CHEMIE - Metabolismus živin Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0312.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Metabolismus živin Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s procesem trávení, s enzymy trávící soustavy a jejich působením na základní živiny v jednotlivých částech trávící soustavy Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Metabolismus, sacharidy, proteiny, aminokyseliny, lipidy, pepsin, trypsin, chymotrypsin, erepsin, emulgace, lipáza Datum 7. 12. 2012
Metabolismus sacharidů, tuků, bílkovin
Přeměna bílkovin Bílkoviny (proteiny) jsou složité látky, Jejich trávení začíná v žaludku působením enzymu pepsinu Obr.č.1.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_stomach2.jpg
Hlavní rozklad nastává ve dvanácterníku působením pankreatické šťávy, obsahuje enzymy trypsin a chymotrypsin štěpí se na peptony a peptidy Hlavní trávení probíhá v tenkém střevě působením enzymu erepsinu se rozštěpí až na jednotlivé aminokyseliny
Jednotlivé aminokyseliny přecházejí krví do jednotlivých orgánů, Kde se syntetizují nové bílkoviny, tvořící, nebo obměňující hmotu organismu.
U mladého, dorůstajícího organismu, v těhotenství, při intenzivní tělesné činnosti (tréninku) je tvorba nových bílkovin větší - syntéza převažuje nad rozkladem bílkovin. Pro tvorbu, nebo obměnu bílkovin je potřeba dostatečného množství všech esenciálních aminokyselin i dostatek energie
Přeměna tuků Trávení tuků (lipidů) začíná a končí v tenkém střevě, žaludek pomáhá trávit tuky tím, že se v něm mechanicky oddělují od ostatních živin. Štěpení tuků pomáhají žlučové šťávy, které tuk emulgují do formy mnoha velmi malých tukových kapiček.
tuky štěpí na jednodušší součásti enzym lipáza, pochází z pankreatické šťávy a ze žlázek v tenkém střevě Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magendarmkanal.JPG
Tuky se štěpí tak, že z triglycerolů vznikají diglyceroly, monoglyceroly, až glycerol a volné mastné kyseliny. Energie, uvolněná rozkladem tuků se buď spaluje, nebo se znovu syntetizuje a ukládá jako tuková zásoba.
V případě nedostatku energie si ji organismus bere z tukové zásoby. V tuku je uloženo obrovské množství energie, které u dospělého člověka může zajistit jeho činnost bez přísunu energie potravou i 1 měsíc. Při dlouhotrvajícím přebytku tuku vzniká obezita se všemi negativními důsledky.
Přeměna cukrů Pro výživu jsou potřebné sacharidy stravitelné, i nestravitelné.
Nestravitelné sacharidy celulóza (vláknina), pektiny tvoří hmotu tráveniny - zajišťují (urychlují) její pohyb trávicím traktem, způsobují menší využitelnost některých látek, které pro zužitkování potřebují delší čas (cholesterol) Některé jsou rozkládány sacharolytickými bakteriemi v tlustém střevě vznikají organické kyseliny-potlačují růst hnilobných bakterií,
Stravitelné sacharidy jsou pro organismus velmi dobře využitelné. Nejpomaleji se vstřebávají složitější sacharidy, např. škrob-nejprve se rozkládá na disacharidy a ty později na monosacharidy.
Sacharóza - nemá pro výživu význam, Jako koncentrovaný zdroj energie je nebezpečná - vytváří návyk na sladkou stravu, představuje nepřirozenou zátěž pro organismus, ten ukládá přebytek energie ve formě tukových zásob. Při trávení se rozkládá na glukózu a fruktózu. V ústech se rozkládá na kyseliny - porušují zubní sklovinu (tvorba zubního kazu)
Glukóza je nejdůležitějším sacharidem, je zdrojem energie, který organismus dokáže regulovat. V játrech a ve svalech se z glukózy syntetizuje glykogen, který pak slouží jako pohotový zdroj energie. Fruktóza je vstřebávána neregulovaně tím může docházet k jejímu nadměrnému příjmu a k hromadění nadbytečné energie
otázky Které enzymy působí na rozklad bílkovin ? Popište význam vlákniny. Jaký je význam lipázy? Který sacharid poškozuje zubní sklovinu? Jak probíhá metabolismus glukózy?
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A