„Hazard Analys and Critical Control Points „ HACCP „Hazard Analys and Critical Control Points „
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV11 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematický okruh Příprava zboží k prodeji, ošetřování a prodej Téma Předpisy a význam HACCP - obecně Ročník 3. Jméno autora Věra Bozděchová Datum tvorby Duben 2013 Anotace Žáci se seznámí s předpisy HACCP . Materiál je určen pro žáky 3.ročníku oboru obchodník i prodavač v odborném výcviku
HACCP Systém rozhodujících bodů pro ovládání nebezpečí na základní analýzy.
Co jsou to kritické body ? Technologické úseky, postupy nebo operace v procesu výroby a distribuce potravin a pokrmů, ve kterých je nejvyšší riziko porušení zdravotní nezávadnosti výrobku (potravin)
Co jsou to kritické meze ? jsou znaky, obvykle fyzikální veličiny, jako např.teplota výrobku, a hodnoty, které musí být sledovány a zaznamenávány např. maximální a minimální teplota
Pro každý kritický bod jsou určeny tzv. kritické meze Správně zavedený a fungující systém kritických bodů snižuje riziko ohrožení zákazníka. Správně vedená dokumentace systému HACCP prokazuje dodržování právních předpisů a udržování funkčnosti HACCP.
ODPOVĚZ NA OTÁZKY : 1. Co znamená zkratka HACCP? A - je to hlavní a cílený centrální prodej B - je to systém preventivních opatření, která slouží k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin
ODPOVĚZ NA OTÁZKY : 2. Co jsou to kritické meze ? A - jsou to hodnoty a znaky, které jsou sledovány a zaznamenávány B - pokud není důvod, tak se tyto údaje prodejnách nekontrolují
ODPOVĚZ NA OTÁZKY : 3. Co jsou to kritické body ? A - v těchto bodech souvisejících s výrobou, skladováním, přepravou je nejvyšší riziko porušení zdravotní nezávadnosti výrobku B - výrobky, zboží - takto označené nesmíme prodávat
Řešení : Otázka č.1 = odpověď B Otázka č.2 = odpověď A
Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/HACCP Infolisty časopis, KZ a.s. č.5/2011 Google http://www.haccp-info.cz/zavedeni-haccp http://cs.wikipedia.org/wiki/HACCP http://www.haccp-zavedeni.cz/obchod_s_potravinami_haccp.php Voldřich Michal,Jechová Marie, KaudelováMarcela Systém kritických bodů v obchodě (HACCP). ISBN 80-903401-2-1
Děkuji za pozornost KONEC