CHEMIE - Metabolismus živin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Trávicí žlázy játra slinivka.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/6, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_KČ-P-METABOLISMUS.
Soustava trávicí - část 2.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
CHEMIE - Polysacharidy
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
= přeměna látek a energií
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Hradec Králové
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Transkript prezentace:

CHEMIE - Metabolismus živin Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0312.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Metabolismus živin Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s procesem trávení, s enzymy trávící soustavy a jejich působením na základní živiny v jednotlivých částech trávící soustavy Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Metabolismus, sacharidy, proteiny, aminokyseliny, lipidy, pepsin, trypsin, chymotrypsin, erepsin, emulgace, lipáza Datum 7. 12. 2012

Metabolismus sacharidů, tuků, bílkovin

Přeměna bílkovin Bílkoviny (proteiny) jsou složité látky, Jejich trávení začíná v žaludku působením enzymu pepsinu Obr.č.1.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_stomach2.jpg

Hlavní rozklad nastává ve dvanácterníku působením pankreatické šťávy, obsahuje enzymy trypsin a chymotrypsin štěpí se na peptony a peptidy Hlavní trávení probíhá v tenkém střevě působením enzymu erepsinu se rozštěpí až na jednotlivé aminokyseliny

Jednotlivé aminokyseliny přecházejí krví do jednotlivých orgánů, Kde se syntetizují nové bílkoviny, tvořící, nebo obměňující hmotu organismu.

U mladého, dorůstajícího organismu, v těhotenství, při intenzivní tělesné činnosti (tréninku) je tvorba nových bílkovin větší - syntéza převažuje nad rozkladem bílkovin. Pro tvorbu, nebo obměnu bílkovin je potřeba dostatečného množství všech esenciálních aminokyselin i dostatek energie

Přeměna tuků Trávení tuků (lipidů) začíná a končí v tenkém střevě, žaludek pomáhá trávit tuky tím, že se v něm mechanicky oddělují od ostatních živin. Štěpení tuků pomáhají žlučové šťávy, které tuk emulgují do formy mnoha velmi malých tukových kapiček.

tuky štěpí na jednodušší součásti enzym lipáza, pochází z pankreatické šťávy a ze žlázek v tenkém střevě Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magendarmkanal.JPG

Tuky se štěpí tak, že z triglycerolů vznikají diglyceroly, monoglyceroly, až glycerol a volné mastné kyseliny. Energie, uvolněná rozkladem tuků se buď spaluje, nebo se znovu syntetizuje a ukládá jako tuková zásoba.

V případě nedostatku energie si ji organismus bere z tukové zásoby. V tuku je uloženo obrovské množství energie, které u dospělého člověka může zajistit jeho činnost bez přísunu energie potravou i 1 měsíc. Při dlouhotrvajícím přebytku tuku vzniká obezita se všemi negativními důsledky.

Přeměna cukrů Pro výživu jsou potřebné sacharidy stravitelné, i nestravitelné.

Nestravitelné sacharidy celulóza (vláknina), pektiny tvoří hmotu tráveniny - zajišťují (urychlují) její pohyb trávicím traktem, způsobují menší využitelnost některých látek, které pro zužitkování potřebují delší čas (cholesterol) Některé jsou rozkládány sacharolytickými bakteriemi v tlustém střevě vznikají organické kyseliny-potlačují růst hnilobných bakterií,

Stravitelné sacharidy jsou pro organismus velmi dobře využitelné. Nejpomaleji se vstřebávají složitější sacharidy, např. škrob-nejprve se rozkládá na disacharidy a ty později na monosacharidy.

Sacharóza - nemá pro výživu význam, Jako koncentrovaný zdroj energie je nebezpečná - vytváří návyk na sladkou stravu, představuje nepřirozenou zátěž pro organismus, ten ukládá přebytek energie ve formě tukových zásob. Při trávení se rozkládá na glukózu a fruktózu. V ústech se rozkládá na kyseliny - porušují zubní sklovinu (tvorba zubního kazu)

Glukóza je nejdůležitějším sacharidem, je zdrojem energie, který organismus dokáže regulovat. V játrech a ve svalech se z glukózy syntetizuje glykogen, který pak slouží jako pohotový zdroj energie. Fruktóza je vstřebávána neregulovaně tím může docházet k jejímu nadměrnému příjmu a k hromadění nadbytečné energie

otázky Které enzymy působí na rozklad bílkovin ? Popište význam vlákniny. Jaký je význam lipázy? Který sacharid poškozuje zubní sklovinu? Jak probíhá metabolismus glukózy?

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A