Seminář 4 – struktura odborného textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy redakční práce
Advertisements

Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Zpracovávání BP a DP Odborná praxe pro bakalářské studium
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
METODIKA TVORBY ODBORNÉHO TEXTU
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Textová média v DV AR 2013/2014.
Co má obsahovat prezentace
Závěrečná fáze výzkumu
Jak psát seminární práci
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
Podmínky pro získání zápočtu Podmínky pro získání zkoušky.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Management a rozvoj obcí
Ing. Lenka Janíčková, Ph.D.
Rozbor nejčastějších chyb v odborných pracích 12. Seminář BW.
Chyby v psaní seminárních prací
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Koordinátoři ICT Organizační informace
Jak psát projekt a bakalářskou práci. Termíny Dnes : Zadání projektu : odevzdání projektu : zveřejněn rozpis prezentací Týden
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Kompozice Kompozice odborného textu. Standardní model Úvod - motivace, cíl práce, postup práce Organické části práce  představení problému Jak se problém.
Úvod do managementu 1. seminář
Úvod do studia.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
IFA Česká republika 1 Definice stálé provozovny: zpráva Pracovní skupiny 10 OECD Lenka Fialková 13. prosince 2011.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Případová studie Seminář 2014.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Struktura bakalářské práce
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
RLA66, Eleonóra Hamar Position paper Aneb písemný podklad k diskusi.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Statistika, projekt, prezentace Sociologický výzkum v umění a kultuře.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A DŮLEŽITÉ INFORMACE. Bakalářská práce odborný text zpracovaný na téma dokladem toho, že student porozuměl teoretickým poznatkům Každá.
Obhajoba bakalářské práce Pokyny k obhajobě (včetně šablony) pro obor PODNIKOVÁ EKONOMIKA A MANAGEMENT KVĚTEN 2016.
Seminář Bakalářská práce
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Obhajoba bakalářské práce
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Vzor individuální prezentace
Maturity – jaro 2017.
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecné informace o kurzu
Vzor individuální prezentace
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Transkript prezentace:

Seminář 4 – struktura odborného textu

Obsah Obecná evaluace druhého úkolu (úvodu sem. práce) – komentáře a doporučení Cvičení a ukázky jak zpracovávat další části seminární práce – abstrakt, struktura, „tělo“ Zadání písemného úkolu č. 5 na Seminář 5?

Odevzdané úvody – obecné pozn. Absence výzkumných rámců/teorií/konceptů Moc historie? – můžete se jí vyvarovat, když něco nastíníte v úvodu… když to není nějak zvlášť důležité k položené otázce Podkládání svých tvrzení zdroji!! Skoro nikdo a když už, tak neodkazuje na seznam literatury Problematika nezaměřených popisných prací – někdy jsou i špatně vymezeny (časově, obsahově, tematicky)

Struktura práce – příklad (opak.) (Anotace/abstrakt) Úvod Teorie (Data a metody) Praktická část – analýza Závěr Bibliografie Přílohy Tento formát je velmi častý (především u kvantitativních studií, anglo-amer.), ne však nutný Jistě tak nebude vypadat literature review, filozof. texty, atp. Nutné je, aby práce byla logicky strukturována Každá kapitola musí mít své logické místo a funkci s ohledem na hlavní výkladovou linku, tezi

Struktura práce Swales, John M., and Feak, Christine B. 1994. Academic Writing for Graduate Students: Essential Tasks and Skills. The University of Michigan Press, pp.157.

Psaní odstavců Každý odstavec má nějaké sdělení/má svoji relevanci v textu Jinak je zbytný Všechny věty v něm mají svoji relevanci! Logická posloupnost odstavců Různě: popis historické události (časová posloupnost, akce- reakce); popis důležitých bodů argumentace (nejdůležitější body->méně důležité); … Provázanost/návaznost odstavců Opakování klíčových slov Snižuje pravděpodobnost toho, že píšete o nerelevantních věcech www.victoria.ac.nz

Metodologická část Být explicitní v detailech a procedurách Popisuje využitá data, metody a odůvodnění jejich výběru Zahrnuje ospravedlnění, vysvětlení a (někdy) příklady (pro ilustraci) (Diskuse limitů použitých metod) Často se opakující terminologie

Pomůcka k analytické části Zkuste si vytvořit ze svých zjištění přehled/tabulku/schéma Zvyšuje to přehlednost Lépe se to komentuje Potvrdíte si tím, že jste zkoumali navzájem související věci

Komentování dat Nasměrování (která data komentuji) a/nebo naznačení přehledu Zdůrazněná zjištění Implikace Úkoly: Kde začíná komentář dat? Co je úkolem věty 1 a 2? Přiřaďte jednotlivé body vlevo ke komentáři. Swales, John M., and Feak, Christine B. 1994. Academic Writing for Graduate Students: Essential Tasks and Skills. The University of Michigan Press, pp.157.

Závěr seminární práce Sumarizace otázek a odpovědí Tak, aby bylo zřejmé zodpovězení položených otázek Místo pro diskutování signifikance daného výzkumu Implikace výzkumu (projeví se relevance tématu) Policy implikace Zpochybnění/posílení teorií Vznesení širších historických otázek Implikace pro další výzkum

Závěr seminární práce Co je v Závěru akceptovatelné? Spojte ukázku s předchozím Výrok objasňující jak bylo dosaženo cíle práce Diskuse implikací provedeného výzkumu Některé nové informace, které dříve nezazněly Krátký přehled hlavních bodů studie Některá doporučení pro další výzkum Limity studie Srovnání s výsledky podobných studií Citát sumarizující danou práci Jako obvykle, tento výzkum musí brát, při hodnocení svých zjištění, v potaz množství limitů… Výsledky naznačují, že pravděpodobnost povodní na tomto pobřeží signifikantně vzrostla. Stojí za to dále prozkoumat jiný aspekt tohoto výzkumu, a to důležitost jazyka pro úspěšnost žádostí imigrantů Náš přehled třinácti studií stávek ve veřejné dopravě demonstruje, že vliv stávky na počet pasažérů, kteří využívají veřejné dopravy, variuje a může být jak dočasný, tak stálý. Tyto výsledky jsou konzistentní s dalšími podobnými studiemi, provedenými v jiných zemích (zdroje). Tato studie jasně ilustruje nevýhody rodinného vlastnictví maloobchodního podniku. 6 2 5 1 7 4

Úkol 5 na Seminář 5 Vypracování kompletní seminární práce vč. abstraktu Obsah na základě doporučení z přednášek a seminářů Rozsah 9-10 normostran (tzn. x1800 znaků) (bez titulní strany, obsahu, seznamu literatury, ale včetně poznámek pod čarou) Jednotná bibliografie Termíny pro odevzdání do 4.12., 23:59 hod. Další seminář – pondělí 7.12., 8:00, U41