POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH Anotace: Prezentace popisuje podmínky požární prevence v gastronomických provozovnách, členění provozoven podle požárního nebezpečí a jejich povinnosti. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: požární prevence, požární nebezpečí, hasící přístroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_02
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Členění podle požárního nebezpečí: bez zvýšeného požárního nebezpečí Obrázek č. 1
se zvýšeným požárním nebezpečím (stavby, které jsou určeny pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace) Obrázek č. 3 Obrázek č. 2
s vysokým požárním nebezpečím (15 a více nadzemních podlaží nebo o výšce větší než 45 m) Obrázek č. 4 Obrázek č. 5
se zvýšeným požárním nebezpečím jsou stanoveny i přísnější podmínky a požadavky na požární bezpečnost
povinnosti provozoven: zabezpečit potřebné množství hasících přístrojů, elektropožární signalizaci reagující na nadměrné teplo, kouř vytvářet podmínky pro hašení požárů (udržovat volné příjezdové komunikace, únikové cesty) Obrázek č. 6
Obrázek č. 7
kontrola hasících přístrojů se provádí nejméně jednou za rok hasící přístroje se umísťují na snadno viditelném místě a musí být volně přístupné kontrola hasících přístrojů se provádí nejméně jednou za rok Obrázek č. 8
PROVOZOVNY SE ZVÝŠENÝM A VYSOKÝM POŽÁRNÍM NEBEZPEČÍM zřizují preventivní požární hlídky, které dohlížejí na dodržování předpisů o požární ochraně a v případě požáru provádí nutná opatření zabezpečují pravidelné školení zaměstnanců o požární ochraně a odbornou přípravu zaměstnanců preventivních požárních hlídek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: CÓN, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Internetové zdroje: Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb [online].[cit.2012-09-09] dostupné na www: <http://www.hzscr.cz/clanek/k-1-7-2008-nabyla-ucinnosti-vyhlaska-c-23-2008-sb-o-technickych-podminkach-pozarni-ochrany-staveb-134631.aspx> Obrázky: č. 1- 6 [online].[cit.2012-09-05] dostupné na www.office.microsoft.com č. 7-8 archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.