Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ. 1. 07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_273 Název materiálu: Charakteristika medu Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: květen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení získávání, charakteristiky, složení a vad medu Metodický pokyn:Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Charakteristika medu Obr. č. 1
Vznik medu Obr. č. 2 Med je produkt včel. Včely nasávají do svého medového váčku (žaludku) sladké šťávy (nektar z květů) a medovici z rostlin. V naplněném medovém váčku se šťávy smísí s enzymy slin a dochází k chemické přeměně. Naplněný medový váček včela v úlu vyprázdní do buněk (plástů).
Plástev medu Obr. č. 3, 4
Vznik medu Šťáva v plástech je dále upravována včelami dělnicemi – nasáváním a přepouštěním do dalších voskových buněk. Tím jsou šťávy dále obohacovány, zahušťovány, provzdušňovány, po uložení a zazátkování připraveny ke zrání. Během tohoto procesu šťávy mění své chemické vlastnosti – houstnou, získávají charakteristickou chuť, vůni, a barvu medu
Získávání medu 1. Za studena volným vykapáváním lisováním Obr. č. 5 Lisování medu
Získávání medu – 1. Za studena: c) vytáčením v medometu – nejpřirozenější způsob, který je založen na principu odstředivky, kdy si med si zachovává všechny původní vlastnosti, následně se med cedí a zbavuje nečistot. Po té se med nechá v teplém prostředí čeřit – na povrchu vzniká pěna, která se odstraňuje. Potom se med plní do spotřebitelských obalů.
Plástve obr. č. 6
Medomet obr. č. 7
Získávání medu 2. Za tepla – vytavováním – získáváme med horší kvality, kdy med musíme čistit, odpěňovat a cedit Obr. č. 8 cezení medu
Vlastnosti čerstvého medu Barva od bezbarvé, přes žlutou až po tmavě hnědou; jasný, průhledný; po delší době se může kalit a postupně krystalizovat. Vůně a aroma je ovlivněno snůškou květu, z nichž med pochází. Chuť je sladká s aromatickou příchutí dle květu nebo šťáv, ze kterých pochází. Konzistence – přiměřeně hustá, časem med ztrácí tekutost a krystalizuje (není na závadu); lze odstranit zahřátím ve vodní lázni.
Složení medu Voda 16 – 22% Sacharóza 1 – 4% Glukóza 29 – 37% Fruktóza 32 – 42% Dextriny 1 – 12% Malé množství bílkovin, minerálních látek, vitamíny skupiny B, C, PP, rostlinné hormony, éterické oleje, silice, enzymy.
Vady medu Zkvašený med – kvasná až kyselá chuť; vzniká po zředění vodou. Špatně přecezený med – obsahuje zbytky mrtvých včel a pěnu na povrchu medu. Zapáchající med – špatně vyčištěný včelín, špatná hygiena skladu. Plesnivý med – vlhké prostředí (vysoká vlhkost ve skladu). Řídký med – nedostatečně vyzrálý med.
Krystalizace medu Obr. č. 9
Kontrolní otázky Obr. č. 9 1. Jak vzniká med? 2. Vyjmenujte způsoby získávání medu? 3. Jaké jsou vlastnosti čerstvého medu? 4. Jaké je chemické složení medu?
Použitá literatura a zdroje: BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2 Obr. č. 1 STINGLOVÁ, Helena. lidovky.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.lidovky.cz/jake-vanocni-cukrovi-jedli-nasi-predci-dhc-/dobra-chut.aspx?c=A111202_163452_dobra-chut_glu Obr. č. 2 KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.obesity-news.cz/?id=6 Obr. č. 3 ČTK. ceskenoviny.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceskenoviny.cz/tema/index_img.php?id=31973 Obr. č. 4 JAVORKA, Ondrej. blogspot.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://ondrejjavorka.blogspot.cz/2010/07/lisovany-med.html Obr. č. 5 ČERNÝ. mypage.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://zemedeleckounov.mypage.cz/menu/neco-o-nas Obr. č. 6, 7, 8 ČERMÁK, K.. vigorbee.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: KRUPIČKA, Aleš. obesity-news.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.obesity-news.cz/?id=6 Obr. č. 9 NEUVEDEN, Autor. mendelu.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://user.mendelu.cz/apridal/skripta/obsah.htm Obr. č. 10 SUKOVÁ, Irena. bezpecnostpotravin.cz [online]. [cit. 30.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bezpecnostpotravin.cz/med-druhy-vlastnosti-oznacovani.aspx