Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_05"— Transkript prezentace:

1 Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/34.0762 VY_32_INOVACE_PB_ZP_05
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_PB_ZP_05 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Technologie – přestavby budov Ročník 3. Ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky oprav kleneb.

2 OPRAVY KLENEB V klenbách působí tahové a tlakové síly jinak než u vodorovných konstrukcí. Opravy kleneb je vhodné konzultovat se statikem. Opravy rozdělujeme: Oprava trhlin - Oprava proražené klenby Oprava rozestouplé klenby - Oprava klenby porušené stářím Oprava trhlin Narušenou spáru řádně vyčistíme, nejlépe vystříkáme tlakovou vodou a zalijeme řídkou cementovou maltou. Trhliny v lícní ploše klenby přeštukujeme.

3 OPRAVY KLENEB Oprava proražené klenby
Porušená klenba se podloží, porušené cihly se vysekají, osadí se nové cihly a zalijí cementovou maltou. Při větším porušení klenby je nutné podepřít bedněním. Oprava rozestouplé klenby Klenba je rozestouplá, pokud jsou trhliny rovnoběžné s patkami v líci závěru klenby. Musíme zachytit sílu, která působí na opěry. Nejjednodušším způsobem je použití táhel, kterými se klenba stáhne. Je možné použít opěrné pilíře na vnější strany klenby.

4 OPRAVY KLENEB Oprava klenby porušené stářím
Klenby vykazují různé trhliny, vypadávání malty, narušené cihly, opěrné zdi by neměly být narušeny. Nosnou funkci musí převzít jiný prvek konstrukce. Nejlepším materiálem pro opravu je železobeton.

5 OPRAVY KLENEB

6 Zodpovězte následující otázky:
OPRAVY KLENEB Zodpovězte následující otázky: Jaké síly působí v klenbách? 2. Vyjmenuj, jak rozdělujeme opravy kleneb. 3. Jak poznáme rozestouplou klenbu? 4. Jak opravíme rozestouplou klenbu? Použité zdroje: archiv autora

7 OPRAVY KLENEB Odpovědi: Tahové a tlakové síly
Oprava trhlin, oprava proražené klenby, rozestouplé klenby, klenby porušené stářím 3. Trhliny rovnoběžné s patkami 4. Stažení klenby pomocí táhel, opěrné pilíře


Stáhnout ppt "Opravy kleneb CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB_ZP_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google