AC Vyškov, 29.1.2017 ZMĚNA JE MOŽNÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovitý jako mravenec
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Medvědi.
Hmyz v sadech a zahradách
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
řád: Všekazi termiti (Isoptera)
Tulák sob a jiné zajímavosti
POŠVATKY (Plecoptera)
Všekazi – Termiti - Isoptera
HMYZ V SAVANĚ.
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
PAVOUKOVCI.
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Putování přírodou Putování přírodou S Patem a Matem.
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zjednodušený přehled třídění savců
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
Orangutani.
Žirafa.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
ČLENOVCI HMYZ.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Mravenec lesní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Savci.
Termiti (všekazi) - společnský hmyz - pohlavní a nepohlavní kasty
Hmyz domácí Karolína Černá.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_17_03C_Blankřídlí hmyz Téma: Bezobratlí.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Anna Kubíková Sára Erbenová
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
PTÁCI 6. ročník ZŠ Londýnská.
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Veverka známá neznámá.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_132_Užitečný hmyz
BROUCI.
SOCIÁLNÍ HMYZ 8. února 2014 VY_52_INOVACE_210227
Název projektu: Živá příroda ve škole
Ekosystém les Živočichové
Lesní zvířata.
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
Zvířata v lese – mravenec lesní
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Živočichové v lese 3. ročník.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

AC Vyškov, 29.1.2017 ZMĚNA JE MOŽNÁ

Př 6 6 Jdi k mravenci, lenochu, dívej se, jak žije, ať zmoudříš. 7 Ač nemá žádného vůdce, dozorce či vládce, 8 opatřuje si v létě pokrm, o žních sklízí svou potravu. 9 Jak dlouho, lenochu, budeš ležet? Kdy se probudíš ze svého spánku? 10 Trochu si pospíš, trochu zdřímneš, trochu složíš ruce v klín a poležíš si 11 a tvá chudoba přijde jak pobuda a tvá nouze jako ozbrojenec.

Př 6,6 Jdi k mravenci, lenochu, dívej se, jak žije, ať zmoudříš. Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří jasně oddělené části - hlava, hruď a zadeček. Mravencovití jsou jednou z nejúspěšnějších skupin hmyzu v živočišné říši, a jsou proto v mimořádném zájmu vědců – myrmekologů, ekologů, biosociologů

Tato úspěšnost je přikládána jejich sociálnímu způsobu života a specializaci. Mravenci žijící v koloniích, kterým se obvykle říká mraveniště. Kolonie mravenců může zpočátku čítat jen pár jedinců, ale může dosahovat také několika miliónů jedinců.

Čím jsou mravenci zvláště zajímaví? Celková hmotnost všech mravenců na Zemi se rovná asi hmotnosti všeho lidstva a polovině hmotnosti všeho ostatního hmyzu. V jednom mraveništi může žít i více než 1 milion jedinců, v mravenčí kolonii pak mnoho milionů. Největší známá kolonie lesních mravenců se nachází na severním japonském ostrově Hokkaidó, v Evropě pak na hoře Kleť v jižních Čechách. (v lokalitě Šebeň u obce Dobrá Voda, v okrese Žďár nad Sázavou, kde se na ploše 136 ha nachází asi 1200 mravenišť) Mravenčí samička (královna) se dožívá stáří až 25 let, v zajetí v laboratorních podmínkách bylo prokázáno i 29 let, což je (spolu s termity) nejdelší dosažitelný věk u hmyzu. Mravenčí královna může zplodit až 150 milionů potomků.

Čím jsou mravenci zvláště zajímaví? Mravenčí dělnice unese dle posledních experimentálně zjištěných poznatků až 32 x více, než sama váží. Dělnice z jediného hnízda lesních mravenců mohou ulovit za den až 100 000 kusů kořisti a přemnožený škůdce může tvořit až 90 % donášené potravy. U nás se vyskytuje asi 100 druhů mravenců, v celém světě asi 15 000 druhů, především v tropických oblastech. -Běžný mravenec lesní se dožívá věku 7 až 10 let.

