Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených."— Transkript prezentace:

1

2 Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených států amerických smísením afrických a evropských hudebních stylů. Jeho africké kořeny se projevují hlavně v používání blue tónů, odpovídaček, improvizace, polyrhythmů, synkop a spláchnutých tónů. Později přebíral i prvky populární hudby. Původ slova jazz, které bylo pro označení této hudby poprvé použito okolo roku 1915, je nejasný, avšak pravděpodobně se jedná o zkomolenou zkratku jas(mine) v narážce na jasmínový parfém populární v New Orleans té doby.

3 Jazz od svého počátku ve 20. století vytvořil mnoho podžánrů, od New Orleánského Dixielandu datovaného na začátek 10. let, přes big bandovský swing ze 30. a 40. let, bebop ze středních 40. let, rozmanitosti Latin-jazzu a jeho kombinací, například Afro-Cuban a Brazilian jazz z 50. a 60. let, jazz-rock fusion ze 70. let až po pozdější vývoj, jako např. acid jazz.

4 Typické nástroje jsou: saxofon, trubka, pozoun, klarinet, klavír, kytara, hammondovy varhany, kontrabas, bicí, Zpěv

5

6 Díky za shlédnutí a koukejte na další prezentace našeho časopisu FANI. = ) Děkuji: Jakub Lamač


Stáhnout ppt "Jazz či počeštěle džez (z angličtiny), je původně americký hudební styl, který vznikl na začátku 20. století mezi afroamerickou komunitou na jihu Spojených."

Podobné prezentace


Reklamy Google