Diferencované stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Diferencované stravování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Diferenciace stravy znamená přizpůsobit stravu: Podle věku Pohlaví Fyziologických podmínek (těhotné a kojící ženy) Pracovních podmínek Zdravotního stavu Všechny úpravy stravy musí zachovat zásady správné výživy

Diferenciace výživy podle věku Výživa novorozenců a kojenců Dítě do 3 měsíců je novorozenec Jeho přirozenou stravou je mateřské mléko, krmí se přibližně každé dvě hodiny Dítě do 1 roku je kojenec Do 3–4 měsíců má být strava mléčná Počátkem 5.–6. měsíce je dobré přidávat některé další potraviny

Postupně stravu doplňujeme o tekuté cereální, masové a zeleninové kaše, o ovocné pyré, ovocnou šťávu nebo žloutek Po 8. měsíci strava kojence obsahuje všechny druhy základních potravin Pokud matka nemá z nějakého důvodu mléko, dítě dostává umělou výživu

Výživa batolat (tj. dětí od 1 do 3 let) Zpomaluje se růst, klesá spotřeba energie a bílkovin Základem výživy je kravské mléko (mléčné produkty odpovídající 1/3 mléka na den) Libové maso (upravené vařením, dušením nebo slabě upečené) – 3krát až 4krát týdně nebo denně menší porce Vejce 3 až 4 kusy týdně – smažení není vhodné Luštěniny až 3 krát týdně Celozrnné obiloviny, částečně bílé pečivo, brambory, ovoce, zelenina, olejnatá semena

Tuky – omezit mléčný tuk a ztužené tuky, přidávat kvalitní rostlinné tuky Podávat dostatek tekutin

Výživa dětí 3 až 10 let Strava se podobá stravě dospělých Strava obsahuje vyšší příjem plnohodnotných bílkovin než u dospělých z důvodu neukončeného růstu Denní příjem energie postupně klesá Doplnit stravu: Minerálními látkami (vápník, fosfor, železo) Vitamíny (vitamín C, skupiny B, D) Vlákninou

Jídlo se má podávat 5x denně (3 hlavní jídla, 2 menší mezi nimi) Dbát na pitný režim

Výživa mladistvých od 10 do 18 let Strava se diferencuje: Podle věku Podle pohlaví Duševní nebo fyzické zátěže Je nutné sledovat množství bílkovin, vitamínu C, A, skupiny B, pitný režim a množství vlákniny Období dospívání – puberta Zvyšují se nároky na výživu Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky u chlapců mezi 14 až 16 roky. Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky

Nejvyšší nároky na energii a výživu jsou u děvčat mezi 12–14 roky, u chlapců mezi 14 až 16 roky Chlapci spotřebují až o 1/5 více stravy než dívky Nedostatečná výživa v tomto období může vyvolat poruchy růstu, u dívek také i poruchy menstruace Dotvářejí se výživové návyky Rozložení stravy z energetického hlediska: Snídaně 25 %, přesnídávka 5%, oběd 35 % svačina 15 %, večeře 20 %

Nevhodné je konzumovat mimo pravidelná jídla pochoutky s vysokým obsahem energie Výživa dospělých Zde je nutné stravu diferencovat podle pohlaví Ženy vydávají stejně – někdy i více – energie než muži, protože vykonávají mnohdy více tělesné práce než muži (domácnost), ale stačí jim menší příjem Muži mají přijímat více energie a tekutin, protože s nimi hůře hospodaří

Zdroje KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.153–156. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN80-7320-054- 6. str.95–96. Obrazový materiál: Autor fotografií (Květa Klementová) souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu.