Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace – David Schröpfer

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace – David Schröpfer"— Transkript prezentace:

1 Prezentace – David Schröpfer
Pavouci Prezentace – David Schröpfer

2 Pavouci Pavouci jsou osminozí členovci. Pavouci společně s dalšími řády patří do třídy pavoukovců. Pavouků žije na světě něco přes druhů, pouze někteří z nich jsou jedovatí. V České republice nehrozí TÉMĚŘ žádné nebezpečí kousnutí. Nejznámější Český pavouk je křižák obecný - staví si velké, kruhové sítě, které jsou lepící pouze z jedné strany. Na té druhé se pavouk nachází.

3 Pavouci Tělo pavouků tvoří hlavohruď a zadeček, který je připojen tenkou stopkou Mají jednoduchá očka Čtyři páry článkovaných kráčivých nohou Klepítka s jedovou žlázou – pro příjem potravy Makadla – slouží pro hmat Na konci zadečku jsou snovací bradavky, které vyměšují tekutinu, která na vzduchu tuhne a vzniká tím vlákno = pavučina Mimotělní trávení - pavouk vstříkne jed i s trávicími šťávami do kořisti. Potrava se pak štěpí mimo tělo, pak potravu pavouk nasaje do trávicí soustavy

4 Stavba těla pavouka Trávicí soustava Cévní soustava - srdce Jednoduché
oči Hlavohruď Stopka Klepítka s jedovou žlázou Žebříčkovitá nervová soustava Plicní vak Snovací bradavky Vajíčka Makadla

5 Křižáci Křižáci mají právě typický kříž na hrudi.
Jsou nejznámější pavouci v České republice. Jediný křižák u nás, který je jedovatý, se jmenuje křižák pruhovaný. Pochází ze Španělska, kde jsou slunné pláže, ale také chladné hory. V těchto podmínkách se jim daří, proto doputovali až k nám. Nemají ale silná kusadla, proto jen větší jedinci tohoto druhu bývají nebezpeční.

6 Křižáci Zde vidíte křižáka pruhovaného!

7 Pokoutníci Nejhojnější pavouci u nás.
Hlavní zástupce - pokoutník tmavý (Tegenaria Atrica) Potkáváme je většinou v domácnosti, což není příjemné hlavně pro arachnofobiky (arachnofobie = strach z pavouků) Staví si opravdu zvláštní, plachtové sítě, hlavně v rozích kůlen či domů. Překvapí nás i venku, např. pod cihlami, kde se schovává před přímým slunečním zářením.

8 Pokoutníci Zde - pokoutník domácí a pokoutník tmavý.

9 Jedovatí pavouci v ČR Tito pavouci se u nás vyskytují velmi vzácně!
1) Již zmiňovaný křižák pruhovaný 2) zápřednice jedovatá Velký pavouk z čeledi zápředníků (délka těla mm), hlavohruď červená až žlutavá, zadeček a nohy spíše do zelena Vyskytuje se hlavně na JIŽNÍ MORAVĚ

10 Jedovatí pavouci v ČR 3) stepník moravský
Nově objevený pavouk, který se vyskytuje opět hlavně na JIŽNÍ MORAVĚ Sameček více zbarven do pestrých barev, samička je obvykle celá černá, pouze na hlavohrudi se vyskytuje malý oranžový flíček Ale šance najít ho je asi taková, že vyhrajete v loterii milión korun .

11 Závěr Nikdy, prosím, nezabíjejte pavouky - jsou velmi užiteční - loví škodlivý hmyz. Nebýt jich, bylo by na Zemi přemnoženo much, komárů a dalšího podobného hmyzu. A nebojte. Myslím, že žádný jedovatý pavouk Vás nepotká.


Stáhnout ppt "Prezentace – David Schröpfer"

Podobné prezentace


Reklamy Google