Součásti neživé přírody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Abiotické podmínky života
Zpracovala Jitka Ciprová
Zpracovala Jitka Ciprová
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Životní podmínky organizmů
Země a život, vývoj života
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Proč? … je na Zemi život? Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke konkurenceschopnosti.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Složky krajiny a životní prostředí
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Krajina a životní prostředí
Člověk a jeho svět 4. ročník
Opakování voda, vzduch.
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Neživá příroda Prvouka – 3. ročník
Prvouka 3. ročník ZŠ „Neživá příroda“
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Hydrosféra Vodní obal země.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Příroda živá a neživá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
VZDUCH Vzduch je všude kolem nás. Tvoří obal kolem země – atmosféru. Většinou ho nevidíme. Vidíme, když fouká vítr a poletuje listí nebo sněhové vločky.
Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník)
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
NEŽIVÁ PŘÍRODA voda vzduch teplo a světlo horniny a nerosty půda.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pedosféra = půda na Zemi
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Hydrosféra – vodní obal země.
Sluneční soustava.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Součásti neživé přírody VZDUCH – VODA – SLUNCE – MINERÁLY A HORNINY – PŮDA

VZDUCH Je kolem nás. Skládá se z plynů, vodní páry a prachových částic. Obsahuje kyslík, dusík, oxid uhličitý a vzácné plyny. Je neviditelný. Proudění vzduchu nazýváme VÍTR.

VODA - zabírá většinu zemského povrchu. Oceánská voda největší množství slaná (obsahuje sůl kamennou) Pevninská voda povrchová (vodní toky a nádrže) podpovrchová - usazená pod zemským povrchem (půdní a podzemní) Ledovce – nejchladnější oblasti Země

Koloběh vody v přírodě Voda se z oceánů odpařuje. Vodní pára se nad oceány mění v mraky. Voda z mraků se nad pevninou sráží a mění se v déšť. Prší. Část vody se vsákne pod pevninu a část vody odtéká zpět do moří. …. a stále dokola ….

Slunce Hvězda. Obrovská žhavá koule Dává živým organizmům energii v podobě tepla a světla

Minerály a horniny Minerály Horniny Vyskytují se jako součást hornin nebo samostatně. Nejrozšířenější minerál je KŘEMEN Vznikaly současně se vznikem Země při jejím ochlazování. Jsou tvořeny souborem zrn jednoho nebo více minerálů.

Půda Vzniká zvětráváním hornin a minerálů Zvětrávání: Narušení hornin a minerálů vlivem slunečního záření, větrů, deště, mrazu. Působením kořenů stromů, odumřelých těl rostlin a živočichů vzniká půda.

Zpracovala: Mgr. Vlasta Foltová, pro 4. ročník základní školy leden 2015 Foto autorka, snímky 2 a 4 pod licencí public domain