Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poruchy svislých konstrukcí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poruchy svislých konstrukcí"— Transkript prezentace:

1 Poruchy svislých konstrukcí
Střední odborná škola Otrokovice Poruchy svislých konstrukcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zdeněk Polýnek Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Zdeněk Polýnek Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Ze-PB/3-SO-3/6 Název DUM Poruchy svislých konstrukcí Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-67-H/01 Obor vzdělávání Zedník Vyučovací předmět Přestavby budov Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: poruchy zdiva svislých konstrukcí nad terénem Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Vychýlení zdí, stažení budovy kleštěmi, injektování zdiva Datum

3 Poruchy svislých konstrukcí
Náplň výuky Poruchy zdiva nad terénem Vychýlené zdi Stažení budovy kleštěmi Injektování

4 Poruch zdiva nad terénem
Poruchy zdiva nad terénem vznikají nejčastěji tam, kde působí vlhkost a mráz. Je-li zdivo porušeno na větší hloubku, musí se rozrušené cihly nahradit novými. Je-li porušena únosnost a stabilita zdiva, musí se zajistit šikmými vzpěrami. Potom se vadné zdivo vyseká po částech do potřebné hloubky a nahradí novými cihlami na cementovou maltu, které se navážou do starého zdiva. .

5 Vychýlené zdi Prohnuté vazníky, stropní nebo vazní trámy, klenby i zeminy vyvozují na zdivo šikmé tlaky. Vodorovné složky těchto tlaků mohou způsobit porušení i vychýlení zdiva ze svislé polohy, a to zejména u budov, které nejsou vyztuženy zedními kleštěmi. Jestli svislice spuštěná z těžiště vychýlené zdi neprochází střední třetinou ložné spáry, je třeba takovéto vychýlení považovat za nebezpečné a vhodným zajištěním zamezit další vychylování. Zajištění je účinné tehdy, jestliže se odstraní příčina, která vychýlení způsobila. Podle povahy vychýlení a po zjištění příčiny navrhne odborník způsob, jak se vychýlení zdí vyrovnávají, nebo doporučí zeď zbourat a znovu vyzdít. K vyrovnání zdí se použijí hydraulické nebo šroubové zdviháky nebo stahováky. Z trhlin se odstraní napadané úlomky, aby nebránily vyrovnání zdiva, a postupným stahováním za stálé kontroly měřením se zdivo vyrovnává. Trhliny se potom opraví. .

6 Stažení budovy kleštěmi
Rozestouplé stavby zaviňují buď chybějící zední kleště, nebo se kleště protáhly anebo zcela zkorodovaly. Rozestouplá budova se vzepře vzpěrami a pak se do obvodových nebo i do středních zdí vloží kleště nové. Kde jsou klenuté stropy a poměrně tenčí obvodové zdivo, umísťují se kleště těsně nad podlahu, jinak pod strop, a v tlustých zdech z obou stran. .

7 Stažení budovy kleštěmi dodatečně osazenými do zdiva nad podlahou na vnitřním líci zdiva
závlač zední kleště vysekaná rýha Obr. 1

8 Stažení budovy kleštěmi dodatečně osazenými do zdiva pod stropem na vnitřním líci zdiva
závlač zední kleště vysekaná rýha Obr. 2

9 Stažení budovy kleštěmi dodatečně osazenými do zdiva na vnějším i vnitřním líci zdiva
zední kleště závlač vysekaná rýha zední kleště Obr. 3

10 Schema stažení budovy kleštěmi
zední kleště závlač Obr. 4

11 Stažení volně stojících budov
Pro stažení volně stojících budov se používají vnější kleště uložené na povrchu nebo zapuštěné a uchycené do tlustých svařovaných nárožních úhelníků zední kleště ztužující úhelník Obr. 5

12 Injektování Injektováním se zpevňuje zdivo cihelné i kamenné, které je porušeno ve spárách nebo bylo špatně vyzděno (s vnitřními dutinami apod.). V podstatě jde o vhánění cementové kaše nebo jemné malty do zdiva, aby se vyplnily vnitřní dutiny, trhliny nebo spáry. Před injektováním se nejdříve provedou potřebné vrty, utěsní se zdivo a trhliny, aby směs nevytékala. Proto se do vrtů osadí nátrubek, k němuž se připojí potrubí. Směs se vhání nejdříve pod nižším tlakem, který se postupně zvyšuje. Až se oblast v okolí vrtu zcela vyplní, injektují se další vrty. Postupuje se přitom zdola nahoru. Injektovat se může pouze dostatečně pevné zdivo, schopné přenést větší napětí dosažené injektováním. Poměr směsi vody a cementu je 1 : 1 až 1 : 2 ve váhovém vyjádření .

13 Kontrolní otázky: Jak mohou vznikat poruchy zdiva nad terénem?
Nakresli stažení budovy zedními kleštěmi osazenými nad podlahou? Nakresli stažení budovy zedními kleštěmi osazenými pod stropem? Nakresli stažení budovy zedními kleštěmi umístěnými na vnějším i vnitřním líci zdiva? Jakým způsobem se provádí injektování zdiva?

14 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

15 Seznam použité literatury:
[1] Hájek Václav, Pozemní stavitelství pro 3. ročník SPŠ stavebních, Praha, 1980, SNTL

16 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Poruchy svislých konstrukcí"

Podobné prezentace


Reklamy Google