Reggae Patrik Šípek, kvarta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA.
Advertisements

Žánry elektronické hudby
Název Dělení moderní hudby
Markéta Jelínková PC_ák 2013
Bob Marley.
V současném světě – 2 názory na svět
HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Americká hudba Petra Kloudová.
Hnutí Skinhead Mazaná, Neumanová C2A.
Rastafariánství.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
František Soudek Kvarta 2014/15 All rights reserved.
kapitoly z dějin hudby zábavné rock and roll
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma hodiny: Jamajka Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Moderní populární hudba
Hudba.
Syropalestina.
Téma: Světová náboženství
Reagge Jiří Sklenář.
Tereza Kratochvílová c2B
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Opakování - náboženství
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Rastafariánství. Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje.
Música Musik Music Hudba. Rock Rock je souhrnný pojem pro mnoho hudebních žánrů. Jako nástroje se nejčastěji používají kytara, baskytara a bicí, ale.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Punk, reggae,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_18_Punk a nová vlna Téma: 14B_Dějiny.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Ameriky Ověření ve výuce: Třída:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Jazz a swing v české hudbě
Digitální učební materiál
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_15_HIP_HOP_RAP Dějiny hudby
Bukovinová Barbora Kvarta
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_16_REGGAE_A_SKA Dějiny hudby
Funk Vítek Veverka Kvarta.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Michal Brabec.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH
Transkript prezentace:

Reggae Patrik Šípek, kvarta

Základní informace vznik: konec 60. let na Jamajce původ ve stylech R&B, Jazz, Blues, Mento, Calypso, Soul, Ska, Rocksteady dříve se texty týkaly zábavy, občas se objevila i kritika na sociální situaci na Jamajce a nebo se týkaly výtržností páchaných rude boys, kteří byli hlavními přívrženci této hudby dnes se texty obvykle týkají nových zpráv, společenských drbů a politice subžánry: Roots reggae, Lovers rock, Reggae en Español tempo hudby je obvykle pomalejší než u ska, ale rychlejší než u rocksteady 4/4 takt typické nástroje jsou kytara, baskytara, bicí, elektrické varhany, žesťové nástroje, melodica reggae je nejvíce rozšířené na Jamajce

melodika

Zahraniční představitelé Bob Marley Peter Tosh Sister Nancy Dawn Penn

Čeští představitelé skupina Švihadlo

Rastafariánství Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje především prvky židovství a křesťanství, částečně islámu a dalších (např. animistických) věr. Jeho vyznavač (rasta, rastaman nebo rastafarián) by například neměl požívat alkohol či maso; při uctívání se používají především symboly převzaté z judaismu (židovská hvězda, lev z kmene Juda atp.). I některé hojně používané výrazy jsou převzaty z Bible: Zion, Babylón aj. Odhaduje se, že až 60 % občanů Jamajky částečně ctí rastafariánství, přičemž skuteční rastafariáni tvoří asi jen 1 % jamajské populace. Symboly etiopská trikolóra kouření marihuany a její symbolika dredy hudba reggae lev

Rastafariánství Vznik a šíření Pro počátky hnutí byl důležitý jamajský černošský aktivista Marcus Mosiah Garvey, jenž v roce 1920 prorokoval nástup černého krále – mesiáše. Když byl pak roku 1930 v Habeši (současná Etiopie) korunován černošský císař Haile Selassie, znamenalo to pro mnohé jasné naplnění Garveyho proroctví. Podle císařova předkorunovačního titulu a jména – rás Tafari Makonnen – také rastafariáni odvodili své jméno: rastafari. Rastafariánská filozofie vychází zejména z předpokladu, že černošští obyvatelé Ameriky a přilehlých karibských ostrovů, kteří sem byli zavlečeni jako otroci, jsou přímí potomci krále Šalomouna a královny ze Sáby. Považují se za jeden ze ztracených izraelských kmenů, proto mají ve znaku Judského lva (dredy mají připomínat jeho hřívu – viz analogie s pejzy). Etiopský císař Haile Selassie I. zastává v rastafariánské víře důležité postavení, je považován za inkarnaci boha Jaha, a černého mesiáše, který v soudný den vyvede všechen africký lid ze zkaženého světa hříchu Babylónu, do vysněné zaslíbené země, označované v rastafaránské terminologii jako „Zion“ (viz sionismus). Tou zaslíbenou zemí je Etiopie.

Hudební ukázky https://www.youtube.com/watch?v=QrY9eHkXTa4 – Bob Marley https://www.youtube.com/watch?v=L3HQMbQAWRc – Bob Marley https://www.youtube.com/watch?v=NBsoVUAo6Ho – skupina Švihadlo

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Reggae#Historie https://en.wikipedia.org/wiki/Reggae https://www.google.com/imghp?hl=cs