Hledání cesty pro druhé (i pro sebe)

Souboje kolonií - kolonie provázejí souboje s okolními koloniemi o teritorium. Výsledkem boje je zpravidla jen vytlačení poražené kolonie z teritoria. O oddanosti jedinců celé kolonii svědčí i fakt, že staré dělnice vždy nastupují do souboje jako první, aby se obětovaly za další generaci. Mezi hlavní zbraně mravenců patří kusadla a jed. Přitom však bylo zjištěno, že v soubojích nevítězí vždy nejpočetnější nebo nejjedovatější kolonie, ale kolonie s nejdokonalejším systémem komunikace a spolupráce. Mezi strategické triky patří např. odříznutí od zdroje potravy, napadání dělnic nosících potravu, znemožnění návratu jedinců zpět do mraveniště, prokopání chodby do cizí líhně, ucpání východů z mraveniště.

Jejich domov – mraveniště je jedna z nejdokonaleji organizovaných pospolitostí v říši hmyzu, v mnohém připomínající i společenství člověka. Mravenci jsou velmi výkonnými staviteli, chovateli, sběrači a lovci, kteří svojí činností ovlivňují rozsáhlá území.   Nadzemní část mraveniště je možné přirovnat vzhledem k velikosti jeho tvůrců k největším lidským stavbám, přičemž podzemní části bývají zpravidla ještě větší. Chovem mšic produkujících medovici a péčí o jiné živočichy připomínají mravenci i naši hospodářskou činnost. Sběrem a přenášením různých semen pomáhají při obnově a zachování lesa. Některé mravenčí „státy“, vzniklé seskupením desítek i stovek vzájemně komunikujících mravenišť

Lovec, chovatel i zahrádkář Nejznámějšími zástupci mravenců jsou lesní mravenci r. Formica vytvářející největší stavby. Některá jejich mraveniště mohou mít průměr základny až 5 m a dosahovat výšky 160 cm. Díky tomu, že dokážou ulovit ohromné množství přemnožených škůdců, napomáhají udržovat zdravý les bez použití chemických přípravků. Drobní mravenci spojují své síly a zvládnou tak ulovit i daleko větší kořist, než jsou sami.

Aby zachránili společenství a královnu, vytvořili živoucí raft ze svých vlastních těl!

Americký druh z rodu střihačů tvoří kupu z ohromného množství vynesené zeminy z podzemí, kde má vybudovanou síť chodeb a velkých komůrek. Velká část komůrek obsahuje známé houbové zahrádky, kam mravenci nosí rozmělněnou listovou hmotu, na které pěstují houbu sloužící jako jejich hlavní příjem obživy. Tato mraveniště dosahují průměru 10 m, hloubky 6 m a až 2000 komůrek s celkovým objemem 20 m³. V dospělé kolonii žije 5–8 milionů mravenců.

Jer 29,14 Dám se vám najít, praví Hospodin, a přivedu vás zpět ze zajetí. Shromáždím vás ze všech národů a ze všech míst, kam jsem vás rozptýlil, praví Hospodin, a přivedu vás zpět na místo, odkud jsem vás vyhnal pryč. Iz 55,6 dotazujte se na (hledejte) Hospodina, dokud je možno ho najít, volejte ho, dokud je blízko. 8 „Mé úmysly nejsou (jako) úmysly vaše a vaše cesty nejsou cesty moje, je výrok Hospodinův. 9 Jako jsou nebesa vyšší než země, tak převyšují cesty mé cesty vaše a úmysly mé úmysly vaše. 11Tak tomu bude s mým slovem, které vychází z mých úst: Nenavrátí se ke mně s prázdnou, nýbrž vykoná, co chci, vykoná zdárně, k čemu jsem je poslal.“