHOLEM
Jak dále získat DNA z filtrátu? VYSRÁŽENÍ DNA STUDENÝM ALKOHOLEM DNA není rozpustná ve studeném alkoholu ! všechny molekuly zůstávají rozpuštěné v roztoku s výjimkou DNA, ta se při kontaktu s alkoholem vysráží dlouhé řetězce DNA se po vysrážení navinou např. na skleněnou tyčinku Advanced Genetics, s.r.o.

8 Shrnutí principu „domácí“ izolace DNA:
rozrušení buněk a buněčných membrán drcením rozpuštění organel i buněčných membrán detergentem (JAR) oddělení DNA od bílkovin pomocí kuchyňské soli NaCl filtrace, oddělení shluků od čistého roztoku obsahující DNA vysrážení DNA z roztoku studeným alkoholem a navinutí vlákna Advanced Genetics, s.r.o.


Stáhnout ppt "princip extrakce DNA (jahody)"

Podobné prezentace


Reklamy Google