POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-01 Vady masa I. Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Žáci se seznámí s vadami masa způsobené cizopasníky.
VADY MASA Vady masa dělíme na vady způsobené: cizopasníky ostatní vady
CIZOPASNÍCI Uher vepřový Uher hovězí Svalovec stočený
Uher vepřový Tzv. boubel je zárodek tasemnice dlouhočlenné Bílý měchýřek je velikosti zrnka prosa až hrachu Na vnitřní straně lze pozorovat hlavičku bílého zrnka budoucí tasemnice
Požije- li člověk uhrovité maso, nedostatečně provařené, propečené, zárodek tasemnice se ve střevním traktu vyvíjí a tasemnice dorůstá až délky 300 mm
Uher hovězí Je načervenalý a větší Tasemnice dorůstá délky 600 – 800 mm
Svalovec stočený Je cizopasný červ Má vláskovité tělo 1 - 4 mm Ve střevě napadeného vepře rodí larvičky V lidském organismu způsobuje onemocnění - trichinózu
PREVENCE VETERINÁRNÍ PROHLÍDKA NA JATKÁCH V současnosti se vyšetřování skotu na jatkách ve státech Evropské unie řídí dle Směrnice Rady 64/433/EEC o hygienických otázkách obchodu s čerstvým masem uvnitř společenství Povinností je vyšetřit každý kus poráženého skotu starší 6 týdnů Prohlídka zahrnuje naříznutí a vizuální posouzení vzhledu svaloviny jazyka, jícnu, žvýkacích svalů, bránice, srdce a osrdečníku
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 109-110. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Prevence [online]. [cit. 17.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tasemnice_bezbrann%C3%A1 Obrázky: http://office.microsoft.com