Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH"— Transkript prezentace:

1

2 ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH
EXPEDICE 2007 – 2014 ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH 2007 – Skotsko 2009 – Kanada Vietnam 2014 – Jamajka

3 JAMAJKA Jamajka, oficiálně Jamajské království, je stát ve střední Americe, který se nachází na stejnojmenném ostrově ve Velkých Antilách v Karibském moři. Jedná se o největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku a třetí největší ostrov v regionu.

4 ZÁKLADNÍ INFORMACE O JAMAJCE
Jamajku objevil roku 1494 Kryštof Kolumbus, od roku 1509 byla kolonizována Španělskem, ale v letech 1655 až 1962 byla korunní kolonií Velké Británie (1674 až 1688 byl guvernérem proslulý korzár Henry Morgan, tehdy již povýšený do šlechtického stavu). Od roku 1958 tvořil ostrov součást Západoindické federace. Z ní Jamajka v roce 1961 vystoupila (čímž federace fakticky zanikla) a roku 1962 vyhlásila svou nezávislost v rámci Commonwealthu. V čele státu stojí generální guvernér zastupující britskou královnu. Pobřeží Jamajky je lemované korálovými útesy, pobřeží je skalnaté. Vnitrozemí je pak hornaté s vápencovými krasovými plošinami. Podnebí je zde vlhké tropické s občasnými hurikány. Rostou tu stále zelené tropické lesy a savany s velkým množstvím kaktusů. Jedná se o hospodářsky relativně vyspělý stát s nízkou negramotností a bohatým cestovním ruchem. Průměrná teplota na Jamajce je 27 stupňů Celsia. Nejteplejší měsíce jsou v létě a to od května do září. Zimní období (prosinec až březen) je znatelně chladnější. Například na Blue Mountain Peak (Modrá hora) dosahuje teplota maximálně ke 13 stupňům Celsia. Jedním z významných znaků je velká škála nadmořských výšek – od 150 m až k nejvyššímu bodu ostrova 2256 m. Většina povrchu ostrova má vápencové složení.

5 OBYVATELSTVO Hlavním a největším městem je Kingston na severovýchodě ostrova. Na Jamajce žije okolo obyvatel. Hustota zalidnění je 249 obyvatel na km čtvereční. V roce 2001 více než 60 % obyvatel nemělo doma ani kohoutek s pitnou vodou, 23,7 % se muselo dělit o záchod s ostatními rodinami. V roce 2007 byla nezaměstnanost na Jamajce na 35 %, v některých městských částech dokonce na 57 %.

6 KULTURA Jamajka je domovem hudebních stylů Reggae a Ska, v oblasti reggae je nejvýraznější postavou Bob Marley (často právem označovaný za učitele proroka - nejen Jamajčany) se svojí kapelou The Wailers. Absolutně nejrozšířenějším náboženstvím na Jamajce je křesťanství, ale nejznámější náboženství spojované s Jamajkou je rastafariánství. To se vyznačuje např. vegetariánstvím, odporem k „pohanské“ medicíně a nošením dredů a pletených rasta čepic. Na Jamajce roste marihuana jako téměř plevelná rostlina, Jamajčané jí tedy používají úplně ke všemu, vaří z ní (z částí obsahujících méně THC - listy,…), dělají z ní lana, odolné oblečení. Ačkoli je na Jamajce kouření marihuany mimo zákon, Jamajčané jí kouří hojně jako národní sport (podobně jako v Tunisku se kouří vodní dýmky a v Turecku pijí kávu,…). Na Jamajce se pro konopí uchytilo mnoho výrazů (např. kaya)

7 SPORT Na Jamajce je oblíbená atletika. Nejlepší sprinter Usain Bolt, v současnosti držitel tří světových rekordů v běhu na 100 metrů, běhu na 200 metrů a ve štafetě na 4 x 100 m, pochází z tohoto ostrova. Jamajský bobový tým se účastnil zimních olympijských her v roce 1988 a V roce 1992 se umístil na 14. místě před Spojenými státy a Francií. Jejich příběh se stal námětem pro komediální film Kokosy na sněhu. NÁKUPY Jamajský Appelton rum a jamajská káva Blue Mountains, nemohou chybět v žádném souboru suvenýrů. V hotelích bývají klenotnické obchody nabízející zlaté šperky a diamanty. Oblíbeným dárkovým artiklem je rovněž kožené zboží.

8 ZÁKLADNÍ INFORMACE - PŘEHLED
Oficiální název: Jamajka Politický systém: konstituční demokracie Rozloha: 11 tisíc km2 Počet obyvatel: 2,7 milionu Hlavní město: Kingston Úřední jazyk: angličtina, jamajská kreolština Dorozumění: anglicky Náboženství: křesťané 90 % Místní měna: jamajský dolar (JMD) (50 JMD = 1 USD), americkým dolarem lze platit i přímo Peníze s sebou: USD, platby úvěrovými kartami běžné, hotovostní bankomaty fungují Místní čas: SEČ - 6 hodin (při letním čase - 7 hodin) Elektřina: 110 V, adaptér nutný Místní doprava: V turistických centrech je lépe brát si místní taxíky. Jezdí se vlevo. Očkování a lékař: Není předepsáno žádné povinné očkování. Zdravotní rizika a aktuálně doporučené očkování (ochranu) konzultujte, prosím, před cestou s hygienickou stanicí či odborným lékařem.

9 TĚŠÍME SE I NA VÁS!


Stáhnout ppt "ANEB S FOUSEM 7 LET NA CESTÁCH"

Podobné prezentace


Reklamy Google