Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_04_DĚJINY UMĚNÍ IV. – Umění románské.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
ROMÁNSKÁ KULTURA NA NAŠEM ÚZEMÍ VY_32_INOVACE_59.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
10. – 12. století. Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.11 autor: Mgr. Soňa Blažková Klíčová slova : románský sloh, apsida, sdružené.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
Vítejte v Jičíně!!!.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola Městec Králové
Další hrady a zámky.
Přemyslovci 2 (Život za Přemyslovců, Románský sloh, Kosmas)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_216_Románské umění_Architektura, malířství, sochařství
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Kultura středověku.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Románská kultura kultura století
Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
VY_32_INOVACE_44B_TÁBORSKO - CHOUSTNÍK
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh _I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
ARCHITEKTURA = STAVBY Celek
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Gotická architektura VY_32_INOVACE_46_928
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Románské umění 11. – 13. století.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
3. Část ROMÁNSKÁ DOBA ICT 2 –
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Románský sloh 11. - 13. století rotunda, bazilika, tribunový kostel sdružené okno, okno střílnového typu, portál, sloupy, římsy

Basilika sv. Jiří Basilika sv. Jiří je původní součástí Pražského hradu, tvoří východní stranu Jiřského náměstí. Kostel byl založen poč. 10 stol. knížetem Vratislavem I., ale v době jeho smrti byl ještě nevysvěcen. Měl tvar krátké sloupové basiliky se třemi apsidami a byl vystavěn kvádříkovou technikou. Není vyloučeno, že jeho formu (stejně jako u rotund) určovaly jihoevropské vzory, zprostředkované staromoravským prostředím. V r. 973 byl u něho založen první klášter v Čechách - ženský benediktýnský klášter. To s sebou neslo potřebu přestavby, aby se získal oddělený prostor pro kanonisky při bohoslužbách a dalších úkonech.Obydlí žen se podle zjištěných stop rozkládalo po severní straně svatojiřské basiliky. Basilika byla přestavěna za panování knížete Vladislava II. a to po ohni v roce 1142. Přestavbou získala basilika zcela odlišný ráz - byla zvětšena a celkově pozměněna.Na východě nahradil původní apsidu nový chór nad kryptou, přístupný schodištěm z hlavní lodi. Mezi pasy bočních lodí byly vloženy klenby, tribuny byly prodlouženy na východ, byla zaklenuta kaple po jížní straně basiliky a nad ní vztyčena nová věž.Protilehlá věž severní, připojená po boku basiliky , zasahovala již do klášterních budov. Basilika se prodloužila i na západ (až po nynější hudební kůr) a byl postaven nový západní kůr pro benediktinky spojený portály s prodlouženými tribunami. Neví se, byl-li hlavní vstupní portál ponechán na západě, či již tehdy přesunut na jih. Pod arkády hlavní lodi byly vsunuty nové nosné články. Západní kůr nesly křížové klenby a pasy spočívající na dvou sloupech.