Měřítko a orientace výkresů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
Tato prezentace byla vytvořena
Měřítka výkresů Výkresy kreslíme v určitém poměru ke skutečné velikosti. Měřítko je poměr délky na výkrese ke skutečné délce. Měřítko volíme dle účelu.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Kótování - základní pojmy a pravidla kótování
TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ
Normalizace v technickém kreslení
Kreslení závitů Název školy
Poměr čísel a,b zapisujeme Poměr a : b můžeme zapsat ve tvaru zlomku
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Náležitosti výkresu sestavy
KRESLENÍ PEROVÝCH A KLÍNOVÝCH SPOJŮ
Kótování - zapisování a umisťování kót
Technické kreslení Měřítka zobrazení
MAPY.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Technická normalizace
Rozměry a úprava výkresových listů
Náležitosti výrobního výkresu
Kreslení ČEPOVÝCH A KOLÍKOVÝCH spojů
Kreslení valivých ložisek, jejich TĚSNĚNÍ A ZAJIŠTĚNÍ
Technická grafika a konstruování
VÝROBNÍ VÝKRESY.
Tvorba technické dokumentace
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 12 - kontrolní tisk a kompletace.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení montovaných stropů deskových, panelových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad kreslení stropů s rovným podhledem a zavěšených.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje postup při čtení výkresu krovu vaznicové soustavy.
DŘEVĚNÉ LEŠENÍ CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_07
Mgr. Vilibald Schlapák ZÁKLADY KÓTOVÁNÍ Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení stropu s viditelnými trámy a sklopeného.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 26 AnotaceMěřítka.
Svlakové dveře CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_14
Druhy čar podle tloušťky
Nosníky roštové CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_16
Základy technického zobrazování
KÓTOVÁNÍ určení rozměrů nebo polohy předmětu
Prokazování shody, certifikace
Výměna stropních částí
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní tesařské konstrukce-spojení sedlem
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výpočet spotřeby materiálu Porotherm
Betonování plošných základů – pracovní postup
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_19
všechny animace a obrázky - archiv autora
Další způsoby izolací proti zemní vlhkosti
Dopravní prostředky pro vodorovnou dopravu
Poruchy stropů a kleneb
Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_05
Technické zobrazování Vypracoval: Lukáš Karlík
věšadlo CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_18 Ing. Josef Kůra
TECHNICKÉ ČINNOSTI , TECHNICKÉ KRESLENÍ
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace
Řešení cihelných vazeb porotherm
Nástavba se zvedáním střešní konstrukce
Bednění základového pasu a patky
Technické zobrazování Vypracoval : Lukáš Karlík
Technická normalizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Technická normalizace
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Měřítko a orientace výkresů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0762 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_OK_TP_02 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, 763 12 Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Odborné kreslení Ročník 3. Ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje měřítko výkresů, používání měřítka při provádění stavebních výkresů. Orientace stavebního objektu na výkrese .

Měřítko a orientace výkresů MĚŘÍKO: Je poměr zmenšení výkresu proti skutečnosti Měřítka výkresů stavebních objektů volíme podle zásad : 1:5000, 1:2000, 1:1000,1:500, 1:200 Situační výkresy, situační schémata 1:2000, 1:1000,1:500, 1:200 Celkové dispoziční výkresy , schémata stavebních výkresů 1:200, 1:100,1:50 Dispozice stavebních objektů (půdorysy ,řezy, pohledy) 1:20, 1:10,1:5, 1:2,1:1 Výkresy podrobností Měřítko 1:1 je podrobnost zobrazena ve skutečné velikosti Měřítko 2:1 je zobrazena podrobnost zvětšena Měřítko 1:50 znamená 1(mm) na výkrese bude 50(mm) ve skutečnosti

Měřítko a orientace výkresů UMÍSTĚNÍ POPISU MĚŘÍTKA : MĚŘÍTKO ZÁKLADNÍ se zapisuje do popisového pole Měřítko 1:50 MĚŘÍTKA ODLIŠNÁ od základního měřítka se píší nad příslušnými (pohledy, řezy, detaily) do okrouhlých závorek. A(:100), A-Á(1:50), E (1:10).

Měřítko a orientace výkresů ORIENTACE NA VÝKRESU: Půdorys stavebního objektu umístíme na výkrese tak, aby byl orientován - hlavní vstup u dolního okraje výkresu - delším rozměrem rovnoběžně s dolním okrajem výkresu - Severem k hornímu okraji výkresu

Měřítko a orientace výkresů Pokud není půdorys orientován severem nahoru, musí se sever označit grafickou značkou alespoň na jednom půdorysu. - pohledy - Průčelí stavebního objektu a svislé řezy jsou kresleny rovnoběžně s dolním okrajem výkresu - Situační výkresy - Jsou kresleny severem nahoru. Není-li tomu tak, tak se na výkresu označí grafickou značkou.

Měřítko orientace výkresů Náležitosti výkresu Stavební výkresy se dělají podle určitých pravidel, neboť jsou důležitou dokumentací Kreslí se na určitý druh papíru – určité velikosti Popisují se normalizačním technickým písmem Čáry mají určitou tloušťku Obrázky kreslíme v určitém měřítku

Měřítko a orientace výkresů Zodpovězte následující otázky: Odpovědi: 1.Co udává měřítko výkresu? Je to poměr zmenšení výkresu proti skutečnosti 2.Jaké měřítko volíme při kreslení stavebních výkresů (půdorys ,řez, pohledy) Měřítko 1:50 3.Jaké měřítka volíme při zobrazování podrobností Měřítko 1:20,1:10,1:5,1:2 a 1:1 4.U měřítka 1:1 je podrobnost zobrazena Ve skutečné velikosti 5.Kolik milimetrů bude stavební objekt nakreslen ve stavebním výkrese při měřítku 1:50 . Délka objektu je 7250mm 7250 mm : 50 = 145 mm

Měřítko a orientace výkresů Zodpovězte následující otázky: Odpovědi: 6.Kde se zapisuje základní měřítko Do popisového pole 7.Kde a jak se zapisuje odlišné měřítko na výkrese Nad příslušnými pohledy, řezy, detaily do okrouhlých závorek 8.Jak orientujeme půdorys stavebních objektů a)Hlavním vstupem u dolního okraje výkresu b)Delším rozměrem rovnoběžně s dolním okrajem c)Severem k hornímu okraji výkresu Použité zdroje: Odborné kreslení I pro 1. ročník středních odborných učilišť, Magdaléna Kissová, SOBOTÁLES, Praha 1995. Archiv autora.