Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_19

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_19"— Transkript prezentace:

1 Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/34.0762 VY_32_INOVACE_TE_TP_19
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TE_TP_19 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Technologie Ročník 3. Ročník Datum tvorby Duben 2013 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace popisuje montáž háků, žlabů a svodů.

2 Montáž okapů a svodů Žlaby a svody musí být navrženy tak, aby byl okapový systém schopný odvodnit střechu. Okapové systémy máme: měděné, pozinkované, titanzinkové, hliníkové, plastové barevné pozinkované.

3 Montáž okapů a svodů Montáž okapů: Montáž háků podokapních žlabů: Určíme směr spádu. Okapní háky montujeme na každou krokev Okapový žlab má mít spád 3- 5mm/1m délky Pokud není okapová hrana střechy přesně vodorovná, musíme ji vyrovnat . Potřebné vyrovnání získáme ohýbáním žlabových háků Místo ohybu prvního háku je 3cm od nýtu péra (jazýčku). Položíme háky (počet háků určuje počet krovů) do jedné linie za první hák. Označení ohybového bodu na posledním háku je závislé na spádu žlabu.

4 Montáž okapů a svodů

5 Montáž okapů a svodů

6 Montáž okapů a svodů

7 Montáž okapů a svodů Při spádu 5mm/1m délky a 11krokví, přičteme na posledním háku 5 cm (tj. 8 cm od jazýčku) Propojíme první hák s posledním hákem a získáme body ohybu na jednotlivých hácích. Pořadí háků si označíme a při montáži nesmíme zaměnit Ohýbání háků provádíme ohýbacími kleštěmi. Na nejnižší místo , kde bude umístěn žlabový kotlík , se přibije na patu krokve nejhlubší hák. Na druhou stranu okapu, kde bude nejvyšší bod žlabu, se přibije nejméně hluboký hák. Od prvního k poslednímu háku napneme dvojitou šnůru a pomocí vodováhy zkontrolujeme spád. Ostatní žlabové háky namontujeme podle šňůrky .

8 Montáž okapů a svodů Montáž žlabu: Stanovíme umístnění žlabového kotlíku. Pomocí žlabového kotlíku zakreslíme výřez. Vyvrtáme díru a vystřihneme odtokový otvor ve žlabu a vytvarujeme kleštěmi okraj otvoru ve směru odtoku. Tím zajistíme optimální účinnost svodu. Do nasazených žlabových háků vložíme žlab a přes jeho přední naválku ohneme jazýček, žlab přitlačíme k háku a ohneme zadní jazýček. Tím zajistíme žlab proti posunu.

9 Montáž okapů a svodů Montáž tvarovek: Boční čelo žlabu plochými kleštěmi po obvodu mírně v šíří cca 5mm olemujeme a do toho lemu mírným poklepáním narazíme žlabové čelo. Čelo potřem silikonem nebo zaletujeme. Kotlík zasuneme do přední návalky žlabu a připevníme na zadní straně ohnutím.

10 Montáž okapů a svodů Montáž svodu: Na kotlík navazuje svod. Na propojení části žlabové a svodové se používají kolena . Pro vymezení vzdálenosti od úžlabí ke zdi se použije mezikus – část svodové roury spolu s druhým kolenem. Před osazením svodových rour připevníme objímky se závity na stěnu s odstupem max. 2m.Při vertikální nerovnosti zdi osadíme soklové koleno. Jednotlivé součásti svodu se nýtují.

11 Montáž okapů a svodů

12 Zodpovězte následující otázky: Odpovědi:
Montáž okapů a svodů Zodpovězte následující otázky: Odpovědi: Z jakého materiálu máme okapové systémy Jaký spád má mít okapový žlab Z jakých prvků se skládá okapový systém a) měděné b) pozinkované c) titanzinkové d) hliníkové e) plastové f) Barevné pozinkované 3-5mm/1m délky Hák, žlab, čelo, kotlík, kolena, objímky Svod, soklové koleno Použité zdroje: archiv autora


Stáhnout ppt "Montáž okapů A svodů CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TE_TP_19"

Podobné prezentace


Reklamy Google