UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.08
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Příprava vepřových vnitřností
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých částí. VY_32_INOVACE_TPP_546 Charakteristika pokrmů z vepřového masa. Použití jednotlivých.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Smažení vepřového masa
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 35 Název školy: Střední průmyslová.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_578_ Masná výroba Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Úprava hovězích plátků
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH ROZDĚLENÍ UZENÁŘSKÝCH VÝROBKŮ CHARAKTERISTIKA SKUPIN ZÁVĚR

ROZDĚLENÍ UZENÁŘSKÝCH VÝROBKŮ DROBNÉ MASNÉ VÝROBKY MĚKKÉ SALÁMY TRVANLIVÉ SPECIÁLNÍ VAŘENÉ PEČENÉ UZENÁ MASA OSTATNÍ VÝROBKY Z KOŇSKÉHO A DRŮBEŽÍHO MASA

DROBNÉ MASNÉ VÝROBKY Do skupiny drobných masných výrobků patří: PÁRKY – obsahují homogenní náplň KLOBÁSY – obsahují hrubší kousky masa ŠPEKÁČKY – obsahují drobnější zrnka špeku UZENKY – obsahují zrnka špeku Výrobky se kompletně tepelně opracují, tak, že teplota v jádře dosahuje min. 70 °C po dobu 10 minut. Výrobky se konzumují s obalem po ohřátí. Jako obal se používají přírodní střeva (vepřová, skopová, hovězí) případně střeva klihovková – jedlá.

MĚKKÉ SALÁMY Mají různou zrnitost a chuťovou úpravu náplně. Měkké salámy jsou: Šunkový, gothajský salám Pikantní salám Točený salám Junior jemný Šunkový speciál Žampiónový salám Plní se do přírodních střev nebo umělých, např. klihovková (Cutisin), papírová nebo umělá – plastová.

TOČENÝ SALÁM – KABANOS

TRVANLIVÉ VÝROBKY Výrobky, u nichž došlo různými technologiemi k prodloužení trvanlivosti Dělení: 1. Tepelně opracované, následně sušené (Turistický trvanlivý salám, Vysočina, Selský salám, …) 2. Tepelně neopracované – syrové salámy. Jedná se o skupinu technologicky nejnáročnějších masných výrobků

SYROVÉ SALÁMY Vyrábějí se z nadrobno nakrájeného masa, špeku, solících směsí, pitné vody a koření. Maso se používá vepřové, hovězí. Suroviny zůstávají surové – zrají, suší se a udí studeným kouřem Zrají po dobu 100 dnů, některé 4–12 týdnů Do skupiny patří: Herkules 3. Poličan Lovecký salám 4. Uherský salám

SPECIÁLNÍ Použita je kvalitní drahá surovina, náročná výrobní technologie Uplatnění mají převážně ve studené kuchyni Používá se vykostěný bůček, pečeně, kýta Do skupiny patří: Cikánská pečeně 4. Debrecínská pečeně Anglická slanina 5. Kladenská roláda Moravské uzené maso

VAŘENÉ VÝROBKY Vyrábí se z tepelně opracované (vařené) suroviny a následně se znovu tepelně upraví Do skupiny patří: Jaternice 4. Jelítka Tlačenka 5. Játrový sýr Úvalský játrový sýr

VAŘENÉ VÝROBKY Obrázek č. 2. TLAČENKA Obrázek č. 1 JATERNICE

PEČENÉ VÝROBKY Jsou výrobky, které jsou tepelně opracované v několika fázích, kdy v poslední fázi je teplota nejvyšší a získá se tak vzhled pečeného výrobku. Do skupiny patří: Domácí sekaná pečeně Lahůdková sekaná pečeně

UZENÁ MASA Používá se tepelná úprava uzení a vaření masa jsou naložená v láku, marinádách Do skupiny patří: Syrová uzená masa – uzená šunka s kostí, uzená krkovička, uzená žebírka Vařená uzená masa – vařený uzený bůček, vařený uzený hovězí jazyk, dušená šunka, dušená šunka s pepřem

OSTATNÍ VÝROBKY Do skupiny patří: Huspenina – vařené vepřové kůže, koleno, cibule, mrkev, česnek, kyselé okurky, koření, sůl Bílé klobásy – vepřové a hovězí maso, voda, obiloviny, jedlá sůl jodovaná, mléko, hořčice, směs koření Vinné klobásy – z vepřového, někdy i telecího masa, které se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno, muškátový květ a citrónová kůra

VINNÁ KLOBÁSA

VÝROBKY Z KOŇSKÉHO MASA Koňské maso je vnímáno jako podřadné a nekvalitní, opak je pravdou. Do skupiny patří: Koňské salámy Koňské klobásy – jsou vyrobené z koňského masa, ochucené paprikou.

KOŇSKÁ KLOBÁSA

VÝROBKY Z DRŮBEŽÍHO MASA Těší se velké oblibě. Mají vysokou biologickou hodnotu, lehkou stravitelnost. Do skupiny patří: Drůbeží salám Drůbeží šunka Drůbeží párky Drůbeží roláda

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST Měkké salámy – jaké znáte druhy? Vyjmenujte trvanlivé salámy. Jak dělíme masné výrobky? Jaké znáte ostatní uzenářské výrobky? Charakterizujte koňské výrobky. Jak se upravují uzená masa?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. PUJANAK. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cabanossi.jpg>. Str. 11. OBR. Č. 1. PODZEMNIK. [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zabija%C4%8Dka,_2011_%2872%29.JPG?uselang=cs>.

ODKAZY NA OBRÁZKY Str. 11. OBR. Č. 2. REAPERMAN. [online]. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tla%C4%8Denka_sv%C4%9Btl%C3%A1.jpg?uselang=cs>. STR. 14. MATĚJ BAŤHA. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vinn%C3%A1_klob%C3%A1sa_0006.JPG?uselang=cs>. STR. 17. ALEFIRENKO PETRO. [online]. [cit. 2013-04-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Machne_sausage..jpg?uselang=cs>.