Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funk Vítek Veverka Kvarta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funk Vítek Veverka Kvarta."— Transkript prezentace:

1 Funk Vítek Veverka Kvarta

2 Základní informace o Funku
Funk je hudební styl vytvořený afroameričany v 60. letech 20. století. Dodnes jsou funkové motivy využívané v jiných hudebních žánrech, především v hip hopu a v moderním jazzu. Předchůdcem funku se stal soul.

3 Charakteristika Funku
Funk používá komplexní rytmus, struktura skladby je obvykle jednoduchá. Vyznačuje se čtyřčtvrťovým taktem, silnou basovou linkou, ostrou rytmickou kytarou nebo zpívanými a křičenými vokály. Najdeme zde i vliv afrických tónů. Důraz je kladen taktéž na taneční stránku hudby.

4 Historie Za samostatný hudební žánr se funk začal považovat
v 60. letech, především zásluhou Jamese Browna a jeho hitu „Papa's got a brand new bag“. Své místo v afroamerické hudbě zaujal mezi rockem a soulem. V 70. letech vnesl George Clinton do funku vlivy jazzu. Tato hudba se díky stoupající popularitě začala označovat jako P-Funk.

5 Historie V 80. letech se začaly původní nástroje funku nahrazovat moderními syntetizátory. Pionýrem tohoto nového stylu byl Rick James se svým hitem „Super Freak“ z roku 1981. Populární kapely tohoto období byly například Gap Band, Zapp nebo Cameo. Vytvořil se tedy nový minimalistický electro-funk se syntetizátorovým zvukem, od té doby hodně populární v hip-hopu v 80. letech.

6 Typické nástroje Kytara Baskytara Bicí Dechové nástroje

7 Představitelé James Brown (1933-2006) - americký zpěvák a skladatel
Papa's Got A Brand New Bag - (0:30) George Clinton (1941- ) - americký zpěvák, který založil skupiny Parliament a Funkadelic Bring The Funk - Roman Holý (1966- ) - hudební skladatel a zpěvák Jsem pohodlný - (0:22)

8 Děkuji za pozornost Odkazy: http://www.mitrega.cz/styly-funk


Stáhnout ppt "Funk Vítek Veverka Kvarta."

Podobné prezentace


Reklamy Google